Σε απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι της Le Journal du Dimanche (JDD) για να διαμαρτυρηθούν για τον διορισμό του νέου αρχισυντάκτη, ο οποίος εργαζόταν για ένα ακροδεξιό περιοδικό, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσει σήμερα η ναυαρχίδα των κυριακάτικων εφημερίδων στη Γαλλία.

Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, ο γαλλικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Lagardere, όρισε την Παρασκευή τον  Γκόφρι Λεζέν ως νέο αρχισυντάκτη της JDD, ο οποίος διαδέχεται τον Ζερόμ Μπεγκλ, ο οποίος θα εργάζεται πλέον για την Paris Match.

ΗΠΑ – Χόλιγουντ: «Τα βρίσκουν» με τα στούντιο οι σκηνοθέτες, σε απεργία οι σεναριογράφοι

Ο Lejeune είναι ο πρώην επικεφαλής του περιοδικού Valeurs Actuelles, το οποίο έχει προκαλέσει διαμάχες με αντι-μεταναστευτικά εξώφυλλα και του επιβλήθηκε πρόστιμο για ρατσιστική προσβολή το 2022.

Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις δύο εβδομάδες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε υπό όρους το πράσινο φως για την εξαγορά της Lagardere από τη Vivendi, τον όμιλο μέσων ενημέρωσης που ελέγχεται από τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο, Βίνσεντ Μπολόρ .

Η εταιρεία κατέχει ήδη το ειδησεογραφικό κανάλι CNews, το οποίο έχει λάβει συντηρητική στροφή από τότε που ο Μπολόρ ανέλαβε τον έλεγχο. Τα αντιμεταναστευτικά και σκληροπυρηνικά σχόλια κατά του νόμου και της τάξης που γίνονται από ορισμένους από τους παρουσιαστές των τοκ σόου του πυροδοτούν τακτικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας συγκρίσεις με το αμερικανικό κανάλι Fox News.

Την Κυριακή, η γαλλική κυβέρνηση τοποθετήθηκε για πρώτη φορά.

«Καταλαβαίνω τις ανησυχίες της αίθουσας ειδήσεων. Από νομική άποψη, το JDD μπορεί να γίνει ό,τι θέλει, αρκεί να τηρεί τον νόμο. Αλλά όσον αφορά τις αξίες της Δημοκρατίας μας, πώς μπορεί κανείς να μην ανησυχεί;» έγραψε στο Twitter η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ.

Ο επικεφαλής της διεθνούς οργάνωσης παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» κατήγγειλε ότι πρόκειται για μια «βάναυση μέθοδο» για την επιβολή του ελέγχου των μετόχων στην αίθουσα σύνταξης, η οποία έρχεται σε αντίθεση με “τους βασικούς κανόνες της δημοσιογραφίας”.

Σε δήλωσή του, ο Αρνό Λαγκαρντέρ Arnaud είπε ότι ο Λεζέν είναι ένα «ακατέργαστο δημοσιογραφικό ταλέντο» που δεν μπορούσε να αφήσει ανεκμετάλλευτο.

Ο Λεζέν από την πλευρά του είπε ότι είναι «τιμή» να ηγηθεί μιας έκδοσης υψηλού κύρους όπως η JDD.

Το σωματείο των συντακτών της  JDD  σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι είναι «έκπληκτο» από την υποψηφιότητα του Λεζέν. «Υπό τον Γκόφρι Λεζέν, η Valeurs Actuelles διέδιδε επιθέσεις μίσους και ψευδείς ειδήσεις. Αρνούμαστε να ακολουθήσει η JDD αυτόν τον δρόμο»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου
Επικαιρότητα |

Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου

Σε περίπτωση που κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίσουν να αποκαλούν τη χώρα τους «Μακεδονία», θα χαθεί χρόνος και πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο στην προσπάθεια εξομάλυνσης των όποιων εντάσεων.