Η υποβόσκουσα σύγκρουση μεταξύ της στρατιωτικής ηγεσίας της Μόσχας και του Γεβγκένι Πριγκόζιν , του επικεφαλής της ιδιωτικής μισθοφορικής ομάδας Wagner, έχει πάρει τις διαστάσεις ανοιχτής εξέγερσης που βυθίζει τη Ρωσία σε νέα αβεβαιότητα και την φέρνει κοντά σε έναν πραγματικό εμφύλιο πόλεμο.

Το CNN συνόψισε σε τρείς ερωτήσεις απαντήσεις πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση και τι θα ακαολουθήσει

Πριγκόζιν: Από τις φυλακές της ΕΣΣΔ, στα hot dog και στη συνέχεια επικεφαλής της Wagner

Τι έκανε ο Πριγκόζιν

Η δραματική τροπή των γεγονότων ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν ο Πριγκόζιν κατηγόρησε ανοιχτά τον ρωσικό στρατό ότι επιτέθηκε σε στρατόπεδο της Wagner και σκότωσε πάρα πολλούς άντρες του. Ορκίστηκε να ανταποδώσει με βία, υπονοώντας ότι οι δυνάμεις του θα «καταστρέψουν» κάθε αντίσταση, συμπεριλαμβανομένων των οδοφραγμάτων και των αεροσκαφών.

«Είμαστε 25.000 και θα ανακαλύψουμε γιατί υπάρχει τέτοιο χάος στη χώρα», είπε.

Αργότερα ο Πριγκόζιν πήρε πίσω την απειλή του, λέγοντας ότι η κριτική του στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία ήταν «πορεία δικαιοσύνης» και όχι πραξικόπημα – αλλά μέχρι τότε φαίνεται ότι είχε ήδη ξεπεράσει τα όρια με το Κρεμλίνο.

Στη συνέχεια, η κρίση βαθαίνει, καθώς δήλωσε ότι οι μαχητές του είχαν εισέλθει στην περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας και κατέλαβαν βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός της πρωτεύουσάς της. Το Ροστόφ-ον-Ντον, είναι η έδρα της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας στην οποία διαμένουν ένα εκατομμύριο κατοικοι.

Ο επικεφαλής της Wagner δημοσίευσε ένα βίντεο λέγοντας ότι οι δυνάμεις του θα αποκλείσουν το Rostov-on-Don εκτός εάν ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σογκού και ο κορυφαίος στρατηγός της Ρωσίας Βαλερί Γκερασιμοφ έρθουν να τον συναντήσουν. Να σημειωθεί ότι οι δύο άντρες έχουν βρεθεί εδώ και καιρό στο στόχαστρο της κριτικής του Πριγκόζιν, καθώς τους προσάπτει την παραπαίουσα εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Πώς απάντησε η Ρωσία

Λίγες ώρες αργότερα ο Πούτιν απηύθυνε διάγγελμα προς το έθνος που δείχνει το βάθος της κρίσης που αντιμετωπίζει τώρα.

«Εκείνοι που συνεχίζουν σκόπιμα μια πορεία προδοσίας, προετοιμάζοντας μια ένοπλη εξέγερση όταν εσείς προετοιμάζατε τρομοκρατικές επιθέσεις, θα τιμωρηθούν», είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή αποτελεί θανάσιμη απειλή για την κρατική μας υπόσταση για εμάς ως έθνος, είναι πλήγμα για τη Ρωσία για το λαό μας και τις ενέργειές μας για την προστασία της πατρίδας μας. Μια τέτοια απειλή θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή απάντηση».

Η απάντηση του Πριγκόζιν ήλθε μέσω Telegram:  O πρόεδρος κάνει «βαθύτατο λάθος». Είπε ότι οι μαχητές του είναι «πατριώτες της πατρίδας μας» και υποσχέθηκε: «Κανείς δεν πρόκειται να παραδοθεί μετά από αίτημα του προέδρου, της FSB ή οποιουδήποτε άλλου». Αυτό σηματοδότησε μια πιο άμεση απειλή προς τον Πούτιν που ο Πριγκόζιν είχε αναπτύξει κατά το παρελθόν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε νωρίτερα ότι επιτέθηκε στα στρατεύματα του Βάγκνερ, χαρακτηρίζοντας τον ισχυρισμό «ενημερωτική προπαγάνδα”».

Και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) κινείται ποινικά εναντίον του Πριγκόζιν, κατηγορώντας τον ότι κάλεσε σε «ένοπλη εξέγερση».

«Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Πριγκόζιν είναι στην πραγματικότητα εκκλήσεις για την έναρξη μιας ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αποτελούν μαχαιριά στην πλάτη των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν τις φιλοφασιστικές ουκρανικές δυνάμεις», αναφέρει η ανακοίνωση της FSB, καλώντας τους μαχητές της  Wagner να συλλάβουν τον ηγέτη τους.

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι αξιωματούχοι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης TASS. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε το Σάββατο στο Telegram ότι τα αντιτρομοκρατικά μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα ως αποτέλεσμα «εισερχόμενων πληροφοριών».

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν στρατιωτικά οχήματα να κυκλοφορούν στους κεντρικούς δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Τι συμβαίνει τώρα

Το εθνικό διάγγελμα του Πούτιν δημιουργεί μια άμεση αντιπαράθεση στην καρδιά του ρωσικού κατεστημένου, την ώρα που η Ουκρανία ελπίζει να κάνει προόδους κατά τη διάρκεια της δικής της καλοκαιρινής επίθεσης.

Ο Πούτιν παρομοίασε αυτό που αντιμετωπίζει τώρα με τη Ρωσική Επανάσταση του 1917, όταν οι Μπολσεβίκοι ανέτρεψαν τον τσάρο της Ρωσίας Νικόλαο Β’ εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, βυθίζοντας τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο και ανοίγοντας τελικά το δρόμο για τη δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης.

«Αυτό ήταν το ίδιο χτύπημα που ένιωσε η Ρωσία το 1917, όταν η χώρα μπήκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά της έκλεψαν τη νίκη», δήλωσε ο Πούτιν.

«Οι ίντριγκες, οι διαμάχες, οι πολιτικάντικες ενέργειες πίσω από την πλάτη του στρατού και του λαού αποδείχθηκαν το μεγαλύτερο σοκ, η καταστροφή του στρατού, η κατάρρευση του κράτους, η απώλεια τεράστιων εδαφών και στο τέλος η τραγωδία και ο εμφύλιος πόλεμος. Οι Ρώσοι σκότωσαν τους Ρώσους, τα αδέλφια σκότωσαν τα αδέλφια».

Ο Στηβ Χωλ είναι πρώην αξιωματικός καριέρας της CIA και νυν συνεργάτης του CNN. Περιγράφει τη θέση του Πριγκόζιν ως εξαιρετικά επισφαλή και επισημαίνει ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τι αντιμετωπίζει.  «Γνωρίζει ακριβώς ποιο είναι το ρίσκο του … το οποίο είναι κάπως ενδιαφέρον αν το σκεφθεί κανείς, γιατί αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει υπολογίσει ότι μπορεί να τα καταφέρει … Ένας τύπος σαν τον Πριγκοζίν γνωρίζει ποιο είναι το ρίσκο και ξέρει ότι αν δεν πάει καλά γι’ αυτόν, θα πάει πολύ άσχημα», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η ανοιχτή διχόνοια εντός των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας χαροποίησε, ως ήταν ανεμενόμενο το Κίεβο.

Ο Μάλκολμ Ντέιβις, ανώτερος αναλυτής στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα είναι πρόθυμη να εκμεταλλευτεί την αναταραχή, ειδικά αν η Μόσχα αναγκαστεί να μετακινήσει στρατεύματα από τη γραμμή του μετώπου.

«Προφανώς πρέπει να δουν τι πραγματικά συμβαίνει με τη διάταξη των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των αμυντικών τους γραμμών», δήλωσε στο CNN.

«Εάν οι ρωσικές δυνάμεις σε αυτές τις θέσεις αποσύρονται για να πολεμήσουν τον Βάγκνερ – για να νικήσουν αυτό που είναι σίγουρα μια εξέγερση αυτή τη στιγμή, αλλά θα μπορούσε να είναι που θα μπορούσε να γίνει εμφύλιος πόλεμος στην πορεία – τότε ενδεχομένως θα δείτε τους Ουκρανούς να ανοίγουν νέες ευκαιρίες, να εντοπίζουν κενά στις ρωσικές γραμμές που μπορούν να προωθήσουν και να εκμεταλλευτούν.Εάν ανοίξουν κενά, τότε πρέπει να είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν αυτά τα κενά», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων