Η ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία υποδηλώνει στήριξη σε πολιτικές που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη σύμφωνα με την AXIA.

Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση της επενδυτικής τράπεζας για το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι με την ισχυρή Κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει γρήγορα στην ατζέντα της χωρίς εμπόδια.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα ανοίγει τον δρόμο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εφαρμόσει πιο τολμηρές, υπέρ της ανάπτυξης και υπέρ της αγοράς μεταρρυθμίσεις με στόχο τον μετασχηματισμό της χώρας», σημειώνει χαρακτηριστικά σε σημερινό report της.

Τονίζει δε πως η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης, και μάλιστα με ισχυρή την πιθανότητα να φτάσει νωρίτερα σε αυτόν τον στόχο.

Εμπιστοσύνη επενδυτών

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η χώρα βιώνει έναν κύκλο ανάπτυξης και παρά τις θετικές επιδόσεις μέχρι στιγμής, προοπτικές δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στην αγορά.

Συνεχίζει λέγοντας πως «οι ευνοϊκές πολιτικές εξελίξεις (ισχυρή κυβέρνηση, χωρίς πολιτικό ρίσκο), σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική δυναμική, την προοπτική της ελληνικής οικονομίας να αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική αγορά».

Bloomberg: O Μητσοτάκης επικεντρώνεται στην οικονομία μετά την αποφασιστική νίκη

Σχετικά με τη σύνθεση της νέας Βουλής, κάνει λόγο για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, χωρίς ισχυρά κόμματα στην αντιπολίτευση, και δεν παραλείπει να επισημάνει, όπως και ο σύσσωμος ο διεθνής Τύπος, την «απροσδόκητη έκρηξη» των ποσοστών των κομμάτων που κάθονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Όσο για τον Σύριζα, η Axia, παρατηρεί: «μένει να δούμε εάν θα προσπαθήσει να επανεφεύρει τον εαυτό του και αν το ΠΑΣΟΚ, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, θα μπορέσει να οικοδομήσει μια δυναμική».

Δεδομένων των θετικών καταλυτών που έρχονται, όπως ταμείο ανάκαμψης, οι αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, ο ισχυρότερος χρηματοοικονομικός τομέας και η πλεονεκτική θέση συγκεκριμένων τομέων όπως ο τουρισμός και η ενέργεια, η ελληνική οικονομία αναμένεται να διατηρήσει ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, προβλέπει η Axia.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός προβλέπεται να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας σε μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ.

Έτσι, είναι πιθανό η Ελλάδα να αποκτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας νωρίτερα και πιθανότατα έως το τελευταίο τρίμηνο του 2023, εκτιμά η επενδυτική τράπεζα.

Επισημαίνει ακόμη ότι η αναμενόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας ενέπνευσε εμπιστοσύνη στη αγορά, με άνοδο των ελληνικών μετοχών και με τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου να  διαπραγματεύονται ήδη σαν η χώρα να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Axia, η επενδυτική θα ανοίξει την πόρτα σε νέες εισροές στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εμπιστοσύνη επενδυτών

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το πρώτο σημείωμα της επενδυτικής τράπεζας για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, η χώρα βιώνει έναν κύκλο ανάπτυξης και παρά τις θετικές επιδόσεις μέχρι στιγμής, θεωρούμε ότι οι προοπτικές δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στην αγορά.

Οι ευνοϊκές πολιτικές εξελίξεις (ισχυρή κυβέρνηση, χωρίς πολιτικό ρίσκο), σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική δυναμική, την προοπτική της ελληνικής οικονομίας να αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία