Έναντι 4,9 δισ. ευρώ, όσο αποτιμώνται τα περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβανομένου του χρέους, επισημοποιήθηκε η εξαγορά του παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου Neptune Energy, από την ιταλική Eni και τη νορβηγική της μονάδα Vår Energi, με υποστήριξη από ιδιωτικά κεφάλαια.
Η εξαγορά εντάσσεται στο πλάνο του ιταλικού ομίλου να αυξήσει το φυσικό αέριο στο 60% της παραγωγής υδρογονανθράκων μέχρι το 2030 και αναμένεται να αυξήσει άμεσα τα κέρδη του, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Eni.
Με βάση τη συμφωνία, η Eni θα αποκτήσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της Neptune εκτός από τις δραστηριότητές της στη Γερμανία και στη Νορβηγία.
Οι γερμανικές δραστηριότητες θα προσαρμοστούν πριν από τη συναλλαγή της Eni, ενώ τις νορβηγικές δραστηριότητες θα εξαγοράσει η Vår Energi απευθείας από τη Neptune με ξεχωριστή συμφωνία.
Το τμήμα της Neptune που θα μεταβιβαστεί στην Eni θα έχει αξία περίπου 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε καθαρό χρέος, ενώ η επιχείρηση της Neptune Νορβηγία θα έχει επιχειρηματική αξία περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι όμιλοι.
Η εταιρεία ανήκει στην China Investment Corporation, τον Όμιλο Carlyle και τη CVC Capital Partners.
Στο επίκεντρο το φυσικό αέριο
Η Eni, η οποία ελέγχεται από την ιταλική κυβέρνηση, αύξησε πέρυσι την παραγωγή φυσικού αερίου της στην Αλγερία και επέκτεινε τις δραστηριότητές της LNG για να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο που αγόραζε από τη Ρωσία.
Η συμφωνία θα προσθέσει περίπου 130.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, το μεγαλύτερο μέρος από το οποίο αφορά φυσικό αέριο, στα χαρτοφυλάκια Eni και Vår Energi.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φυσικού αερίου της Neptune προέρχεται από αέριο στη Βόρεια Θάλασσα, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία – όλες περιοχές όπου δραστηριοποιείται η Eni. Το φυσικό αέριο αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 60% της παραγωγής υδρογονανθράκων της Eni μέχρι το τέλος της δεκαετίας και περισσότερο από το 90% το 2050.
«Βλέπουμε τη συναλλαγή να προσθέτει περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα παροχής φυσικού αερίου για τους ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi.
Η τελική τιμή και για τις δύο συναλλαγές θα υπόκειται σε προσαρμογές κλεισίματος και θα καταβληθεί σε μετρητά.
«Θεωρούμε τη συμφωνία ως αυξητική για τα κέρδη, περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη τη νέα αποκάλυψη σήμερα το πρωί για συνέργειες άνω των 0,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Oswald Clint, αναλυτής της Bernstein, σε σημείωμά στην Eni.
Latest News
Η ξηρασία στην Βραζιλία εκτοξεύει τις τιμές στους χυμούς πορτοκαλιού
Για τις εταιρείες αναψυκτικών η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω της ξηρασίας στη Βραζιλία
Γιατί η JPMorgan αποσύρει μαζικά προνομιούχες μετοχές
Πώς οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες για τους τραπεζικούς κολοσσούς πιέζουν την JP Morgan
Τρέχει ο Μισέλ Μπαρνιέ - Τι πρέπει να κάνει για να προλάβει τις προθεσμίες
Πίστωση χρόνου ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός προκειμένου να στείλει το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης στη Γαλλία – Ο ρόλος του Πιερ Μοσκοβισί
Πώς ο Ερντογάν... ξινίζει το κρασί των Τούρκων οινοποιών
Πολλές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί στην Τουρκία
To «μπαζούκα» του Ντράγκι και η μπάλα στις Βρυξέλλες
Η έκθεση Ντράγκι είναι γεμάτη από καλές προθέσεις. Το όραμα του τολμηρό αλλά θα βρει πολιτικά προσκόμματα υποστηρίζει το Poltico
Θα «σβήσει» η Λαγκάρντ την κληρονομιά της βαθιάς κρίσης; - Τι περιμένουν οι αναλυτές
Μείωση των διαφορών ανάνεσα στα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βλέπουν οι αναλυτές - Πώς θα επηρεάσουν την αγορά
Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί στο στόχαστρο της Κομισιόν - Τα πρόστιμα - μαμούθ [γράφημα]
Μονοπωλιακές πρακτικές και φοροαποφυγή στο μικροσκόπιο της Κομισιόν
Μία περιουσία για ένα κοστούμι – Γιατί ξεχείλωσαν οι τιμές τους
Πόσο κοστίζουν σήμερα τα… αξιοπρεπή κοστούμια
Ποιο είναι το πανίσχυρο καρτέλ που κατέχει τις στρόφιγγες του πετρελαίου
Ο ΟΠΕΚ δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ήταν μετά το 1973 αλλά είναι ικανός να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο πετρέλαιο
Η Fed κόβει στο μισό τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες
H Federal Reserve αναγκάστηκε σε υπαναχώρηση μετά τις έντονες αντιδράσεις από τον κλάδο και από πολιτικούς