Η Γαλλία βρίσκεται στην τρίτη ημέρα των επεισοδίων που προκλήθηκαν μετά τον θάνατο του ανήλικου στη Ναντέρ, ο οποίος πυροβολήθηκε την Τρίτη 27 Ιουνίου από αστυνομικό επειδή απλά επιχείρησε να αποφύγει έλεγχο.

Ο θάνατος του εφήβου -και οι περιστάσεις του- προκάλεσαν τεράστια συναισθηματική φόρτιση και οργή στη Ναντέρ, ειδικά μετά την δημοσιοποίηση βίντεο που έδειχνε τον τρόπο που συνέβη.

Ταραχές στη Γαλλία μετά τον θάνατο 17χρονου

Ακόμα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την «ανεξήγητη» και «ασυγχώρητη» πράξη του αστυνομικού.

Έτσι, το βράδυ της Τρίτης ξέσπασαν ταραχές ανάμεσα σε κατοίκους και δυνάμεις επιβολής της τάξης, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έγιναν δεκαπέντε προσαγωγές, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε η αστυνομική διεύθυνση της περιοχής ως την 02:00 ώρα Ελλάδας. Η αστυνομία έκανε λόγο για «σποραδικά» επεισόδια σε περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά η πραγματικότητα ήταν ότι τα επεισόδια επεκτάθηκαν σημαντικά.

Δεύτερη ημέρα επεισοδίων

Τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν και την Τετάρτη 28 Ιουνίου στηΓαλλία, ειδικά στα περίχωρα του Παρισιού.

Η ένταση ανέβηκε τα μεσάνυχτα [ώρα Ελλάδας] στο προάστιο Ναντέρ, περίπου 15 χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο του Παρισιού, όπου σκοτώθηκε ο έφηβος.

Πάνω από δέκα οχήματα της αστυνομίας και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν ενώ στήθηκαν οδοφράγματα στους δρόμους.

Στην πρόσοψη ακινήτου γράφτηκαν με σπρέι οι φράσεις «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ» και «Η αστυνομία δολοφονεί».

Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς βρίσκονταν σε εξέλιξη στις 02:00 [ώρα Ελλάδας] στη συνοικία που έγινε ήδη θέατρο επεισοδίων την προηγουμένη. Οι δυο πλευρές αντάλλασσαν δακρυγόνα, πέτρες, κομμάτια πλακών από πεζοδρόμια.

  • Περίπου είκοσι κοινότητες στην περιφέρεια Σεν-Σαιν-Ντενί, νομού στο βορειοανατολικό τομέα της μητροπολιτικής περιφέρειας του Παρισιού, κατέγραψαν επεισόδια, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία, η οποία έκανε λόγο για 77 προσαγωγές ως τις 03:00 ώρα Ελλάδας.
  • Στην Εσόν, νότια της πρωτεύουσας, ομάδα διαδηλωτών πυρπόλησε άδειο λεωφορείο στις 22:00], σύμφωνα με την πηγή του AFP στην αστυνομία.
  • Επεισόδια ξέσπασαν επίσης σε τομέα της Τουλούζης (νοτιοδυτικά). Στήλες πυκνού μαύρου καπνού υψώνονταν από την περιοχή, κυρίως εξαιτίας του ότι φλεγόταν φορτηγάκι, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου.
  • Εντάσεις αναφέρθηκαν και στις τέσσερις γωνιές της χώρας, ιδίως στη Λιόν (ανατολικά), όπου δυνάμεις επιβολής της τάξης έγιναν στόχος βροχής πυροτεχνημάτων.

Τρίτη ημέρα: Δικαιοσύνη ζητάει η μητέρα του

Την Πέμπτη 29 Ιουνίου συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις με την μητέρα του 17χρονου Μόνικα, να καλεί τον κόσμο σε μεγάλη πορεία στη μνήμη του γιού της.

Σκαρφαλωμένη σε ένα φορτηγό και φορώντας ένα μπλουζάκι «Δικαιοσύνη για τον Nahel», άνοιξε τη Λευκή Πορεία,  μια παραδοσιακή εκδήλωση σεβασμού στη Γαλλία, όταν οι πενθούντες φορούν λευκά και θυμούνται κάποιον που πέθανε.

H πορεία ξεκίνησε από το κτήμα Πικάσο στη Ναντέρ, ακολουθούμενο από εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν πίσω από ένα πανό που έφερε το ίδιο σύνθημα και φώναζαν «δικαιοσύνη για τον Ναέλ!» και  «ποτέ ξανά!».

Περίπου 6.000 άνθρωποι συμμετείχαν ενώ η Μόνικα απευθυνόμενη στο πλήθος είπε: «Είμαι για τον Nahel, είμαι για τον Nahel!» φώναξε, καθώς τα φιλήσυχα μέλη του πλήθους απάντησαν με τα λόγια: «Δικαιοσύνη για τον Nahel! Δικαιοσύνη για τον Nahel!»

Παράλληλα, ο πρύτανης του Μεγάλου Τεμένους του Παρισιού Chems-eddine Hafiz, θεωρεί ότι «η παρεξήγηση, ο πόνος και ο θυμός είναι θεμιτά» μετά τον θάνατο του Ναέλ», αλλά «καλεί ιδιαίτερα τους νέους να μην αντιδρούν με βία».

Το Μεγάλο Τέμενος τους προσκαλεί να ακουστεί η φωνή τους και να κινητοποιηθούν ειρηνικά ώστε να σεβαστεί η μνήμη του Ναέλ και να αποδοθεί δικαιοσύνη», προσθέτει ο πρύτανης.

Αφήστε να κάνει η Δικαιοσύνη τη δουλειά της

Ωστόσο, τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν κινητοποιώντας τις αρχές. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε πως έγιναν συνολικά 150 συλλήψεις και χαρακτήρισε τα γεγονότα ως «επαχθή βία ενάντια στα σύμβολα της Δημοκρατίας».

«Δημαρχεία, σχολεία και αστυνομικά τμήματα πυρπολήθηκαν ή δέχθηκαν επίθεση», έγραψε ο Γάλλος υπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter. «Ντροπή σε αυτούς που δεν απηύθυναν έκκληση για ηρεμία», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ζήτησε «να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

«Είναι μόνο η δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη που μπορούν να αποδείξουν την αλήθεια και να κατευνάσουν την οργή», είπε ο Πρωθυπουργός. «Κάνω έκκληση για ειρήνη και ησυχία. Η καταστροφή της δικής του γειτονιάς, η επίθεση σε εγκαταστάσεις –δημαρχεία, σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς– δεν θα λύσουν τίποτα. Σήμερα η έρευνα προχωρά, η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Αφήστε την να προχωρήσει ήρεμα».

Η χρήση του όπλου «δεν δικαιολογείται»

Πράγματι, την Πέμπτη, ο εισαγγελέας της Ναντέρ ανακοίνωσε ότι με βάση τα στοιχεία της έρευνας που διενέργησε, η χρήση του όπλου από τον αστυνομικό «δεν δικαιολογείται» και ότι θα του απαγγελθεί κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από την τοξικολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε δεν προέκυψε ότι ο 17χρονος οδηγός ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, ούτε και ο συνοδηγός του, ενώ ένα τρίτο άτομο, το οποίο ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και διέφυγε, αναζητείται.

Αντιδράσεις δικηγόρων θύματος – «Δεν μας ικανοποιεί η ανακοίνωση του εισαγγελέα»

Στο άκουσμα, όμως, των κατηγοριών εις βάρος του αστυνομικού, οι δικηγόροι της οικογένειας, Yassine Bouzrou, Jennifer Cambla και Abdelmajid Benamara εξέφρασαν την απογοήτευσή τους.

Όπως ανέφεραν το μεσημέρι της Πέμπτης «ο εισαγγελέας αποκρύπτει την πιθανή συνέργεια στην εκούσια ανθρωποκτονία του δεύτερου αστυνομικού και την πιθανή πλαστογραφία σε δημόσια γραπτά που προέκυψαν από τις αρχικές ψευδείς δηλώσεις του αστυνομικού που πυροβόλησε».

Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτή η απόφαση «να μην ξεκινήσει έρευνα για όλα τα φερόμενα αδικήματα επιβεβαιώνει ότι είναι απαραίτητο ο φάκελος αυτός να αποτελέσει αντικείμενο αλλαγής σκηνικού, ώστε οι δικαστές από άλλο δικαστήριο να μπορούν να διερευνήσουν αντικειμενικά, ανεξάρτητα και αμερόληπτα».

Σε περίπτωση δηλαδή αμφιβολιών για την αμεροληψία ενός ή περισσοτέρων δικαστών, η υπόθεση να μπορεί να ανατεθεί σε άλλο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιασίν Μπουζρού, είχε ανήγγειλε πως θα καταθέσει δύο μηνύσεις «τις προσεχείς ημέρες», μια εναντίον του αστυνομικού που πυροβόλησε, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, και του συναδέλφου του για συνέργεια.

Η δεύτερη μήνυση, για υποβολή ψευδούς αναφοράς σε δημόσια αρχή, θα κατατεθεί εναντίον των αστυνομικών διότι ισχυρίστηκαν ότι ο νεαρός αποπειράθηκε να τους δολοφονήσει «προσπαθώντας να τους χτυπήσει με το αυτοκίνητό του, κάτι που διαψεύδεται» απλά αν κανείς δει το βίντεο, πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Σε επιφυλακή η γαλλική αστυνομία με 40.000 άνδρες

Παρ΄όλα αυτά, οι γαλλικές αρχές δεν είναι καθόλου ήσυχες, καθώς φοβούνται νέα επεισόδια.

Συνολικά 40.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν απόψε στη Γαλλία, 5.000 από τους οποίους στο Παρίσι και τα προάστιά του, ενόψει του κινδύνου να εκδηλωθούν νέες ταραχές.

Οι δυνάμεις της τάξης θα είναι τετραπλάσιες απ’ ό,τι στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, κατά την οποία οι συγκρούσεις και οι ζημιές πολλαπλασιάσθηκαν και επεκτάθηκαν σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

«Η απάντηση του κράτους πρέπει να είναι αποφασιστική, απόψε θα κινητοποιηθούν 40.000 αστυνομικοί, περιλαμβανομένων 5.000 στην περιοχή του Παρισιού, έναντι 9.000 χθες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα