Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι η κρίση που προκλήθηκε στη Ρωσία μετά την πρωτοφανή αμφισβήτηση της εξουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ίσως να μην έχει τελειώσει ακόμα, ενώ είναι πιθανό να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να εκτονωθεί.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε την εν λόγω υπόθεση ως «εσωτερικό ζήτημα» της Ρωσίας, τονίζοντας πως «δεν έχουμε δει ακόμα την τελευταία πράξη αυτής της κρίσης».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι ίσως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους μαχητές της Wagner.

Άφαντος ο Πριγκόζιν – Οργιάζουν οι φήμες για το πού βρήκε καταφύγιο

Για την Ουκρανία

Ο Μπλίνκεν σε μια σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων σημείωσε ότι οι εντάσεις που οδήγησαν στην αποτυχημένη ανταρσία των δυνάμεων υπό την ηγεσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν αυξάνονται εδώ και μήνες και ότι η αναταραχή θα μπορούσε να επηρεάσει τις δυνατότητες της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Επικεντρωνόμαστε αποφασιστικά στην Ουκρανία, διασφαλίζοντας ότι έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να πάρει πίσω εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία», δήλωσε ο Μπλίνκεν στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC.

Ο ίδιος δήλωσε στην εκπομπή «This Week» του ABC: «Στο βαθμό που οι Ρώσοι είναι διχασμένοι, αυτό μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την άσκηση της επιθετικής τους στρατηγικής κατά της Ουκρανίας».

Οι ΗΠΑ γνώριζαν

Σύμφωνα με τις αμερικανικές εφημερίδες New York Times και Washington Post, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν μάθει στα μέσα Ιουνίου για ένοπλη δράση που σχεδίαζε ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας.

Υπήρχαν «αρκετές ενδείξεις για να μπορέσουμε να πούμε στην ηγεσία [των ΗΠΑ] ότι κάτι συμβαίνει», ανέφερε η Post, επικαλούμενη έναν ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ. «Οπότε νομίζω ότι ήταν έτοιμοι για αυτό».

Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς έμαθαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά για το σχέδιο, αξιωματούχοι πληροφοριών πραγματοποίησαν ενημερώσεις την Τετάρτη με αξιωματούχους της διοίκησης και της άμυνας, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση