Τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία με το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους σκηνοθέτες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, αποτρέποντας πιθανότατα μια διακοπή εργασιών που θα ασκούσε μεγάλη πίεση στις εταιρείες μέσων ενημέρωσης να υποχωρήσουν στα αιτήματα των απεργών σεναριογράφων.

Το Σωματείο Σκηνοθετών της Αμερικής (DGA) θα ζητήσει από τα 19.000 μέλη του να εγκρίνουν την τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία ανακοινώθηκε αργά το Σάββατο μετά από τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Χόλιγουντ: Απεργία κήρυξαν οι συγγραφείς

Η συμφωνία περιλαμβάνει κάποιες αυξήσεις σε μισθούς και κάποιες δικλείδες ασφαλείας σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την DGA και τη Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), η οποία εκπροσωπεί τη Netflix, τη Walt Disney Co και άλλα μεγάλα στούντιο.

Το Σωματείο Σεναριογράφων Αμερικής (WGA) βρίσκεται σε απεργία από τις 2 Μαΐου, καταφέρνοντας να σταματήσουν αρκετές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές ενώ δεν έχει προγραμματιστεί κάποιος νέος γύρος συνομιλιών με τα στούντιο.

Κατά την τελευταία απεργία της WGA το 2007 και το 2008, μια συμφωνία ενός στούντιο με την DGA ώθησε τους συγγραφείς να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Την Παρασκευή, ο διαπραγματευτής της WGA, Chris Keyser, υποστήριξε ότι αυτή τη φορά η στρατηγική αυτή δεν θα λειτουργούσε.

«Οποιαδήποτε συμφωνία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις περνά μέσω της WGA και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε αυτό», είπε ο Keyser σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube.

Η DGA προγραμμάτισε ψηφοφορία για την επικύρωση της νέας της σύμβασης για την Τρίτη. Εάν εγκριθεί, θα μπορούσε να προσφέρει μια βάση συζήτησης και για τους σεναριογράφους ενόψει των επερχόμενων συνομιλιών μεταξύ των στούντιο και της SAG-AFTRA, της ένωσης που εκπροσωπεί τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Αυξήσεις μισθών, μέτρα για την τεχνητή νοημοσύνη

Με τη συμφωνία την οποία προσανατολίζονται να αποδεχτούν τα μέλη της DGA, οι σκηνοθέτες εξασφάλισαν αυξήσεις μισθών ξεκινώντας από 5% τον πρώτο χρόνο, αύξηση των δικαιωμάτων από τις προβολές streaming και εγγύηση ότι «η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα καθήκοντα που εκτελούν τα μέλη του σωματείου».

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναδειχθεί ως κύριο ζήτημα για τους συγγραφείς και ηθοποιούς, οι οποίοι θεωρούν ότι η εργασία τους είναι από τις πιο ευάλωτες στη νέα τεχνολογία.

Τόσο η WGA όσο και η SAG-AFTRA αναζητούν προστασία από την τεχνητή νοημοσύνη στις διαπραγματεύσεις τους καθώς και αυξήσεις στην αποζημίωση που λένε ότι έχει καθυστερήσει καθώς οι εταιρείες έχουν επωφεληθεί από την άνοδο της streaming τηλεόρασης.

Η SAG-AFTRA ζήτησε από τα μέλη της να δώσουν στους διαπραγματευτές της την εξουσιοδότηση να κηρύξουν απεργία εάν χρειαστεί, και τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Οι συζητήσεις για τη νέα σύμβαση εργασίας μεταξύ των ηθοποιών και των στούντιο ξεκινούν την Τετάρτη. Η ισχύουσα σύμβαση εργασίας λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus