Έντονη νευρικότητα καταγράφεται για μία ακόμα ημέρα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, με τις τιμές να γυρνούν πτωτικά μετά από τα σημαντικά κέρδη που κατέγραφαν κατά το άνοιγμα των συναλλαγών. Οι traders προσπαθούν να αποσαφηνίσουν αν οι η αποτυχημένη εξέγερση στη Ρωσία, από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, θα έχει οποιοδήποτε αντίκτυπο στην προσφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς σημείωσαν πτώση 1,6%, ενώ νωρίτερα ενισχύονταν έως και κατά 14%. Ειδικότερα, το ολλανδικό φυσικό αέριο TTF, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έκλεισε στα 31,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε 0,7%.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του μήνα, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί κατά περίπου 20%  με τις παρατεταμένες διακοπές παραγωγής στη Νορβηγία να αντισταθμίζουν την υποτονική ζήτηση. Οι διακυμάνσεις στις τιμές είναι ιδιαίτερα έντονες τον Ιούνιο και η εξέγερση στη Ρωσία το περασμένο Σαββατοκύριακο συντάραξε ακόμη περισσότερο την αγορά.

Αγώνας δρόμου για μακροπρόθεσμα deals στο LNG – Ποιες χώρες πρωταγωνιστούν

 Ο ρόλος του LNG

Ενώ η Ευρώπη έχει μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών, η Μόσχα παραμένει κύριος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η ήπειρος λαμβάνει επίσης μεγάλη ποσότητα LNG από άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, και τα καύσιμα συνολικά παραμένουν ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση του εφοδιασμού κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Υπάρχουν ωστόσο, κι άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιέσεις της αγοράς. Οι αποστολές από τη Νορβηγία παραμένουν περιορισμένες, καθώς ορισμένες εγκαταστάσεις στη χώρα υποβάλλονται σε συντήρηση. Οι εποχικές εργασίες συνεχίζονται σε μεγάλα έργα, όπως το εργοστάσιο επεξεργασίας Nyhamna και το πεδίο Troll.

Μετά τη βραχύβια εξέγερση, ο αρχηγός της ομάδας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να εκδιώξει την κυβέρνηση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό που προκαλεί προβληματισμό, είναι το γεγονός ότι παρά τη συμφωνία που φαίνεται ότι επιτεύχθηκε μεταξύ του Πριγκόζιν και του Κρεμλίνου, ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ποινική διαδικασία εναντίον του παραμένει ανοιχτή.

«Συνολικά, όπως και τα άλλα εμπορεύματα που επικεντρώνονται στη Ρωσία, ο αντίκτυπος προς το παρόν είναι περιορισμένος», σχολίασε ο Όλε Σλοθ Ηάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank A/S.

Πρωταγωνιστής το LNG

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά πέρυσι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη ξεπέρασαν τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας.

Πότε θα κοπεί εντελώς η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη

Αλλαγή σκηνικού

Κατά τη διάρκεια του έτους, οι ευρωπαϊκές χώρες εγκατέστησαν γρήγορα περισσότερα τερματικά εισαγωγής για LNG, με τη Γερμανία να εντάσσεται για πρώτη φορά στη λέσχη των εισαγωγέων.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της περιοχής υπέγραψαν συμφωνίες για την εισαγωγή περισσότερου LNG από παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ, και υπήρξε μια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές  ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τους ευρωπαϊκούς αγωγούς πέρυσι ήταν περίπου 151 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σε σύγκριση με 232 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα  με τα στοιχεία. Η πτώση κατά 35% από έτος σε έτος έρχεται σε αντίθεση με τις εισαγωγές LNG, οι οποίες αυξήθηκαν στα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022 από 108 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια