Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, καθώς και τις έκτακτες εκτιμήσεις της τράπεζας au Jibun για τη μεταποιητική δραστηριότητα και τη δραστηριότητα των υπηρεσιών της Ιαπωνίας.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διολίσθησε σχεδόν 2%, οδηγώντας τις απώλειες στην περιοχή, παρασυρόμενος από τις μετοχές υγείας και τεχνολογίας. Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας ήταν κλειστές για δημόσια αργία την Παρασκευή.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 1,45% στις 32.781,54 μονάδες, τερματίζοντας μια οκταήμερη πορεία πάνω από το όριο των 33.000 μονάδων. Ο Topix υποχώρησε επίσης κατά 1,38%, κυρίως λόγω των βιομηχανικών κλάδων και έκλεισε στις 2.264,73 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 0,91% και έκλεισε στις 2.570,10 μονάδες μετά από μια μικρή ανάκαμψη την Πέμπτη, με τον Kosdaq να υποχωρεί επίσης κατά 0,18% και να ολοκληρώνει την ημέρα στις 874,94 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 1,34% και έκλεισε στις 7.099,2 μονάδες, σημειώνοντας τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών. Η πτώση ακολουθεί τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του Ιουνίου την Πέμπτη.

H επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ιαπωνία

Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ιαπωνία επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις έκτακτες εκτιμήσεις της τράπεζας au Jibun. Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών υποχώρησε στο 52,3 τον Ιούνιο, έναντι 54,3 τον Μάιο.

Η μεταποιητική δραστηριότητα διολίσθησε κυρίως σε έδαφος συρρίκνωσης, με τον δείκτη PMI μεταποίησης στο 48,4 σε σύγκριση με το 50,9 του Μαΐου. Οι υπηρεσίες παρέμειναν σε επεκτατικό έδαφος, αλλά σημείωσαν ηπιότερη άνοδο. Ο δείκτης PMI του Ιουνίου διαμορφώθηκε στο 54,2 έναντι 55,9 τον Μάιο.

Ο γενικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Μάιο, μειωμένος από το 3,5% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο. Ο πυρήνας του πληθωρισμού – ο οποίος αφαιρεί τις τιμές των νωπών τροφίμων – διαμορφώθηκε επίσης στο 3,2%, χαμηλότερα από το 3,4% του Απριλίου, αλλά ελαφρώς πάνω από το 3,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές