Ορκωμοσία

Η νέα κυβέρνηση – για να μην έχετε απορίες – πρόκειται να ορκιστεί την Τετάρτη 28 Ιουνίου. Φυσικά υπό την πρωθυπουργία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη! Οι εκλογές γίνονται για να μάθουμε πόσες έδρες θα πάρει, πρωτίστως, το κυβερνών κόμμα, καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα που θα έχουν κοινοβουλευτική παρουσία.

Πόσα;

Α, ναι και πόσα κόμματα, εκ των μικρών, τελικώς θα κατορθώσουν να «σπάσουν» το όριο του 3%. Επ΄ αυτού γίνεται και όλη η συζήτηση. Οι εκτιμήσεις ποικίλουν.

Εκτιμήσεις

Υπάρχει η εκτίμηση πως τα κόμματα θα είναι τέσσερα, δηλαδή Νέα Δημοκρατία, Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΚΚΕ. Υπάρχει μία άλλη εκτίμηση ότι τα κόμματα θα είναι επτά, δηλαδή τα τέσσερα προηγούμενα και θα προστεθούν, η «Ελληνική Λύση» του κ. Κυριάκου Βελόπουλου, η «Πλεύση Ελευθερίας» της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και η «Νίκη» του κ. Δημήτρη Νατσιού. Και μία ακραία εκδοχή είναι η συγκρότηση εννιακομματικής Βουλή, σε όλα τα παραπάνω να προστεθούν το ΜέΡΑ25 και οι «Σπαρτιάτες» του κ. Ηλία Κασιδιάρη.

Απάθεια

Σε ένα περιβάλλον ισχυρής απάθειας και αδιαφορίας της κοινωνίας συνολικά, μικρές μετακινήσεις, ανεπαίσθητες σε σχέση με το σύνολο του εκλογικού σώματος, δεν είναι απίθανες. Να βάλουν και βγάλουν από τη Βουλή κάποιο ή κάποια από τα μικρά κόμματα! Και η αποχή φαίνεται πως θα αυξηθεί κατά δύο με τρεις μονάδες. Που κι αυτή η εξέλιξη θα παίξει ρόλο στα ποσοστά και στις έδρες των κομμάτων!

Ευχάριστα

Εν τω μεταξύ ο – εν αναμονή πρωθυπουργός – κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Mega και στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, υποσχέθηκε μεταξύ των άλλων ότι στη δεύτερη διετία της επικείμενης θητείας του θα προχωρήσει σε οριστική μείωση του ΦΠΑ και το 2024 θα αυξηθούν εκ νέου οι μισθοί. Χωρίς σχόλιο!

Συνάντηση

Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπάρακ Ομπάμα και μεταξύ των άλλων αντάλλαξαν σκέψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις!

Η πρώτη

Θέλω όμως να σας θυμίσω την πρώτη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ομπάμα εν ενεργεία Πρόεδρο των ΗΠΑ, όταν ο δεύτερος σύστησε τον πρώτο στη σύζυγο του λέγοντας «Μισέλ να σου γνωρίσω αυτόν που κερδίζει τις εκλογές»! Τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε κερδίσει, στη διάρκεια του 2015, δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα.

Χθεσινή

Τώρα σ΄ αυτή τη συνάντηση έγινε στις παραμονές της τρίτης του ήττας! Η πρώτη ήταν στις 7 Ιουλίου 2019, η δεύτερη στις 21 Μαΐου 2023 και η τρίτη επίκειται! Τελικά η ζωή είναι κύκλος…. Και θυμήθηκα τον κυρ – Σταύρο, τον «αφέντη τσουτσουλομύτη» που μετά έλεγε πως «μόνο με λένε Σταύρο». Φυσικά του Διονύση Σαββόπουλου από τις χρονιές της αμφισβήτησης!

Δυσκολίες

Επίσης στη διάρκεια των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι πιέζεται το κόμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Η «εξέγερση» της «Ομάδας παραγκωνισμένων υποψηφίων βουλευτών από την Πλεύση Ελευθερίας» όπως αποκλήθηκαν οι μετακινηθέντες από τις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων, μάλλον της έχει στοιχίσει. Πόσο; Θα δούμε. Η ίδια απέφυγε να να δεχθεί ερωτήσεις στην διακαναλική της συνέντευξη και οι «κομμένοι» την κάλεσαν σε debate. Φυσικά και δεν απάντησε….

——————————————————–

Ο κ. Μ. Ηλιόπουλος

Πόρτα μαθαίνω ότι έφαγε ο κ. Μάριος Ηλιόπουλος της SeaJets από τις τράπεζες. Τι συνέβη; Απλώς για μία ακόμη φορά ο κ. Ηλιόπουλος επεδίωξε να βάλει τρικλοποδιά στη διαδικασία συγχώνευσης Attica-ANEK, γιατί προφανώς δεν τον συμφέρει η δημιουργία ενός ακόμη μεγαλύτερου ακτοπλοϊκού ομίλου. Πήγε λοιπόν στις τράπεζες και ζήτησε χρηματοδότηση για να αγοράσει αυτός την ΑΝΕΚ. Οι τράπεζες του απάντησαν αρνητικά, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι αξιόχρεος. Και θυμήθηκαν παλαιότερες τραπεζικές υποθέσεις του ακτοπλόου, όπως και κάτι ασφαλιστικού τύπου υποθέσεις στο εξωτερικό.

Συγχώνευση

Οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει τη συγχώνευση της Attica Group με την ΑΝΕΚ. Η εξέλιξη αυτή διασώζει την ΑΝΕΚ προς όφελος των εργαζόμενων της και των πιστωτών της, αλλά κυρίως δημιουργεί ένα ακτοπλοϊκό όμιλο βιώσιμο διεθνούς βεληνεκούς, που θα είναι ελκυστικός σε μελλοντικούς επενδυτές και μετόχους με αξιόπιστο ακτοπλοϊκό δίκτυο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή διασύνδεση του κέντρου με την νησιωτική χώρα.

ΟΚ

Το γεγονός άλλωστε ότι η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα δίνει το πράσινο φως για την συγχώνευση δικαιώνει την ορθότητα του σχεδίου.

Εντυπωσιασμός

Ουσιαστικά οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η πρόταση Ηλιόπουλου είναι προσχηματική, και κατατίθεται κυρίως για λόγους εντυπωσιασμού. Αλλά και με την επιδίωξη να καθυστερήσει την διαδικασία, γεγονός που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην πτώχευση της ΑΝΕΚ σε βάρος κυρίως των εργαζομένων της και των πιστωτών της!

——————————————————–

Ο κ. Α. Γιαννίτσης

Μία από τις ειδήσεις που πέρασαν στα ψιλά κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Lamda Development ήταν και η αποχώρηση του κ. Αναστάσιου Γιαννίτση από τη θέση του προέδρου της εισηγμένης.

Ο κ. Γιαννίτσης με μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του ανακοίνωσε ο ίδιος την απόφαση του να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου, την οποία υπηρέτησε επί οκτώ χρόνια. Αρχής γενομένης από τα πέτρινα χρόνια της χώρας και του ίδιου του επενδυτικού σχεδίου του Ελληνικού, το 2015.

Ευχαρίστησε τον κ. Σπύρο Λάτση και επισήμανε πως δέχτηκε την πρόταση να αναλάβει, τότε, τη θέση του προέδρου της εισηγμένης, επιδιώκοντας να ενταχθεί σε μία ομάδα ανθρώπων που στόχευαν στην ανάπτυξη της χώρας.

Ο κ. Γιαννίτσης, λοιπόν, έφυγε και τη θέση του, όπως ανακοινώθηκε αναλαμβάνει, ο κ. Στέφανος Κοτσώλης εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Lamda και πρώην γενικός διευθυντής της Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.

Σχέδια

Όμως, η είδηση από την ομιλία του κ. Γιαννίτση, δεν ήταν τόσο η αποχώρηση του όσο οι αναφορές του για το μέλλον της Lamda Develompent.

Αναφερόμενος στην πορεία της εταιρείας και συγκεκριμένα μέσα από την περιπέτεια του project της ανάπλασης της έκτασης του Ελληνικού, τόνισε ότι η Lamda μέσα από αυτή την διαδρομή αποκομίζει περισσότερα οφέλη από τα αναμενόμενα οικονομικά έσοδα. Και αυτά είναι η γνώση, η καινοτομία, η πείρα.

«Κάτι που θα την οδηγήσει στο μέλλον σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες από αυτές που γνωρίζουμε μέχρι τώρα…», τόνισε τουλάχιστον δύο φορές στην ομιλία του.

Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποια θα είναι τα μελλοντικά σχέδια της Lamda Development….

Η πρόοδος

Από την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Lamda Development ιδιαίτερη σημασία είχε επίσης και η παρουσίαση που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου.

Σχεδόν για μία ώρα μίλησε για την εταιρεία με τον περισσότερο χρόνο της ομιλίας του να αναλώνεται στο μεγάλο έργο της ανάπτυξης του Ελληνικού.

Η αγωνία του CEO ήταν εμφανής – σύμφωνα και με παρευρισκόμενους στη συνέλευση – καθώς έπρεπε να καταλαγιάσει όλον τον προεκλογικό κουρνιαχτό που σηκώθηκε για τα περί μη υλοποίησης του έργου, καθυστέρησης των εργασιών, αλλά και τις φήμες που ήθελαν τις τράπεζες να αποχωρούν από τη χρηματοδότηση του project.

«Το έργο γίνεται, το έργο προχωρά», «οι τράπεζες μένουν εδώ», «δεν θα χρειαστούμε περαιτέρω δανεισμό το 2023 και το 2024», ήταν οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του κ. Αθανασίου στην ομιλία του.

Ο ίδιος μάλιστα είχε ετοιμάσει με την παρουσίαση του και βίντεο για την πρόοδο των εργασιών, αλλά και καθοδήγησε όσους παρακολουθούσαν τη συνέλευση πως μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη των κατασκευών…

Και αυτές πράγματι σημειώνουν πρόοδο

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories