Σε χαμηλό 15 ετών κατρακύλησε το ρωσικό ρούβλι έναντι του δολαρίου νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μετά από την αποτυχημένη ανταρσία των μισθοφόρων της Wagner του Γεβγκένι Προγκόζιν το σαββατοκύριακο, όπως αναφέρει το Reuters.

Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε κατά 2,1% στα 86,50 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ είχε φτάσε και στο 87,23, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2022.

Το ρούβλι υποχώρησε κατά 2,2%, στα 94,37 έναντι του ευρώ και κατά 2,1%, στα 11,95 έναντι του γουάν».

Ρωσία: Οι offshore επενδύσεις δεκάδων δισ. ανάχωμα στις κυρώσεις

Λήξη συναγερμού λόγω Wagner

Ο συναγερμός στη Ρωσία φαίνεται ότι έληξε (τουλάχιστον προς ώρας), καθώς η ανταρσία της ομάδας Βάγκνερ σταμάτησε λίγο πριν οι μισθοφόροι της φτάσουν στο κατώφλι της Μόσχας. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασνέκο ήταν ο «άνθρωπος κλειδί» που συνέβαλε προκειμένου ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν να πειστεί και να δεχθεί την εκεχειρία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το βράδυ του Σαββάτου ανακοίνωσε ότι η συμφωνία εκεχειρίας περιλαμβάνει το όρο ότι ο Πριγκόζιν «θα μεταβεί στη Λευκορωσία και πως η ποινική δίωξη εναντίον του θα αποσυρθεί». Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN στη Ρωσία Θανάση Αυγερινό, αυτό μπορεί να μεταφραστεί ως «άσυλο» και ως αποπομπή του αρχηγού των μισθοφόρων από την ηγεσία της Βάγκνερ και από όλες του τις οικονομικές δραστηριότητες στην Ρωσία.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε μάλιστα ότι οι μαχητές της Βάγκνερ δεν θα διωχθούν από τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα λαμβάνει υπόψη τις προσπάθειές τους στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Πεσκόφ εξήγησε ότι η ομάδα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «πάντα σεβόταν τα κατορθώματά τους». Ωστόσο, έκανε σαφές ότι όσοι συμμετείχαν στην ένοπλη ανταρσία θα χάσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές