Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα να αυξήσουν το μέγεθος του ταμείου χρηματοδότησης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε συνολικά 12 δισεκατομμύρια.

ΟΗΕ: Μεγάλος ο κίνδυνος για τις φτωχές χώρες εάν ακυρωθεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (ΕΤΕ), στο οποίο οι χώρες της ΕΕ συνεισφέρουν ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας τους, έχει ήδη διαθέσει περίπου 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Είναι ξεχωριστό από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Η σημερινή απόφαση θα διασφαλίσει και πάλι ότι διαθέτουμε τη χρηματοδότηση για να συνεχίσουμε να παρέχουμε συγκεκριμένη στρατιωτική στήριξη στις ένοπλες δυνάμεις των εταίρων μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος είχε ζητήσει την αύξηση. Το ταμείο, υποστήριξε, «έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζουμε τους εταίρους μας στον τομέα της άμυνας. Κάνει την ΕΕ και τους εταίρους της ισχυρότερους.»

Το μπλόκο της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία πάντως ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι δεν θα άρει το «μπλόκο» σε μια δόση 500 εκατομμυρίων ευρώ του υφιστάμενου ταμείου έως ότου το Κίεβο αφαιρέσει την ουγγρική τράπεζα OTP από έναν κατάλογο εταιρειών που θεωρεί «διεθνείς χορηγούς» του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία έχει χαρακτηρίσει τη συμπερίληψη της τράπεζας στη λίστα αυτή ως «σκανδαλώδη».

Ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto, μιλώντας στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ότι η Βουδαπέστη είναι έτοιμη να αλλάξει γνώμη εάν η Ουκρανία αποσύρει την τράπεζα από τη μαύρη λίστα.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης ιδρύθηκε το 2021, με στόχο να διευκολύνει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αγοράσουν στρατιωτικό εξοπλισμό. Όμως η Ένωση των 27 μελών αποφάσισε γρήγορα να το χρησιμοποιήσει και για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή