Η επιβράδυνση τόσο στην κινεζική όσο και στην παγκόσμια οικονομία είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που επηρεάζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα (EUCCC). Η επιβράδυνση χαρακτηρίζεται ως πιο σημαντικός λόγος από τις σινο-αμερικανικές εντάσεις αλλά και από τη διαδικασία αποσύνδεσης από την κινεζική οικονομία.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αποκαλύπτει τη στρατηγική της για την οικονομική ασφάλεια

Ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών που βλέπουν την Κίνα ως μία από τις τρεις κορυφαίες χώρες για μελλοντικές επενδύσεις βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του επιμελητηρίου που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη. Το EUCCC καταγράφει αυτά τα στοιχεία από το 2010.

Καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια και ο πληθωρισμός συμπιέζουν τη ζήτηση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι εταιρείες στην Κίνα δυσκολεύονται σε αντίθεση με την απότομη πτώση των τιμών καθώς ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού επιβαρύνει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Το σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών που ανέφεραν ότι τα έσοδα από την Κίνα είχαν μειωθεί το 2022, ήταν τρεις φορές υψηλότερο σε σχέση με το 2021 σύμφωνα με την έκθεση. «Η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος που σημειώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια ήταν σημαντική και δεν μπορεί να αναστραφεί εν μία νυκτί», τονίζει το επιμελητήριο.

Τα ευρήματα του επιμελητηρίου, τα οποία βασίστηκαν στις απόψεις των μελών του από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Μαρτίου, αποκάλυψαν ότι ένας αριθμός ρεκόρ εταιρειών είχε χάσει τις δραστηριότητές του πέρυσι λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στην αγορά και των ρυθμιστικών φραγμών. Η BASF, η Maersk, η Siemens και η Volkswagen είναι μεταξύ των μελών του επιμελητηρίου.

Η συνεχιζόμενη εστίαση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην εθνική ασφάλεια έχει πυροδοτήσει ένα κύμα αβεβαιότητας σε πολλές ξένες εταιρείες σε μια αγορά όπου οι κανονισμοί  συχνά διατυπώνονται αόριστα.

«Με τη νέα και επικείμενη ευρωπαϊκή και αμερικανική νομοθεσία που θα αναγκάσει πολλές εταιρείες να επιδείξουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις δραστηριότητές τους στην Κίνα, η τάση της διαφοροποίησης και της αποεπένδυσης στις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι πιθανό να ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα», ανέφερε το επιμελητήριο.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Κίνα έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά από τότε που η χώρα εγκατέλειψε την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων στα τέλη του περασμένου έτους. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 οι ΑΞΕ σε δολάρια κατέγραψαν πτώση κατά 5,7% τον σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. με την Κίνα διευρύνθηκε το 2022 διαμορφούμενο στα 396 δισ. ευρώ, κάτι που ανάγκασε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απευθύνει έκκληση στις χώρες-μέλη να «απομακρυνθούν» οικονομικά και διπλωματικά από την Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.