Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να βρίσκεται πίσω στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να εκδώσουν ψηφιακές εκδόσεις του νομίσματός τους, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ την Τετάρτη. Το ευρώ είναι το δεύτερο νόμισμα στον κόσμο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη τύπου, προτείνοντας μια νομική βάση για ψηφιακό ευρώ εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει τον Οκτώβριο να προχωρήσει στις προετοιμασίες για την έκδοσή του.

«Δεν είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε να αντέξουμε να μείνουμε πίσω», είπε ο Dombrovskis, προσθέτοντας ότι περισσότερες από 100 κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν μια ψηφιακή έκδοση του νομίσματός τους. «Το να έχετε ένα ψηφιακό πορτοφόλι με ευρώ στο τηλέφωνό σας ή σε άλλη συσκευή θα είναι το ίδιο με το να έχετε κέρματα και τραπεζογραμμάτια στην τσέπη σας».

Βάλντις Ντομπρόβσκις: Εντός του έτους η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι τα stablecoins του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να παρέμβουν για να καλύψουν ένα κενό, ανέφερε σχετικά το Reuters. «Δεν θέλουμε ένα μέλλον χωρίς κρατικό νόμισμα στην ψηφιακή εποχή», δήλωσε  και ο Paolo Gentiloni, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την οικονομία.

Σύμφωνα με την πρόταση , ένα ψηφιακό ευρώ -το οποίο δεν θα είναι διαθέσιμο πριν από το 2028- θα έχει καθεστώς νόμιμης χρήσεως, πράγμα που σημαίνει ότι τα καταστήματα θα πρέπει να το αποδέχονται ως πληρωμή.

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να λάβουν ψηφιακά ευρώ μέσω της τράπεζάς τους κατόπιν αιτήματος και η βασική χρήση τους θα ήταν δωρεάν και το απόρρητο των χρηστών θα προστατεύεται διαδικτυακά και εκτός σύνδεσης όπως και με μετρητά, ανέφερε η Επιτροπή.

Δίνει στην ΕΚΤ εξουσίες για να περιορίσει πόσα ευρώ μπορούν να κρατήσουν οι καταναλωτές για να αποφύγουν μεγάλες εκροές από τραπεζικές καταθέσεις. «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ για ένα ψηφιακό ευρώ για να διασφαλίσουμε ότι το νόμισμά μας είναι κατάλληλο για την ψηφιακή εποχή», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde.

Ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει ανταγωνισμό σε έναν τομέα που κυριαρχείται από το δίδυμο των ΗΠΑ Mastercard και Visa, σύμφωνα με τον Moody’s.

«Είναι καιρός να σπάσουμε την εξάρτηση από τα μεγάλα διεθνή προγράμματα καρτών για πληρωμή εντός και εκτός σύνδεσης», δήλωσε η ευρωπαϊκή ομάδα καταναλωτών BEUC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή