Η αυτοδυναμία της ΝΔ περιορίζει το πολιτικό ρίσκο και επιτρέπει τη συνέχεια των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης που στήριξαν την ανάπτυξη και ωφέλησαν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ανέφερε η Fitch Ratings, εκτιμώντας πως η ανάπτυξη στην χώρα, στηριζόμενη και στις ροές κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα καλύψουν και μεγάλο μέρος του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, θα κυμανθεί στο 2%-2,5% σε ετήσια βάση για την περίοδο 2023-2026, που είναι ο υψηλότερος ρυθμός στην ευρωζώνη.

Fitch Ratings: Αμετάβλητη στο BB+ η αξιολόγηση – Tι δείχνει η απόφαση

Η δέσμευση μάλιστα της κυβέρνησης στην μεταρρυθμιστική ατζέντα θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις προβλέψεις αυτές. Η Fitch προβλέπει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ εφέτος και στο 2% το 2024, από 0,1% το 2022.

Με το Δημόσιο χρέος να μειώνεται στο 162,2% και στο 154,4% του ΑΕΠ αντίστοιχα που αντιστοιχεί σε μείωση 50 ποσοστιαίων μονάδων από το υψηλό του 206% του ΑΕΠ το 2020, αν και μακροπρόθεσμα, η μείωση του χρέους μπορεί να γίνει πιο δύσκολη λόγω των πιέσεων για κοινωνικές δαπάνες και των χρηματοδοτικών αναγκών ειδικά εάν επιχειρηθούν ευαίσθητες πολιτικά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία