Η Γαλλία πραγματοποίησε την παρθενική δοκιμή ενός πρωτότυπου υπερηχητικού ανεμοπλάνου, δήλωσε η υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της χώρας, καθώς το Παρίσι επιδιώκει να αναπτύξει νέα πυραυλική τεχνολογία ικανή να αποφύγει τα πιο εξελιγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Η υπηρεσία δήλωσε ότι ένας πύραυλος ανίχνευσης που μετέφερε ένα υπερηχητικό ανεμόπτερο VMAX εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα από το πεδίο δοκιμών πυραύλων Biscarosse στον κόλπο του Βισκαϊκού, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Γαλλία: Στο «σφυρί» ιστορικό παλάτι Ρώσου ολιγάρχη

«Η δοκιμή πτήσης του, σε μια πολύ απαιτητική τροχιά μεγάλης εμβέλειας, αντιπροσώπευε μια άνευ προηγουμένου τεχνική πρόκληση που θα ανοίξει το δρόμο για το μέλλον του εθνικού μας οδικού χάρτη υπερταχύτητας», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το αποτέλεσμα της δοκιμής, αλλά δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Το πρόγραμμα VMAX

Το 2019, η Γαλλία ανέθεσε στην αεροδιαστημική εταιρεία ArianeGroup τη διαχείριση του προγράμματος VMAX, με στόχο την ανάπτυξη ενός επιδεικτικού υπερηχητικού ανεμοπλάνου.

Τα υπερηχητικά ανεμόπτερα, τα οποία αποτελούν μη ηλεκτροκίνητα οχήματα ελιγμών που πετούν με ταχύτητες μεγαλύτερες από Mach 5 (6.000km/h), μελετώνται από μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις εδώ και αρκετά χρόνια.

Συνήθως χρησιμοποιούν έναν πύραυλο για την προώθηση του ανεμοπλάνου σε μεγάλο ύψος δεκάδων χιλιομέτρων πάνω από τη γη, πριν το ανεμοπλάνο και το ωφέλιμο φορτίο του κατέβουν πίσω με υπερηχητική ταχύτητα.

Τα υπερηχητικά ανεμόπτερα σχεδιάζονται για να μεταφέρουν πυρηνική ή συμβατική κεφαλή. Σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους των οποίων οι τροχιές είναι σταθερές κατά την εκτόξευση, τα υπερηχητικά ανεμόπτερα μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση με μεγάλη ταχύτητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα