Η επιστροφή της Ελλάδας στη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας είναι το διακύβευμα της Κυριακής των εθνικών εκλογών.

Εκλογές: Νίκη της ΝΔ με 42,2% «βλέπει» η ΑΧΙΑ στις εκλογές – Ανοίγει ο δρόμος για επενδυτική βαθμίδα

Αυτό γράφει χωρίς περιστροφές το Bloomberg, σε άρθρο του αναφορικά με τις εκλογές της 15ης Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι είναι η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε έναν μήνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να επαναλάβει το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, που, όπως γράφει, αυτήν τη φορά πιθανότατα θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, χάρη και στον εκλογικό νόμο που ευνοεί το πρώτο κόμμα.

«Εάν δεν καταφέρει να πετύχει μια τέτοια νίκη, τότε τα κόμματα θα χρειαστεί να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Αλλά αυτό το σενάριο φαίνεται και πάλι αδύνατο, γιατί όλοι οι πολιτικοί ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θετική τροχιά της ελληνικής οικονομίας η οποία φαίνεται να αναπτύσσεται περισσότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης φέτος, εκτιμά ότι μια τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση παραμένει μια πιθανότητα, έστω και μικρή.

Τα SOS

To Bloomberg επισημαίνει στους επενδυτές τα 4 σημεία SOS σε σχέση με τις εκλογές στην Ελλάδα:

Δημοσκοπήσεις

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η «κεντροδεξιά» Νέα Δημοκρατία, πιθανότατα θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ακόμη κι αν περισσότερα κόμματα περάσουν το όριο του 3% που απαιτείται για να μπουν στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να υπολείπεται των 151 εδρών ή να κερδίσει λίγο περισσότερες από αυτό – που σημαίνει ότι η κυβέρνησή του δεν θα είναι τόσο σταθερή όσο θα ήθελαν οι αγορές.

Ο «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να έρχεται δεύτερος με περίπου 20%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ το «σοσιαλιστικό κόμμα» ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι τρίτο.

Το ΚΚΕ αναμένεται ότι θα είναι τέταρτο και η «ακροδεξιά» Ελληνική Λύση ότι θα επανέλθει στο κοινοβούλιο.

Η διαφορά με το αποτέλεσμα του Μαΐου είναι ότι αυτήν τη φορά, δύο ακόμη κόμματα – το «αριστερό» Πλεύση Ελευθερίας και το «ακροδεξιό, θρησκευτικό κόμμα» Νίκη – φαίνονται επίσης να εκλέγονται οδηγώντας σε ένα επτακομματικό κοινοβούλιο.

Σενάριο «καταστροφής»

Το ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή  κυβέρνηση συνεργασίας, σύμφωνα με το Bloomberg ισοδυναμεί με την «απόλυτη καταστροφή».

Εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα αναστρέψει τη θετική δυναμική γύρω από τις ελληνικές μετοχές, τα ομόλογα και την οικονομία που διαφάνηκε μετά την 21η Μαΐου. Η πολιτική αστάθεια μπορεί να επιστρέψει, καθώς οι αγορές θα δουν ότι μια νέα και σταθερή κυβέρνηση δεν είναι τόσο εύκολη όσο αναμενόταν.

Οικονομία

Η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις, με την Κομισιόν να  αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023, υψηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενώ το χρέος μπορεί να έχει αυξηθεί ως απόλυτο νούμερο, έχει μειωθεί σημαντικά ως ποσοστό του ΑΕΠ και φαίνεται να μειώνεται περαιτέρω. Τα ελληνικά ομόλογα κινούνται καλύτερα από τα αντίστοιχα άλλων μελών της ευρωζώνης που έχουν ήδη επενδυτική βαθμίδα.

Επενδυτικός βαθμός

Λαμβάνοντας υπόψη τις καλές επιδόσεις της οικονομίας, οι εταιρείες αξιολόγησης είναι έτοιμες να αποδώσουν στην Ελλάδα επενδυτικό καθεστώς που χάθηκε πριν από 13 χρόνια, όταν ξεκίνησαν οι χρηματοδοτικές διασώσεις της χώρας.

Ο πολιτικός κίνδυνος φαίνεται πλέον να είναι το κύριο εμπόδιο σε μια τέτοια απόφαση. Οι αγορές, οι αναλυτές και οι εταιρείες αξιολόγησης θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση που θα έχει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων και τη δημοσιονομική πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει, προειδοποιεί το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους