Αντιρρήσεις κατά των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «βάλει χέρι» σε παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, εκφράζει η Γερμανία, προειδοποιώντας ότι μια βιαστική κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει νομικούς και οικονομικούς κινδύνους, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σχέδιο  σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια ευρώ απαιτώντας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία να της παραδώσουν μέρος αυτών, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ρωσία: Απαντάει στις τελευταίες κυρώσεις της Ε.Ε. με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις

Νομικοί κίνδυνοι

Ωστόσο, μετά από ανησυχίες που επισημάνθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Βερολίνο και άλλες πρωτεύουσες δήλωσαν επιφυλακτικές σχετικά με τις νέες κυρώσεις.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι αμφιβάλλουν ότι το σχέδιο θα πετύχει επειδή οι νομικοί κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα «θα πρέπει να πληρώσει για τη ζημιά που προκάλεσε στην Ουκρανία» και επέμεινε ότι η Γερμανία κάνει «ό,τι μπορεί νομικά» για να εντοπίσει και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ατόμων και εταιρειών που έχουν υποστεί κυρώσεις. Επιπλέον, τόνισε ότι η ιδέα της χρήσης ρωσικών κονδυλίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας εγείρει «σύνθετα οικονομικά και νομικά ζητήματα».

Ένας άλλος Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι ο Marco Buschmann, υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, είχε μελετήσει τις προτάσεις της ΕΕ για τη συλλογή περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν νομικά ανεφάρμοστες.  Σε συνάντηση με την Ευρωπαίκή Επιτροπή την Τετάρτη, αρκετοί διπλωμάτες επέστησαν την προσοχή, λέγοντας ότι πρέπει να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα πριν γίνει μια επίσημη πρόταση.

Από τότε που η ΕΕ πάγωσε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους για να διατεθούν μερικά από αυτά τα χρήματα για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Η άλλη επιλογή

Μια επιλογή είναι να απαιτείται από τους θεματοφύλακες τίτλων να διαθέτουν μέρος από τα κέρδη που δημιουργούνται όταν επανεπενδύουν τα έσοδα από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι το Κίεβο πιστεύει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αντλήσει 3 δισ. ευρώ ετησίως από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.  «Η πρόκληση είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε αυτό που είναι νομικά ορθό και εφαρμόσιμο», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Είναι πιο περίπλοκο από ό,τι νόμιζε κανείς στην αρχή».

Οι υπουργοί Εξωτερικών από το μπλοκ των 27 χωρών αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξισορροπήσει μεταξύ της αρχής ότι η Ρωσία θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη ζημία που προκάλεσε και του σεβασμού στο «νομικό πλαίσιο για την προστασία της ασυλίας των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας, το οποίο εξετάζει η ΕΚΤ. Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν την Παρασκευή ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «συνολική υποστήριξη» από τα κράτη μέλη σε αυτό το θέμα.

Η θέση του Καναδά

Σύμφωνα με τους Financial Times, η πρόταση να χρησιμοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία ης ρωσικής κεντρικής τράπεζας για την υποστήριξη της Ουκρανίας είχε υποστηριχθεί σθεναρά από την υπουργό Οικονομικών του Καναδά Chrystia Freeland αφού συζητήθηκε κατά τη συνάντηση των χωρών της G7 στην Ιαπωνία νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Katherine Cuplinskas, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών του Καναδά, ανέφερε στους FT ότι εργάζεται «σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους και συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ευρώπη, για να βρούμε νέους τρόπους να σταματήσουμε το εγκληματικό καθεστώς του Πούτιν και να ανοικοδομήσουμε μια ευημερούσα και ελεύθερη Ουκρανία».

Ο Καναδάς ψήφισε πρόσφατα νομοθεσία που του επιτρέπει να δεσμεύει περιουσιακά στοιχειά που υπόκεινται σε κυρώσεις στη Ρωσία και έχει λάβει περισσότερα από 26 εκατομμύρια δολάρια από την Granite Capital Holdings, η οποία ανήκει στον υπό κυρώσεις Ρώσο ολιγάρχη Roman Abramovich.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή