Σε σημαντικά καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα προσβλέπει η Ελλάκτωρ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου.

Ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων παρουσίασε την πορεία του ομίλου κατά την περασμένη χρονιά αλλά και τις προοπτικές του τα επόμενα έτη.

Μάλιστα εμφανίστηκε βέβαιος για τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023, κάτι που θα αποφασιστεί στο τέλος του έτους.

Αποφάσεις ΓΣ

Ταυτόχρονα, η ΓΣ ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις και άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως και τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2022.

Επιπροσθέτως οι μέτοχοι άναψαν το πράσινο φως στην εφαρμογή προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών της εισηγμένης Ελλάκτωρ διάρκειας 24 μηνών. Το προτεινόμενο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών θα ολοκληρωθεί μέσα στην προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία 24 μηνών, ήτοι από 22 Ιουνίου 2023 μέχρι 22 Ιουνίου 2025, εφ’ όσον οι εν λόγω αγορές είναι, κατά περίπτωση, προς όφελος της εταιρείας καθώς και ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια της επιτρέπουν την απόκτηση αυτή.  Η ανώτατη τιμή αγοράς των ιδίων μετοχών της εταιρείας θα είναι 3 ευρώ ανά μετοχή και η κατώτατη τιμή αγοράς αυτών θα είναι ίση 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στα 2,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο του 2023

Αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη

Πριν την ψηφοφορία των θεμάτων ο διευθύνων σύμβουλος λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι «το 2022 ο όμιλος μετά από τη διετή αναδιοργάνωση του κατάφερε να βάλει τις βάσεις για υγιή και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη».

Μίλησε για την απόσχιση και την πώληση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ με τίμημα 671 εκ. ευρώ και κέρδη από την πώληση 479 εκ. ευρώ.

Αναφέρθηκε στην πρόωρη κατά δύο χρόνια αποπληρωμή του ομολόγου των 600 εκ. ευρώ με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 49 εκ. ευρώ.

Σημείωσε την εξισορρόπηση των EBITDA με αποτέλεσμα «μετά από 10 χρόνια ζημιών ο όμιλος να περάσει στην κερδοφορία», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Διατήρηση κερδοφορίας

«Η κερδοφορία μας θα είναι διατηρήσιμη και ανερχόμενη», επισήμανε ο κ. Μπουλούτας, ο οποίος τόνισε ότι με βάση τον κύκλο εργασιών ύψους 1 δις. ευρώ η Ελλάκτωρ κατατάσσεται στην 97η θέση παγκοσμίως των ομίλων υποδομών.

Το ανεκτέλεστο έργων του ομίλου ανέρχεται στα 2,9 δις. ευρώ, η ρευστότητα του ομίλου στα 508 εκ. ευρώ και τα καθαρά διαθέσιμα το 2022 ήταν στα 182 εκ. ευρώ έναντι καθαρού δανεισμού 578 εκ. ευρώ.

Η πώληση της Άκτωρ

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πώληση του κατασκευαστικού βραχίονα, την Άκτωρ, έναντι τιμήματος 214 εκ. ευρώ.

Εκτίμησε ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.

«Η πώληση ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα του ομίλου, τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος αλλά και την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους», σημείωσε ο κ. Μπουλούτας.

Η Αττική Οδός

Ο κ. Μπουλούτας ρωτήθηκε από τους μετόχους για την παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Απάντησε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη με το σχήμα που συμμετέχει να υποβάλλει προσφορά στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ στις 17 Ιουλίου.

Η επόμενη διετία

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ, την επόμενη διετία ο όμιλος θα δώσει βαρύτητα στους τομείς των Παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, ανάπτυξης ακινήτων μέσω της REDSκαι του Περιβάλλοντος.

Υπογράμμισε πως μέσω των Παραχωρήσεων ο όμιλος έχει εξασφαλισμένες ταμειακές ροές 1,2 δις. ευρώ, ενώ ανήγγειλε επενδυτικό πρόγραμμα δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων τόνισε ότι η REDS υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα 350 εκ. ευρώ για το κτήμα Καμπάς, τη Μαρίνα Αλίμου και τις Γούρνες Ηρακλείου.

«Η Ελλάκτωρ θα αδράξει τις ευκαιρίες στις υποδομές και της πράσινης μετάβασης», επισήμανε ο κ. Μπουλούτας για να καταλήξει: «Προσβλέπουμε σε σημαντικά καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις