Στο 19,5% είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Pulse για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει 38,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19%, το ΠΑΣΟΚ 11,5% και το ΚΚΕ 6,5%.

Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 3,5%, η Νίκη με 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας, επίσης, με 3,5%, το ΜέΡΑ25 με 2%, ενώ οι «Σπαρτιάτες» συγκεντρώνουν 2,5%.

Οι περισσότεροι πολίτες, σε ποσοστό 73%, απάντησαν ότι σκέφτονται να ψηφίσουν το ίδιο κόμμα την ερχόμενη Κυριακή, ενώ το 14% δήλωσε ότι σκέφτεται να ψηφίσει άλλο κόμμα και ένα 4% απάντησε πως ίσως δεν ψηφίσει.

Τα σενάρια κατανομής εδρών και αναποφάσιστων

Η έρευνα της Pulse παρουσιάζει όλα τα σενάρια, ακόμη και για Βουλή με εννέα κόμματα.

Το βασικό σενάριο, πάντως, προβλέπει 7 κόμματα εντός κοινοβουλίου, ωστόσο, κοινός παρονομαστής, σε κάθε περίπτωση, είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, με έδρες που κυμαίνονται από 155 έως και 166, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα «πιάσουν» το όριο για την είσοδό τους στη Βουλή.

Με 7 κόμματα εντός Βουλής και 8,9% εκτός, η ΝΔ παίρνει 162 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 56, το ΠΑΣΟΚ 33, το ΚΚΕ 19, ενώ από 10 έδρες παίρνουν η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Στο υποθετικό σενάριο να μπουν στη Βουλή 8 κόμματα και το συνολικό ποσοστό όσων μείνουν εκτός να είναι στο 5,9%, τότε η ΝΔ «πέφτει» στις 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ στις 54, το ΠΑΣΟΚ στις 32, το ΚΚΕ στις 18, ενώ από 10 έδρες κατακτούν η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Επιπλέον, μπαίνουν στη Βουλή οι «Σπαρτιάτες» με 8 έδρες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμηση του ποσοστού των κομμάτων, μετά την ενσωμάτωση της πιθανής κατανομής των αναποφάσιστων.

Τα σενάρια για εννέα και έξι κόμματα στη Βουλή

Με 9 κόμματα εντός Βουλής και ποσοστό 2,9% εκτός, η ΝΔ κερδίζει 155 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 54, το ΠΑΣΟΚ 31 και το ΚΚΕ 18.

Από 9 έδρες παίρνουν τα κόμματα Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ από 8 έδρες παίρνουν το ΜέΡΑ25 και οι «Σπαρτιάτες».

Με έξι κόμματα στη Βουλή και ποσοστό 12,6% εκτός κοινοβουλίου, η ΝΔ κερδίζει 166 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 58, το ΠΑΣΟΚ 34, το ΚΚΕ 20 και από 11 η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας.

Τέλος, τα ποσοστά του πρώτου κόμματος για την επίτευξη αυτοδυναμίας, με το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει μπόνους εδρών, και σε συνάρτηση με το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν θα περάσουν το όριο εισόδου στη Βουλή, διαμορφώνονται ως εξής:

Όπως παρατηρείται, όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα