Στη διανομή κονδυλίων ύψους 42 δισ. δολαρίων στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ προχώρησε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος, με στόχο να καταστήσει την πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας καθολική έως το 2030.

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος επενδύει 140 εκατ. δολ. στην τεχνητή νοημοσύνη

Η χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος Broadband Equity Access and Deployment Program, εγκρίθηκε με βάση τον νόμο για τις υποδομές ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων του 2021 που υπερασπίστηκε ο Μπάιντεν. Οι δαπάνες θα βασιστούν σε έναν πρόσφατα δημοσιευμένο χάρτη κάλυψης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών που περιγράφει λεπτομερώς τα κενά στην πρόσβαση.

Το Τέξας και η Καλιφόρνια – οι δύο πολυπληθέστερες πολιτείες των ΗΠΑ – βρίσκονται στην κορυφή της λίστας χρηματοδότησης με 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια και 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Όμως και άλλες, λιγότερο πυκνοκατοικημένες πολιτείες όπως η Βιρτζίνια, η Αλαμπάμα και η Λουιζιάνα εισήλθαν στη λίστα των 10 πρώτων πολιτειών για χρηματοδότηση λόγω έλλειψης ευρυζωνικής πρόσβασης. Αυτές οι πολιτείες έχουν μεγάλες αγροτικές περιοχές με λιγότερη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο από ό,τι οι μεγάλες πόλεις τους.

«Το ρεύμα είναι το ίδιο σημαντικό με το ίντερνετ»

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας που έχει γίνει ποτέ. Επειδή για να λειτουργήσει η σημερινή οικονομία για όλους, η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι εξίσου σημαντική με το ηλεκτρικό ρεύμα, ή το νερό, ή άλλες βασικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.

Τα βραβεία κυμαίνονται από 27 εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά εδάφη όπως οι Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι έως πάνω από 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το Τέξας, ενώ κάθε πολιτεία λαμβάνει τουλάχιστον 107 εκατομμύρια δολάρια.

Με αυτόν τον τρόπο, παράλληλα, ξεκινά το δεύτερο σκέλος της εκστρατείας του Μπάιντεν εν όψει των εκλογών του 2024, ο οποίος τονίζει πώς οι νόμοι που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς, θα επηρεάσουν θετικά τη ζωή των μέσων Αμερικανών.

Τα «Bidenomics»

Παράλληλα, ο Μπάιντεν πρόκειται επίσης να δώσει μια σημαντική οικονομική ομιλία, όπως την περιγράφουν οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, την Τετάρτη στο Σικάγο, εκθέτοντας τα λεγόμενα «Bidenomics», σύμφωνα με υπόμνημα που έστειλαν τη Δευτέρα οι ανώτεροι σύμβουλοι Ανίτα Νταν και Μάικ Ντόνιλον στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου και άλλους συμμάχους.

Όπως σχολιάζει το Reuters, οι εκλογές του 2024 θα θεωρηθούν εν μέρει ως δημοψήφισμα για τον χειρισμό της οικονομίας από τον Μπάιντεν. Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η χαμηλή ανεργία είναι τα θετικά στοιχεία. Στα αρνητικά συγκαταλέγονται ο αυξημένος πληθωρισμός και οι επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων, που έχουν υποδαυλίσει τους φόβους για ύφεση.

Περισσότεροι από τους μισούς, το 54% των Αμερικανών, αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν εκτελεί τα καθήκοντά του, ενώ μόλις το 35% των ερωτηθέντων ενέκρινε τη διαχείριση της οικονομίας από αυτόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που διεξήχθη νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι Δημοκρατικοί έχασαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Το ίντερνετ

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 8,5 εκατομμύρια τοποθεσίες στις ΗΠΑ που δεν έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις.

Οι ευρυζωνικές εταιρείες όπως η Verizon, η Comcast , η Charter Communications και η AT&T έχουν διστάσει να παρέχουν πρόσβαση σε χαμηλού πληθυσμού, αγροτικές κοινότητες, επειδή οι επενδύσεις είναι δαπανηρές και οι περιοχές δεν προσφέρουν πολλούς πελάτες. Η έλλειψη ευρυζωνικής πρόσβασης όμως κατέστη βραχνάς την περίοδο των lockdowns και της εκτεταμένης τηλεργασίας, όταν εργαζόμενοι και μαθητές στράφηκαν στο διαδίκτυο για την εργασία και την εκπαίδευσή τους, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή