Ενοικιαστή αναζητά το πιο εμβληματικό Μέγαρο της πλατείας Συντάγματος. Πρόκειται για το Μέγαρο Μποδοσάκη το οποίο βρίσκεται επί της λεωφόρου Αμαλίας 20 και τα τελευταία χρόνια στέγαζε τα γραφεία της Eurobank.

Η τράπεζα πρόκειται να αποκτήσει τη δική της στέγη και μετακομίζει στη Σταδίου. Και συγκεκριμένα στο ανακαινισμένο κτίριο συνολικής επιφάνειας 4.650 τ.μ. στη συμβολή των οδών Ομήρου 2 και Σταδίου με θέα την παλιά Βουλή, το οποίο είχε αποκτηθεί το 2018 από την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (σ.σ. συγχωνεύθηκε μετέπειτα με την Eurobank).

Η Eurobank θα πρέπει να αδειάσει το Μέγαρο Μποδοσάκη ως τέλος του έτους καθώς από τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ανακαίνισής του. Η Savills Hellas που ανέλαβε να «τρέξει» τη διαδικασία εύρεσης νέου μισθωτή έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε υποψήφιους μισθωτές. Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διαδικασία προώθησης ενημερώθηκαν πάνω από 300 μέρη, μεταξύ των οποίων οι «Big 4» και μεγάλα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών.

Ισχυρό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε περίπου 10 ημέρες που «τρέχει» η πρόσκληση έχει εκδηλωθεί ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τον αριθμό των υποψήφιων που έχουν λάβει πληροφορίες για το ιστορικό κτήριο να υπερβαίνει τους δέκα. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προέρχονται τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και έχουν διαφορετικές επιδιώξεις αναφορικά με την χρήση του.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν ότι κάποιοι ενδιαφέρονται για μερική ενοικίαση του κτηρίου και άλλοι για ολική για ιδίαν χρήση, κάποιοι ενδιαφέρονται να το εκσυχρονίσουν αναλαμβάνοντας τις σχετικές δαπάνες και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην εκμετάλλευσή του (υπομίσθωση) και κάποιοι άλλοι φιλοδοξούν να το μετατρέψουν σε ξενοδοχείο.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η τελική απόφαση θα ληφθεί από την διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, μετά την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβληθούν.

Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα

Με βάση τη διακήρυξη που έχει απευθύνει η γνωστή εταιρεία εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων για λογαριασμό του ιδρύματος η διαδικασία θα γίνει σε δυο φάσεις. Η πρώτη αφορά στην κατάθηση των μη δεσμευτικών προσφορών και η δεύτερη τις δεσμευτικές προσφορές.

Ειδικότερα, μέχρις τις 17 Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις μη δεσμευτικές προσφορές τους. Κατόπιν θα ακολουθήσει η αξιολόγηση από την Επιτροπή του Μποδοσάκειου και την Savills, με στόχο μέχρι τέλος Ιουλίου να ανακοινωθούν ποιοι προκρίνονται στην επόμενη φάση, στην οποία οι υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν τις τελικές προσφορές τους.

Παρότι δεν έχει τεθεί ελάχιστο τίμημα, στόχος είναι η εκμίσθωση του εμβληματικού ακινήτου σε ποσό που θα μπορεί να υποστηρίξει τους σκοπούς του Ιδρύματος. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως επιδίωξη του Ιδρύματος είναι να εξασφαλίσει τουλάχιστον τα ίδια χρήματα που λάμβανε από την Eurobank.

Η πρόταση της Eurobank

Σύμφωνα με την στήλη IL Postino, η διοίκηση της Eurobank πρότεινε στη διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος γενναία αύξηση του μισθώματος. Συγκεκριμένα, κατέθεσε πρόταση ανανέωσης με… διπλασιασμό του ενοικίου, και επιπρόσθετα όλα τα έξοδα για την ανακαίνισή του. Ωστόσο, δεν στάθηκε ικανή για να πειστεί η διοίκηση του Μποδοσάκειου.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως το ακίνητο που εκτείνεται σε 13.000 τ.μ. μπορεί να πιάσει ένα καλό ενοίκιο που να ικανοποιεί τον ιδιοκτήτη του. Και αυτό γιατί πέρα από την ιστορία που ενσωματώνει (υπήρξε το στρατηγείο του Μποδοσάκη, θρυλική μορφή του εγχώριου επιχειρείν) βρίσκεται σε κομβική θέση στο κέντρο της πρωτεύουσας. Γειτνιάζει με τον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο, τις Στήλες του Ολυμπίου Διός και είναι μια ανάσα από την πλατεία Συντάγματος και την Βουλή. Επιπλέον, από τους τελευταίους ορόφους έχει θέα στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στην Ακρόπολη.

Η ιστορία του

Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται το 1949 σε σχέδια Ανδρέα Πλουμιστού και ολοκληρώθηκε τι 1958.

Η σημασία του κτιρίου οφείλεται στην «κλασικομοντέρνα τεχνοτροπία» του, όπως τη χαρακτηρίζει η καθηγήτρια Ελένη Φλέσσα. Είναι ένα εξαώροφο κτίριο που συνδυάζει κλασικιστικά και μοντέρνα στοιχεία.

Κληροδότης του ιδρύματος ήταν ο Μποδοσάκης (τουρκικό προσωνύμιο του ελληνικού Πρόδρομος) Αθανασιάδης (1891-1979).

Ο Μποδοσάκης Αθανασιάδης στιγματίστηκε μετά την πτώση της χούντας, διότι είχε στενές σχέσεις με αυτήν, δωρίζοντας τη βίλα του στο δημόσιο, προς χρήση από τον εκάστοτε καθεστωτικό πρωθυπουργό.

Το ίδρυμα Μποδοσάκη θέτει ως στόχους την προαγωγή της παιδείας, της ιατρικής περίθαλψης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα