Αδρεναλίνη

Μία ημέρα πριν από τις εκλογές και για διαφορετικούς λόγους – απ΄ ότι συμβαίνει συνήθως – η έκκριση αδρεναλίνης όλων των πολιτικών αρχηγών είναι στο … κόκκινο! Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται και από την χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega Channel.

Ο κ. Κ.Μητσοτάκης

Κατ΄αρχήν ο – εν αναμονή πρωθυπουργός – κ. Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να αγωνιά για τις έδρες που θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος επιθυμεί τετρακομματική Βουλή, έτσι ώστε να νιώθει παντοδύναμος και να κυβερνήσει με βάση το – πραγματικό – πρόγραμμα του. Δεν είναι σαφές αν το εκλογικό σώμα θα του κάνει την χάρη!

Ο κ. Α. Τσίπρας

Ο – εν αναμονή – αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να αποσπάσει ένα ποσοστό που το πρώτο του ψηφίο θα είναι «2». Για προφανείς λόγους. Επιθυμεί η επόμενη μέρα στο κόμμα να είναι εξ ολοκλήρου «δική του» – που θα είναι έτσι κι αλλιώς. Δηλαδή και με τους δικούς του όρους!

Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης στη χειρότερη περίπτωση θέλει να διατηρήσει το ποσοστό της 21ης Μαΐου και στην καλύτερη περίπτωση να το βελτιώσει – έστω κατά τι. Ο στόχος του είναι να διαμορφώσει μετά τις εκλογές ένα κόμμα στα δικά του μέτρα. Κι όπως αυτός το αντιλαμβάνεται. Ο «εμφύλιος» της κεντροαριστερά είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί. Εχουμε να δούμε πολλά επεισόδια ακόμη….

Ο κ. Δ. Κουτσούμπας

Ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και η κομματική ηγεσία του ΚΚΕ με το +7% ποσοστό θα αναθαρρήσουν όπως το 2012. Κι κυρίως αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως το «άνοιγμα» που επιχείρησαν «τους βγήκε». Η επόμενη ημέρα έχει ενδιαφέρον!

Ο κ. Κ. Βελόπουλος

Ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος που βρέθηκε από «τα ψηλά στα χαμηλά» – από το άνετο ποσοστό στο όριο – δίνει τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα» για την εκλογική του επιβίωση. Γνωρίζει ότι αν το πετύχει η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ πιο εύκολη γι΄αυτόν. Η Metron Analysis δείχνει πως τα καταφέρνει….

Η κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου

Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου από την αρχική αποθέωση βρίσκεται στην αγωνία της εκλογικής επιβίωσης. Της έχουν στοιχίσει διάφορες κινήσεις και εκδηλώσεις της. Κι αυτή, δείχνει η Metron Analysis, ότι τα καταφέρνει. Μένει να επιβεβαιωθεί και αύριο το βράδυ….

Ο κ. Δ. Νατσιός

Ο κ. Δημήτρης Νατσιός αγωνιά αν τελικώς η «Νίκη» θα κατορθώσει να περάσει την πόρτα της Βουλής. Αρχικά «έπαιζε στα ψηλά» με εκτιμήσεις άνω του 4%. Τώρα φαίνεται πως με το ζόρι θα κατορθώσει να έχει κοινοβουλευτική παρουσία. Οι πιθανότητες να κερδίσει είναι πολύ περισσότερες από το να χάσει. Θα δούμε αύριο μετά τις 7 το απόγευμα.

Ο κ. Γ. Βαρουφάκης

Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης έχει κάθε λόγο να αγωνιά, δεδομένου ότι η δημοσκοπήσεις τον ανεβάζουν και το κατεβάζουν. Είναι διαρκώς σε κατάσταση «ζεστού – κρύου». Οι προβλέψεις είναι μάλλον αρνητικές, θα κατορθώσει να τις διαψεύσει; Ενα ενδιαφέρον ερώτημα!

Ο κ. Η. Κασιδιάρης

Και οι «Σπαρτιάτες» που έχουν … «ευλογηθεί» μέσα από τις φυλακές του Δομοκού, από τον κ. Ηλία Κασιδιάρη, έχουν κάνει μία απίθανη «κούρσα» σε διάστημα 15 ημερών. Και κατά την Metron Analysis βρίσκονται 2,8%. Μία παρατήρηση: είναι κοινή διαπίστωση, από πολλούς δημοσιολογούντες, ότι – μάλλον – δεν δηλώνουν όλοι όσοι θα ψηφίσουν «Σπαρτιάτες» ότι αυτό είναι το κόμμα της επιλογής τους. Δηλαδή βρίσκονται μία ανάσα από το όριο του 3%.

Υπομονή!

Ολες αυτές οι αγωνίες θα κλείσουν τον … «κύκλο» τους αύριο στις 7μμ. Υπομονή, λίγες ώρες έμειναν….


Πρώτη

Μπορεί η ΝΔ, όπως όλα δείχνουν κι εκτός απροόπτου, να αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν παύει όμως να είναι μία νέα κυβέρνηση.

Και υπό αυτό το πρίσμα θα σας ενημερώσω πως έχει μπροστά της την πρώτη ιδιωτικοποίηση.

Και δεν είναι άλλη από τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού. Η υφιστάμενη σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο του 2024, ωστόσο επειδή οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες το ΤΑΙΠΕΔ έχει εκκινήσει μήνες πριν το διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση παραχώρησης.

Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία ως «μητέρα των μαχών». Οκτώ κοινοπρακτικά σχήματα παραμένουν σε αυτή από την αφετηρία της και ετοιμάζονται να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές την 17η Ιουλίου.

Μένει, λοιπόν, να φανεί αφενός αν θα υποβάλλουν όλες οι ενώσεις των εταιρειών και αφετέρου αν το τίμημα θα δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό «μητέρα των μαχών» καθώς και τις προσδοκίες του ΤΑΙΠΕΔ…


Ελλάκτωρ

Και μιας και αναφέρθηκα στον διαγωνισμό της Αττικής Οδού, θυμήθηκα να σας μεταφέρω κάτι από την Ελλάκτωρ. Θυμίζω ότι η θυγατρική της Άκτωρ Παραχωρήσεις είναι σήμερα εκ των εταιρειών της κοινοπραξίας που διαχειρίζονται τον αυτοκινητόδρομο.

Ο CEO της Ελλάκτωρ κ. Ευθύμιος Μπουλούτας στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ρωτήθηκε για το αν τελικά ήταν συμφέρουσα η πώληση της Άκτωρ Κατασκευές.

Να θυμίσω ότι πέρασε έναντι τιμήματος 214 εκ. ευρώ στην Ιντρακάτ.

Κατασκευές

Μέτοχος, λοιπόν, ρώτησε τη διοίκηση της Ελλάκτωρ αν είναι ζημιογόνος ο κλάδος των κατασκευών και αν τελικά ήταν σωστή η κίνηση της πώλησης του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου, της Άκτωρ.

Ο κ. Μπουλούτας διακρίνεται για την ευθύτητα του και ήταν ειλικρινής: «Οι κατασκευές δεν είναι ζημιογόνες. Η Ελλάκτωρ τα προηγούμενα χρόνια (σ.σ. πριν την ανάληψη του ελέγχου από την ολλανδική Reggeborgh), όμως, έχασε 600 εκ. ευρώ. Εμείς βρισκόμαστε σε κατάσταση που χάναμε 150 εκ. ευρώ. Πριν δύο χρόνια είχαμε ζημιές 75 εκ. ευρώ και πέρυσι κλείσαμε οριακά», είπε και συνέχισε: «Οι κατασκευές έχουν έντονες διακυμάνσεις. Κι εμείς κρίναμε ως καλύτερη απόφαση να πουλήσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι και να δώσουμε έμφαση στις παραχωρήσεις, οι οποίες έχουν σταθερές ταμειακές ροές».

Μαγικός αριθμός

Ο CEO της Ελλάκτωρ ρωτήθηκε από άλλο μέτοχο για το αν το υψηλό ανεκτέλεστο έργων ύψους 2,9 δις. ευρώ, δημιουργούσε προσδοκίες για βελτίωση του κλάδου.

Και απάντησε: «Υπάρχει μία μελέτη της Deloitte η οποία προσδιορίζει ένα περιθώριο κέρδους στις κατασκευές 3 με 3,5%. Εμείς με ανεκτέλεστο στα 2,9 δις. ευρώ και εφόσον τα εκτελούσαμε όλα αυτά τα έργα θα προσδοκούσαμε 100 εκ. ευρώ. Η πρόσφατη συναλλαγή της πώλησης μας απέφερε διπλάσιο όφελος…», εξήγησε και ο ίδιος προχώρησε και πιο πέρα τη σκέψη του για να αιτιολογήσει την πώληση: «Αν διεκδικούσαμε κι άλλα έργα και αυξάναμε το ανεκτέλεστο θα είχαμε περισσότερα οφέλη από τα 100 εκ. ευρώ. Ωστόσο, θα απαιτούνταν και μία άλλη δομή όπως επίσης και μίας απαιτητική προετοιμασία όπως για την έκδοση εγγυητικών επιστολών κλπ. Θεωρούμε ότι είναι καλύτερη επιλογή να εισπράξουμε τα κεφάλαια από την πώληση και να τα τοποθετήσουμε κάπου με σταθερή και επαναλαμβανόμενη απόδοση», κατέληξε επιχειρηματολογώντας για την πώληση της Άκτωρ Κατασκευές και την εστίαση στον τομέα των Παραχωρήσεων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories