«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει με συντριπτική πλειοψηφία στις ελληνικές εκλογές», με αυτόν τον τίτλο οι Financial Times περιγράφουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κεντροδεξιό κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία κέρδισαν με συντριπτική πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής και δεσμεύτηκαν να «μεταμορφώσουν την Ελλάδα» στη δεύτερη θητεία τους.

«Ο Μητσοτάκης είναι πλέον η μοναδική και κυρίαρχη πολιτική φιγούρα της Ελλάδας, έχοντας τον πλήρη έλεγχο του κόμματός του και του κοινοβουλίου του», σχολίασε στους FT ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη του Eurasia Group. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα, δεδομένου ότι δεν  θα έχει περιορισμούς από έναν κυβερνητικό εταίρο.

«Μια νίκη Μητσοτάκη ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, και οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην πορεία, με τις μετοχές και τα ομόλογα να σημειώνουν ράλι τις τελευταίες εβδομάδες. Η πιστοληπτική ικανότητα είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους, σημάδι ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση που διήρκεσε δεκαετία» γράφουν οι FT.

Υγεία και δικαιοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε επανειλημμένως να μεταρρυθμίσει την υγειονομική περίθαλψη και τη δικαιοσύνη. «Δεν θα είναι εύκολο», είπε στους FT ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου. «Θα συναντήσει τα πιο ισχυρά λόμπι στην Ελλάδα και μια εξαιρετικά ανθεκτική γραφειοκρατία για να το κάνει».

Η αριστερή αντιπολίτευση δεν κατάφερε να συσπειρωθεί σε μια ενωμένη δύναμη. «Αυτό δεν είναι πολύ ανόμοιο με την κατάσταση που επικρατούσε στη Γερμανία στο απόγειο της πολιτικής κυριαρχίας της [Άγκελα] Μέρκελ, κατά την οποία η υποστήριξη της κεντροαριστεράς μοιράστηκε μεταξύ τριών κομμάτων», είπε ο Παπαδημητρίου.

Τέλος οι FT γράφουν ότι «μια εκπληκτική είσοδος στο κοινοβούλιο είναι ένα νέο ακροδεξιό κόμμα, οι Σπαρτιάτες, που ιδρύθηκε τον Μάιο και υποστηρίζεται από έναν φυλακισμένο βουλευτή της πρώην νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με αναλυτές, οι Σπαρτιάτες, που συγκέντρωσαν σχεδόν το 5%, αποτελούν μια επανάληψη του απαγορευμένου κόμματος – και πιθανόν να συνεχίσουν να πολώνουν την κοινωνία και το κοινοβούλιο για ζητήματα όπως η μετανάστευση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν