Θόρυβος

Αντιλαμβάνομαι τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη χθεσινή αποκάλυψη της στήλης για το επεισόδιο της περασμένης Κυριακής στην Κουμουνδούρου και κατανοώ τις αντιδράσεις. Ταύτα και μένω.

Επιτροπή δεοντολογίας

Αυτό που έχω επίσης να σας ενημερώσω είναι ότι ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και μαθαίνω επίσης, ότι όσοι ήταν μπροστά στο επεισόδιο θα καταθέσουν στο όργανο για τα «γαλλικά» και τις «ιπτάμενες» καρέκλες.

Περί «κουτσομπολιού»

Έχω, όμως, να παρατηρήσω και τα εξής: Όσοι καλούνται να σχολιάσουν το γεγονός, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι πρόκειται για ρεπορτάζ. Και όχι «πολιτικό κουτσομπολιό», όπως είπε κάποιος συμπαθής σχολιαστής.

Ρεπορτάζ

Είναι ρεπορτάζ, όταν ένας εκ των ισχυρών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κυνηγάει τα στελέχη να τα δείρει ή να τα βρίσει. Διότι αν δεν ήταν μπροστά ένας εκ της προσωπικής ασφάλειας του κ. Αλέξη Τσίπρα, δεν θα μιλάγαμε για «κουτσομπολιό», αλλά για κλωτσοπατινάδες… Στην καλύτερη περίπτωση…

————————————————————————-

«Περίπατος»

Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο εγκαινίασε την νέα κυβερνητική θητεία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Και μετά από ένα διάλλειμα περίπου δύο μηνών – εκτός των άλλων – βρέθηκε αντιμέτωπος με το χρόνιο πρόβλημα της ακρίβειας. Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για τους καταναλωτές, διότι ο «πληθωρισμός των τροφίμων» δεν πρόκειται να πέσει και οι πολίτες, ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων, θα φτάσουν στο φθινόπωρο εξουθενωμένοι οικονομικά. Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 δεν θα είναι … περίπατος στην πλατεία Συντάγματος – έστω και στην κατάσταση που την έχει φέρει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης!

Συντρίμμια;

Κι ενώ η κυβέρνηση ξεκινά την διαδρομή της, χωρίς … αντιπολίτευση, στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από το βράδυ της Κυριακής θυμίζει … μπαρουταποθήκη. Τα στελέχη όλων των τάσεων αναμένουν τις αποφάσεις του προέδρου του κόμματος κ. Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι και η επανίδρυση – αφού προηγηθεί η διάλυση! – είναι μεταξύ των σεναρίων που «παίζουν»! Σ΄ αυτό το ενδεχόμενο είναι βέβαιο ότι όλα θα γίνουν «συντρίμμια και θρύψαλα»….

Συνυποψήφιος

Στην περίπτωση όμως που πρυτανεύσουν άλλες σκέψεις και ακολουθηθούν τα κομματικώς προβλεπόμενα εκ του – ισχύοντος – καταστατικού, είναι πολύ πιθανόν, τελικώς, ο κ. Τσίπρας στην περίπτωση της «αναβάπτισης» του στην ψήφο των κομματικών μελών, να έχει συνυποψήφιο.

Ο κ. Ευ.Τσακαλώτος;

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι μεταξύ των στελεχών της «Ομπρέλας», της τάσης που βρίσκεται στην εσωκομματική αντιπολίτευση επικρατεί σοβαρός σχετικός προβληματισμός. Αναζητείται ο επικεφαλής. Αν είχε εκλεγεί βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός, «θα ήταν μία κάποια λύσις». Όμως ο μόνος εκ των στελεχών της συγκεκριμένης τάσης που έχει διασωθεί είναι κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κι απ΄ ότι μου λένε είναι εξαιρετικά πιθανή η υποψηφιότητα του.

Αριστερά!

Ο λόγος εν προκειμένω της υποψηφιότητας από την πλευρά της «Ομπρέλας», είναι ότι επιθυμεί να σηματοδοτήσει την ανάγκη της αριστερής στροφής του κόμματος, με ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα κινείται στον αντίποδα της προεδρικής πλειοψηφίας, η οποία πλέον «φλερτάρει» ανοιχτά με τον μετασχηματισμό της σε fake «παλιό καλό Πα.Σό.Κ.»!

Δύο ψυχές

Πάντως οι δύο ψυχές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν είναι σαφές για πόσο καιρό μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα. Και τούτο διότι είναι βέβαιο ότι με τις επικείμενες αποφάσεις του κ. Τσίπρα η απόσταση μεταξύ των δύο μερών θα μεγαλώσει επικίνδυνα! Οι επικείμενες συνεδριάσεις το Σάββατο τής Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή, θα είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί.

Οι «πέντε»

Πάντως σας ενημερώνω ότι τουλάχιστον πέντε στελέχη του εβδόμου ορόφου, που συμμετείχαν ανελλιπώς στον πρωινό καφέ – ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε – θα περάσουν μαρτυρικές στιγμές. Σ΄ αυτούς χρεώνουν όλο τον σχεδιασμό της προεκλογικής καμπάνιας, κυρίως στις εκλογές του Μαΐου. Το κλίμα είναι ήδη βαρύ για τους συγκεκριμένους προεκλογικώς πρωινούς συνδαιτυμόνες του κ. Τσίπρα. Κι όχι μόνο φυσικά από την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και από ισχυρό τμήμα της προεδρικής πλειοψηφίας. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους!

Αυτοδιοίκηση;

Όμως η πολιτική συγκυρία είναι αρκετά πολύπλοκη και καθόλου εύκολη. Η επόμενη καμπή – εκτός από τις αναγκαίες εσωκομματικές διαδικασίες – είναι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Χθες ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM έκανε λόγο για συνεργασία με το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ και η Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε – «αυθωρεί και παραχρήμα» – να διαψεύσει κάθε περιθώριο κεντρικής συνεργασίας των δύο κομμάτων. Αφήνοντας βεβαίως ανοιχτή τη δυνατότητα των τοπικών συνεργασιών. Επί παραδείγματι, τι θα γίνει στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Αθηναίων, δύο εκλογικές αναμετρήσεις με πολιτική συμβολισμό και βαρύτητα.  Να θυμίσω πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απέσπασε το 17,8%, αλλά το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ στην Αττική είναι τέταρτο κόμμα!

———————————————————————

Σ’ αναμμένα κάρβουνα

Μπορεί η κυβέρνηση να σχηματίστηκε, υπουργοί και υφυπουργοί να τακτοποιήθηκαν αλλά οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων δεν έχουν κανένα νεότερο για την τύχη τους…

Όπως μαθαίνω, πολλοί απ’ αυτούς κάθονται «σ’ αναμμένα κάρβουνα», καθώς δεν γνωρίζουν αν θα διατηρηθούν ή θα τους ζητηθεί να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Υπάρχουν υπουργεία στα οποία οι συγκεκριμένες θέσεις έχουν μείνει κενές μετά την υπουργοποίηση των συγκεκριμένων στελεχών.

Πάντως οι τωρινοί γενικοί γραμματείς έχουν να θυμούνται πως στην εκλογική αναμέτρηση του 2019 γνώριζαν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες νωρίτερα που θα τοποθετηθούν!

Και αυτό είναι ίσως που τους κάνει να νιώθουν ανασφάλεια…

——————————————————————————–

Οι αρμοδιότητες

Τον σχηματισμό κάθε νέας κυβέρνησης συνοδεύει και το ΦΕΚ με την απόφαση του πρωθυπουργού για τη μεταφορά ή και την κατάργηση γενικών γραμματειών στα υπουργεία.

Επί της ουσίας πρόκειται για «ανακάτεμα» των αρμοδιοτήτων ανάλογα με τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής. Κερδισμένο από τη νέα κυβέρνηση δείχνει να είναι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σάρωσε ότι υπάρχει και δεν υπάρχει σε χρηματοδοτικό εργαλείο.

Όλα πάνε εκεί: ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Αναπτυξιακός νόμος κλπ.

Νερά και αποχετεύσεις

Στα ενδιαφέροντα που εντόπισα στο περιβόητο ΦΕΚ είναι και οι νέες αρμοδιότητες που αποκτά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και πρόκειται για γενικές γραμματείες οι οποίες μεταφέρονται στο ΥΠΕΝ και η συγκεκριμένη «μετακόμιση» ούτε λίγο ούτε πολύ είχε προδιαγραφεί από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία με το πολύκροτο νομοσχέδιο (στη συνέχεια έγινε νόμος) για τη σύσταση της υπερ-αρχής: Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων.

Έτσι, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΦΕΚ,  στη γενική γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταφέρεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, η Διεύθυνση Έργων Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων (Δ18) της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών της γενικής γραμματείας Υποδομών. Στη γενική γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταφέρεται, επίσης, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών:

1.   Η αρμοδιότητα παρακολούθησης και ελέγχου, για λογαριασμό του Δημοσίου, των συμβάσεων περί χορήγησης αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης (Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.) και περί ανάθεσης στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. της συντήρησης και λειτουργίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της μείζονος περιοχής Πρωτευούσης και

2.   Η εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά τις τροποποιήσεις των ανωτέρω συμβάσεων.

Ηλεκτροκίνηση

Κι επειδή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχασε κάτι… ο πρωθυπουργός φρόντισε να του δώσει μία αρμοδιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταφέρονται στη γενική γραμματεία Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, οργανικών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων:

1.   Το Αυτοτελές Τμήμα Ηλεκτροκίνησης της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και

2.   Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για την ηλεκτροκίνηση του άρθρου 42 του ν. 4710/2020

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories