Ισχυρές πιέσεις δέχονται και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τις δηλώσεις περί συνέχισης της νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου να εξακολουθούν να επηρεάζουν το κλίμα.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,3%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 1,6%.

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,33% στις 7.477 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,55% στις 15.900 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,34% στις 7.178 μονάδες.

Βουτιά 20% σημειώνει η Siemens Energy, η οποία προμηθεύει εξοπλισμό και υπηρεσίες στον τομέα της ενέργειας, καθώς ακύρωσε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2023, αφού η επανεξέταση της μονάδας ανεμογεννητριών της αποκάλυψε βαθύτερα από τα αναμενόμενα προβλήματα που θα μπορούσαν να κοστίσουν περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύριο δολάρια).

Το κλίμα

Το αρνητικό κλίμα έχει κυριεύσει τις αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις ευρωαγορές και τη Wall Street να οδεύουν προς μια εβδομάδα με απώλειες, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται μια σειρά αποφάσεων για τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες και τι σημαίνουν για την ανάπτυξη.

Η Τράπεζα της Αγγλίας επιφύλαξε μια αρνητική έκπληξη την Πέμπτη, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, αφού τόσο η αύξηση των μισθών όσο και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν ισχυρότερα του αναμενόμενου. Και αυτή η απόφαση ήρθε αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε παύση – αν και τόνισε ότι είναι πιθανές και άλλες αυξήσεις.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η μεγαλύτερη θετική συμβολή προήλθε από το λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, στο οποίο ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι λιανικές πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 17% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από το COVID-19 από τον Φεβρουάριο του 2020 σε όρους αξίας, αλλά ήταν μειωμένες κατά 0,8% σε όρους όγκου. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ως ποσοστό του συνόλου των πωλήσεων ανήλθαν σε 26,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια