Σχεδόν 36 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη είναι πιθανό να ζουν με επίμονα συμπτώματα long-Covid στα τρία χρόνια της πανδημίας κορωνοϊού, δήλωσε την Τρίτη ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη, ο δρ Χανς Κλούγκε δήλωσε ότι η λεγόμενη μακρά Covid παραμένει «μια περίπλοκη πάθηση για την οποία γνωρίζουμε ακόμα ελάχιστα».

Τα επόμενα εμβόλια Covid-19 στοχεύουν «Κράκεν» και «Αρκτούρο»

«Αν δεν αναπτύξουμε διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείας για τη long Covid δεν θα ανακάμψουμε ποτέ στ’ αλήθεια από την πανδημία» πρόσθεσε ο Κλούγκε σύμφωνα με το Associated Press, αναφερόμενος στο γεγονός ότι πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται από συμπτώματα χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από Covid-19 αναρρώνουν πλήρως μέσα σε λίγες εβδομάδες, ένα σημαντικό ποσοστό συνεχίζει να αναφέρει συμπτώματα όπως κόπωση, δύσπνοια και δυσκολίες στη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Ο ΠΟΥ Ευρώπης, ο οποίος καλύπτει 53 χώρες από την Ιρλανδία μέχρι το Ουζμπεκιστάν, επικαλέστηκε δεδομένα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που δείχνουν ότι η μακρά Covid έπληξε περίπου έναν στους 30 κατοίκους της περιοχής τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Λόγω της ποικιλίας των συμπτωμάτων και της άγνωστης αιτιολογίας, η διεθνής ιατρική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε κοινά αποδεκτό ορισμό της long Covid και ειδικές θεραπείες δεν υπάρχουν.

Τον περασμένο μήνα ο ΠΟΥ ήρε την παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Covid, προειδοποίησε όμως ότι η πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή καθιστά σαφές ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Στην Ευρώπη, είπε ο Κλούγκε, περίπου το 75% των νεκρών της πανδημίας έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και αναπνευστικές παθήσεις.

Επανέλαβε δε ότι οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να συνεχίσουν να εμβολιάζονται.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus