Σε χαμηλό 14 μηνών υποχώρησε ο πληθωρισμός της Ιταλίας τον Ιούνιο, προσφέροντας μια μικρή ανάσα στην ΕΚΤ που αναζητά επιβεβαίωση σχετικά με την εξασθένιση των πιέσεων από τις υψηλές τιμές, χωρίς ωστόσο να προτίθεται να αναθεωρήσει το πλάνο της για νέες αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούλιο και – πιθανότατα – τον Σεπτέμβριο.

Επιτόκια: Μόνο το 6% των αυξήσεων από την ΕΚΤ περνά στους καταθέτες

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο 8% του Μαΐου, σύμφωνα με έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της Ιταλίας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και το φθηνότερο κόστος μεταφοράς συνέβαλαν στη μείωση του συνολικού ρυθμού.

Επιμένει σε αύξηση των επιτοκίων η ΕΚΤ

Παρά την επιβράδυνση, πάντως, με τον πληθωρισμό της Ιταλίας να βρίσκεται αρκετά πάνω από τον στόχο του 2%, η ΕΚΤ θεωρείται απίθανο να ερμηνεύσει την εξέλιξη αυτή ως σημάδι που επιτρέπει τον εφησυχασμό.

Οι αξιωματούχοι ανησυχούν για το τι θα αποτυπώνουν τα στοιχεία, που αναμένεται να δημοσιευτούν την Παρασκευή, αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού στο σύνολο της Ευρωζώνης. Πολλοί θεωρούν ότι οι μισθολογικές αυξήσεις θα εδραιώσουν τον πληθωρισμό στην οικονομία της νομισματικής ένωσης.

Μιλώντας σε ετήσια σύσκεψη με συναδέλφους της, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

«Αν και επί του παρόντος δεν βλέπουμε ένα σπιράλ μισθών-τιμών ή μια αποδυνάμωση των προσδοκιών, όσο περισσότερο παραμένει ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο, τόσο μεγαλύτεροι γίνονται αυτοί οι κίνδυνοι», είπε. «Αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο».

Εκνευρισμός στη Ρώμη

Αυτή η προοπτική περαιτέρω σύσφιξης προκάλεσε άμεση κριτική από τους δύο αναπληρωτές πρωθυπουργούς της Ιταλίας, οι οποίοι είναι ο καθένας επικεφαλής κομμάτων του συνασπισμού της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Πιο καυστικός ήταν ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δήλωσε ότι η πολιτική της ΕΚΤ είναι «ανόητη και επικίνδυνη».

Η ίδια η Μελόνι την Τετάρτη χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τράπεζας «απλοϊκές».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τέτοιου είδους σχόλια υποδεικνύουν το δίλημμα της Ιταλίας στην παρούσα συγκυρία. Οι επίμονα υψηλές τιμές βασικών προϊόντων όπως τα ζυμαρικά, οι ντομάτες και το ελαιόλαδο αποτελούν πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, η οποία σταδιακά καταργεί τα μέτρα ενίσχυσης οικογενειών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την ενεργειακή κρίση.

Αλλά το υψηλότερο κόστος δανεισμού για την ανάσχεση του πληθωρισμού επιβαρύνει τα τεντωμένα δημόσια οικονομικά της χώρας, πλήττοντας τους καταναλωτές τόσο ως δανειολήπτες όσο και ως φορολογούμενους, ενώ επηρεάζει την ανάπτυξη. Ο κύριος επιχειρηματικός σύνδεσμος της Ιταλίας προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η οικονομία παρουσιάζει σημάδια εξασθένησης της δυναμικής της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή