Ακόμα ένας μυστηριώδης θάνατος υψηλόβαθμου αξιωματούχου έρχεται να συνταράξει τη Ρωσία, ήρθε να προστεθεί στους δεκάδες που έχουν βρεθεί νεκροί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από τις αρχές του 2022 μετά την έναρξη του πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα πολλά ερωτήματα υπάρχουν εξαιτίας του θανάτου της 28χρονης αντιπροέδρου ρωσικής τράπεζας Κριστίνα Μπαΐκοβα, η οποία σύμφωνα με αναφορές έπεσε από το παράθυρο του διαμερίσματος που διέμενε στη Μόσχα.

Ρωσία: Υπό κράτηση ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν – Τι λένε οι Financial Times

Το περιστατικό έγινε στις 23 Ιουνίου όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες η 28χρονη έπεσε από το παράθυρο του διαμερίσματος του 11ου ορόφου που διέμενε στη Λεωφόρο Κοντίνσκι.

Η 28χρονη υποδιευθύντρια της Loko-Bank βρισκόταν με τον 34χρονο φίλο της Αντρέι στο διαμέρισμα, τον οποίο είχε προσκαλέσει για ένα πότο στο σπίτι της και σύμφωνα με το BAZA «βγήκε στο στηθαίο του παραθύρου και έπεσε».

Ο φίλος της κάλεσε ασθενοφόρο, ωστόσο η 28χρονη είχε υποκύψει στα τραύματά της. Για τις συνθήκες θανάτου της Μπαϊκόβα έχει ξεκινήσει έρευνα.

Ο θάνατος της 28χρονης ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά ανεξήγητων θανάτων υψηλόβαθμων θανάτων αξιωματούχων σε διάφορους τομείς από τον Φεβρουάριο του 2022 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ είναι ο πρώτος μετά την ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner.

Δεκάδες θάνατοι μυστήριο στη Ρωσία

Σύμφωνα με τη Daily Mail τον Μάιο του 2023, ο 46χρονος Πιοτρ Κουτσερένκο, υφυπουργός Επιστημών της Ρωσίας, που φημολογείται πως άσκησε κριτική στον Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, πέθανε ξαφνικά όταν αρρώστησε μυστηριωδώς σε πτήση προς τη Μόσχα ενώ επέστρεφε από επαγγελματικό ταξίδι στην Κούβα.

Το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση στη νότια Ρωσία και διακομίστηκε αμέσως σε νοσοκομείο, όπου παρά τις προσπάθειες ανάνηψης οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν.

Τον Απρίλιο ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας ενέργειας Yakutskenergo, ο 49χρονος Ιγκόρ Σούρκο βρέθηκε νεκρός στο κελί της φυλακής που κρατούνταν για δωροδοκία.

Ο 49χρονος ήταν υποστηρικτής του Πούτιν, αλλά η ιδιότητα μέλους του κόμματος ανακλήθηκε μετά τις κατηγορίες για δωροδοκία.

Μόλις δύο μήνες πριν ο 59χρονος μεγιστάνας Βιάτσεσλαβ Ροβέινκο εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο σπίτι του.

Θάνατοι αξιωματούχων και στρατιωτικών

Τον Φεβρουάριο η 58χρονη αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, Μαρίνα Γιανκίνα εντοπίστηκε νεκρή στην είσοδο κτιρίου στην Αγία Πετρούπολη και πιστεύεται πως έπεσε στο κενό από ύψος 18 μέτρων.

Η Γιάνκινα ήταν ένα από τα πρόσωπα κλειδιά του Βλαντίμιρ Πούτιν για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία καθώς ήταν επικεφαλής του τμήματος οικονομικής υποστήριξης του υπουργείου Άμυνας για τη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια, η οποία εμπλέκεται σοβαρά στη ρωσική εισβολή.

Λίγες ημέρες πριν τη Γιάνκινα ένας Ρώσος στρατηγός που είχε πρόσφατα εκδιωχθεί από τον Πούτιν, ο υποστράτηγος Βλαντίμιρ Μακάροφ βρέθηκε νεκρός με την αιτία θανάτου να θεωρείται ως αυτοκτονία.

Στις 26 Δεκεμβρίου ο Πάβελ Αντόνοφ, ο πιο πλούσιος βουλευτής στη Δούμα της Ρωσίας (το ρωσικό Κοινοβούλιο) και πολέμιος του Πούτιν βρέθηκε νεκρός στην Ινδία αφότου έπεσε από το παράθυρο ξενοδοχείου στην Ινδία.

Ο φίλος του Βλαντιμίρ Μπιντένοφ είχε βρεθεί νεκρός τέσσερις ημέρες νωρίτερα στο ίδιο ξενοδοχείο.

Ο 69χρονος Αλεξέι Μασλόφ, πρώην αρχηγός των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου ενώ ο Αλεξάντερ Μπουζάκοφ, πρώην επικεφαλής των «ναυπηγείων του Ναυτικού», πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου.

Τον Ιούλιο ο 76χρονος Γεβγκένι Λομπάτσεφ, ένας απόστρατος υποστράτηγος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας είχε βρεθεί νεκρός στη Μόσχα με τον θάνατο του να θεωρείται  αυτοκτονία.

Μυστηριώδεις θάνατοι δισεκατομμυριούχων

Άλλοι πρόσφατοι θάνατοι είναι του 67χρονου μεγιστάνα του πετρελαίου, Ραβίλ Μαγκάνοφ που πέθανε  την 1η Σεπτεμβρίου όταν έπεσε από δωμάτιο 6ου ορόφου νοσοκομείου στη Μόσχα.

Σύμφωνα με μία φήμη ο πρόεδρος της Λουκόιλ της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας, «χτυπήθηκε» και «πετάχτηκε» από το παράθυρο κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητα μέσα.

Η Λουκόιλ είχε εκφράσει την αντίθεσή της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τον Ιούλιο του 2022, ο 61χρονος επικεφαλής μεταφορών και λογιστικών μίας εταιρείας που συνδέεται με τη Gazprom σε πισίνα.

Επίσης υπήρξαν ακόμα δύο παράξενοι θάνατοι αξιωματούχων που σχετίζονταν με τη Gazprom σε σπίτια στην Αγία Πετρούπολη και θεωρήθηκαν

Ο δισεκατομμυριούχος, Αλεξάντερ Σουμπότιν, ο 43χρονος κορυφαίος διευθυντής της Λουκόιλ βρέθηκε νεκρός τον Μάιο.

Υπάρχει η θεωρία ότι του χορηγήθηκε δηλητήριο βατράχου που είχε σαν αποτέλεσμα να πάθει καρδιακή ανακοπή.

Τον Απρίλιο, ο 51χρονος Βλάντισλαβ Αβάγιεφ, πρώην αξιωματούχος του Κρεμλίνου που συνδέθηκε με τη Gazprombank, φέρεται πως αυτοκτόνησε αφότου σκότωσε τη 47χρονη γυναίκα του Γελένα και τη 13χρονη κόρη του.

Λίγες ημέρες αργότερα ο εκατομμυριούχος, ο 55χρονος, Σεργκέι Προτοσένια  βρέθηκε κρεμασμένος στην Ισπανία, ενώ νεκρές εντοπίστηκαν  η 53χρονη γυναίκα του Μαρία και η έφηβη κόρη του με τραύματα από μαχαίρι.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα