«Πρέπει να παραδεχτώ ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχω συναντήσει βακτήρια τόσο ανθεκτικά» λέει ο Κρίστιαν Ρίσμπεκ, καθηγητής κλινικής βακτηριολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λουντ στη Σουηδία.

Ο Ρίσμπεκ συμμετείχε σε μελέτη που δείχνει ότι πολλοί τραυματίες από την εμπόλεμη Ουκρανία φέρουν άκρως ανθεκτικά βακτήρια, ορισμένα από τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με κανένα γνωστό αντιβιοτικό.

Ουκρανία – Ζελένσκι: Τα στρατεύματα της χώρας του προέλασαν «σε όλες τις κατευθύνσεις»

Κίνδυνος εξάπλωσης στην υπόλοιπη Ευρώπη

«Υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης […] και αυτό απειλεί ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης» προειδοποιεί ο ερευνητής σε δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου.

Ο σουηδός ερευνητής ανταποκρίθηκε σε αίτημα ουκρανών συναδέλφων του για την ανάλυση δειγμάτων από 141 τραυματίες του πολέμου, 133 ενήλικες που είχαν υποστεί εγκαύματα και άλλα τραύματα και οκτώ βρέφη με πνευμονία.

Όλοι οι ασθενείς, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases, πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν από ανθεκτικές λοιμώξεις όσο νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Ουκρανίας, πολλά από τα έχουν γονατίσει απο τον μεγάλο φόρτο εργασίας.

«Παρατηρήσαμε ότι αρκετά αρνητικά κατά Γκραμ βακτήρια παρουσίαζαν ανθεκτικότητα σε αντιμικροβιακούς παράγοντες ευρέως φάσματος, συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών αναστολής ενζύμων που δεν έχουν φτάσει ακόμα στην αγορά» αναφέρει ο Ρίσμπεκ.

«Επιπλέον, σχεδόν το 10% των δειγμάτων περιείχε βακτήρια με ανθεκτικότητα στο αντιβιοτικό έσχατης ανάγκης, την κολιστίνη».

»Αν και έχουμε συναντήσει παρόμοιες περιπτώσεις στην Ινδία και την Κίνα, τίποτα δεν συγκρίνεται με την έκταση της ανθεκτικότητας που παρατηρούμε στη μελέτη».

Μάλιστα, έως και το 6% των δειγμάτων περιείχαν βακτήρια με ανθεκτικότητα σε όλα τα αντιβιοτικά που δοκίμασαν οι ερευνητές.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά θεωρούνται τα ανθεκτικά στελέχη του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae, συχνή αιτία πνευμονίας, το οποίο μπορεί να προσβάλλει ακόμα και υγιή άτομα.

«Αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα» λέει ο Ρίσμπεκ. «Είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς Klebsiella με τόσο υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας».

«Αν και μεμονωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Κίνα, το μέγεθος αυτής της κατάστασης ξεπερνά οτιδήποτε είχαμε δει στο παρελθόν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση