Καθαρές εκροές ξένων επενδύσεων ύψους 125 δισ. ευρώ καταγράφηκαν στη Γερμανία το 2022, όταν περισσότερα από 135 δισ. ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων διέρρευσαν από τη χώρα και εισήλθαν μόλις 10,5 δισ. ευρώ, αναφέρουν με δημοσίευμά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι έκθεση κορυφαίου γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου.

Επενδύσεις: Ποιοι μεγάλοι όμιλοι έφεραν 4,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο της Γερμανίας (GEI) με έδρα την Κολωνία δήλωσε ότι το χάσμα μεταξύ των εξερχόμενων επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες και των επιχειρηματικών επενδύσεων στη χώρα το 2022 είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

«Οι επενδυτικές συνθήκες στη Γερμανία έχουν πρόσφατα επιδεινωθεί εκ νέου εξαιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας και της αυξανόμενης έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων», υπογραμμίζει ο Κρίστιαν Ρούσε, οικονομολόγος στο GEI.

Η έκθεση αναφέρει ότι το 70% των εξερχόμενων επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες κατευθύνθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτοντας ότι είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι οι επενδύσεις από τους ευρωπαίους γείτονες έχουν καταρρεύσει».

Πολλά από τα προβλήματα της Γερμανίας είναι «εγχώρια, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών εταιρικών φόρων, της υπερβολικής γραφειοκρατίας και μιας προβληματικής υποδομής».

Ο Ρούσε κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να βελτιώσει την ελκυστικότητα της χώρας για τις επιχειρήσεις. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να λάβει επειγόντως αντίμετρα για να διασφαλίσει ότι η Γερμανία θα γίνει ξανά η πρώτη επιλογή για τις ξένες επενδύσεις στο μέλλον»,.

Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν κι ενώ οι ΗΠΑ προσφέρουν μεγάλες επιδοτήσεις για να δελεάσουν επενδύσεις από εταιρείες σε διάφορους κλάδους, μεταξύ άλλων των ηλεκτρικών οχημάτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος σύμφωνα με τους ερευνητές είχε επιταχύνει τις εκροές επενδύσεων από τη Γερμανία.

Παράλληλα, η έκθεση στέκεται στο γεγονός ότι η Γερμανία λαμβάνει πολύ λίγα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δημιουργήθηκε ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε κλάδους όπως η πράσινη ενέργεια και η ψηφιοποίηση και επικεντρώνεται σε οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως π.χ η Ιταλία.

Η εξαίρεση του κανόνα

Από την άλλη υπάρχουν και περιπτώσεις που εξαιρούν τον κανόνα.  Η αμερικανική Intel ανακοίνωσε πέρυσι σχέδια για να κατασκευάσει εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών στο Μαγδεμβούργο, επικαλούμενη το «κορυφαίο ταλέντο και την εξαιρετική υποδομή της Γερμανίας».

Όμως τα σχέδια καθυστέρησαν καθώς η αμερικανική εταιρεία βρέθηκε εγκλωβισμένη σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση. Η Intel ζήτησε σχεδόν 6 δισ. ευρώ επιπλέον σε επιδοτήσεις λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και του πληθωρισμού. Το Βερολίνο τελικά ενέδωσε, δεσμεύοντας συνολικά 10 δισ. ευρώ, ή περίπου το ένα τρίτο των κεφαλαίων που έχει δεσμευτεί να δαπανήσει η Intel για τη μονάδα παραγωγής. Η κίνηση αυτή επιβεβαίωσε γι άλλη μια φορά ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο  στηρίζονται όλο και περισσότερο στα χρήματα των φορολογουμένων για να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις. Η συμφωνία αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στη Γερμανία.

Η μεταποίηση και γερμανικό εξαγωγικό μοντέλο

Στο μεταξύ, ο μεταποιητικός κλάδος της Γερμανίας έχει εισέλθει σε ύφεση τους τελευταίους μήνες, επηρεασμένος από την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, καθώς και από την πτώση των παραγγελιών, την αδύναμη ανάπτυξη των εξαγωγών και την απώλεια μεριδίου αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Το γερμανικό εξαγωγικό μοντέλο με τον αυξανόμενο προστατευτισμό δεν λειτουργεί πλέον όπως παλιά», ανέφερε η έκθεση. Τα ευρήματα είναι παρόμοια με εκείνα που δημοσίευσε τον Απρίλιο η Bundesbank, η οποία επίσης ανέφερε ότι η καθαρή εκροή άμεσων επενδύσεων από τη Γερμανία είχε ξεπηδήσει σε ιστορικό υψηλό πέρυσι.

Μια μελέτη από την εταιρεία συμβούλων EY που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο ανέφερε ότι πέρυσι στη Γερμανία είχαν ανακοινωθεί 832 νέες «πράσινες» επενδύσεις, από 841 το προηγούμενο έτος και 930 το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή