Συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου αναφέρθηκε στα ζητήματα επικαιρότητας αλλά και στην ατζέντα της ΝΔ ενόψει των εκλογών.

Σε σχέση με το ναυάγιο στην Πύλο ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «δεν ήμασταν εμείς που κατηγορήσαμε το Λιμενικό. Το έκανε συστηματικά ο κ. Τσίπρας, αναδεικνύοντας θα έλεγα ένα ζήτημα μέσα από την -κατά την άποψή μου- λάθος οπτική γωνία. Εξ ου δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς τα επιχειρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία, η οποία προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι «πνίγει πρόσφυγες στο Αιγαίο», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός».

Μητσοτάκης: Fake news τα περί ιδιωτικοποιήσης του ΕΣΥ

«Στο θέμα της Ροδόπης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που ανέδειξαν πρώτα το ζήτημα», είπε ενώ υπογράμμισε ότι επί της ουσίας η ΝΔ έχει δώσει αγώνες για ίσα δικαιώματα στη μειονότητα και πρόσθεσε «Ανεξαρτήτως το τι θα ψηφίσει η μειονότητα στη Θράκη εγώ θα συνεχίσω την ίδια πολιτική».

Η Τουρκία έχει τη δική της πολιτική στην μειονότητα και αυτό θα το συζητήσω με τον πρόεδρο Ερντογάν, είπε, ενώ υποστήριξε ότι υπήρξε ξεδιάντροπη υποστήριξη του τουρκικού προξενείου στους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ που παραιτήθηκε, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα σχολιάσει το έγγραφο της ΕΥΠ ενώ σημείωσε ότι η απόφαση να αποχωρήσει από τα ψηφοδέλτια ήταν του ίδιου του υποψήφιου.

Ελληνοτουρκικά

«Εάν η Τουρκία θέλει να έλθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να κάνει άνοιγμα προς τη Δύση, αυτό το άνοιγμα περνά μέσα από την επαναφορά του Ελληνοτουρκικού διαλόγου στη μία και μόνη διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Εν όψει πιθανής συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στα μέσα Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ξεκαθάρισε πως, εάν ο κ. Ερντογάν επιμείνει σε μία ρητορική που θίγει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, «δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε, θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης είναι εκτός ατζέντας».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε καθεστώς μόνιμης κλιμάκωσης και στα όρια ενός θερμού επεισοδίου, όπως έγινε το 2020». Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε κατηγορηματικά μία τέτοια προοπτική.

Fake News όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ

«Το πρόγραμμα μας είναι σαφέστατα κοστολογημένο. Μπορούμε να φθάσουμε σε μισθό 1500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, και κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέσα από παραγωγικές επενδύσεις, μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επέμεινε, δε, στη δέσμευση του για νέες προσλήψεις στον τομέα του ΕΣΥ, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του περί ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας εντός ολίγων μηνών, εφ όσον βεβαίως επανεκλεγεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για fake news της αντιπολίτευσης, αναφορικά με πρόθεση της ΝΔ να ιδιωτικοποιήσει την Υγεία και απαρίθμησε σειρά πρωτοβουλιών στήριξης του ΕΣΥ, όπως το πρόγραμμα για τις μαστογραφίες, το dentist pass. Μπορούν οι πολίτες να πάνε σε ιδιώτες χωρίς να πληρώσουν οι ίδιοι. Τα λεφτά τα πληρώνει το κράτος.

Επέμενε πως την επόμενη 4ετία θα αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως η μεγάλη αναμονή για ένα τακτικό χειρουργείο ή η κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ θα δρομολογηθεί και η αναμόρφωση των 156 Κέντρων Υγείας ανά τη χώρα. Σε αυτό το σημείο επετέθη με δριμύτητα στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας χυδαία την αναφορά του ότι η ΝΔ επιδιώκει να κάνει διαλογή ανάμεσα σε καρκινοπαθείς ασθενείς με μικρό προσδόκιμο ζωής. «Έχουμε εγκρίνει ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα, που δεν έχει εγκρίνει η Γερμανία και βγαίνει ο κ. Τσίπρας και λέει ότι θα αφήνουμε καρκινοπαθείς να πεθάνουν» είπε με ένταση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση, αυτό είναι συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για καλύτερη παροχή δωρεάν υγείας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα σχέδια για την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ λέγοντας:

Είμαστε στη Θεσσαλονίκη, θυμάστε σε αυτή την ονειρεμένη θέα, λίγο παρακάτω, στην Πλατεία Αριστοτέλους, έγινε συναυλία γιατί «ιδιωτικοποιούμε το νερό». Και εγώ είπα, «μα συγγνώμη, αν ήθελα να το ιδιωτικοποιήσω θα το είχα ιδιωτικοποιήσει τέσσερα χρόνια». Και τώρα θα επιστρέψω την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου. Θα την πάρω δηλαδή από το Υπερταμείο και θα την γυρίσω στην εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών. Όταν θα γίνει αυτό, διότι θα γίνει αυτό, έχω δεσμευτεί ότι θα είναι σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια, τι θα πουν τότε; Ότι «ήταν Τετάρτη και είχε λιακάδα στη Θεσσαλονίκη»; Ετσι δεν είναι;

Για την ακρίβεια τάχθηκε κατά της μείωσης του ΦΠΑ ενώ είπε ότι: «η μόνιμη λύση για την ακρίβεια είναι δύο πράγματα: έλεγχοι και διαφάνεια στις τιμές, γιατί υπάρχουν φαινόμενα ολιγοπωλιακής συμπεριφοράς. Και τελικά, η αύξηση των μισθών και η μείωση των φόρων για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος.

Ακρίβεια

Το Market Pass είναι χρήσιμο, αλλά δεν είναι λύση. Μπορεί να υπάρξει και δεύτερο Market Pass, οι πολίτες θα το πάρουν, θα τους ανακουφίσει σίγουρα, αλλά δεν θέλω να δίνεται αυτή η εντύπωση -θα ήταν και λάθος μας- ότι στηρίζουμε τους πολίτες μόνο με επιδόματα, χωρίς να αντιμετωπίζουμε τη διαρθρωτική αιτία του προβλήματος».

Για το εάν θα χρειαστεί νέα στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως δεν θα χρειαστεί.

Αναφορικά με το σιδηροδρομικό δίκτυο μετά τα Τέμπη, είπε ότι πρόκειται για δέσμευση. «Θα τελειώσει το έργο, το περιβόητο, μέσα στους επόμενους μήνες. Έχουμε σημαντικούς πόρους εξασφαλισμένους για να επενδύσουμε στα τρένα.

Ήμουν, παραδείγματος χάρη, στην Πάτρα πριν από λίγες μέρες. Εκεί προχωράμε σε μια σημαντική υπογειοποίηση του τρένου εντός της Πάτρας, για να μπορέσει το τρένο να φτάσει μέχρι το λιμάνι.

Θα έχουμε, τουλάχιστον στο δίκτυο κορμού, δηλαδή από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα, από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα και μετά μέχρι την Αλεξανδρούπολη και το Ορμένιο, μια σύγχρονη και παντελώς ασφαλή σιδηροδρομική γραμμή. Αλλά μου θέσατε ένα ευρύτερο ερώτημα για τα θέματα της αυτοκριτικής.

Γερό ταρακούνημα στο σχηματισμό της κυβέρνησης

«Η δική μου αποστολή είναι να σχηματίσω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση, όχι μία κυβέρνηση ισορροπιών ή γεωγραφικής εκπροσώπησης, να φτιάξω μία κυβέρνηση δουλειάς, μια κυβέρνηση ανθρώπων που θα με έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητα τους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Επιβεβαίωσε, δε, πως πρωτοκλασάτοι Υπουργοί θα βρεθούν σε διαφορετικό χαρτοφυλάκιο, έκανε μάλιστα λόγο για «γερό ταρακούνημα στο σχηματισμό της κυβέρνησης» εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επόμενη 4ετία θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Ακόμα συμπλήρωσε ότι είναι έτοιμος για την επόμενη τετραετία και έχει ήδη σκεφτεί την επόμενη κυβέρνηση. Υπάρχουν ήδη οι έτοιμοι φάκελοι για τους υπουργούς με τα χρονοδιαγράμματα», σημείωσε.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
Επικαιρότητα |

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.