Σοφία;

Τελικώς το εκλογικό σώμα τιμώρησε τον κ. Αλέξη Τσίπρα και «εκδικήθηκε» τον … κ. Κυριάκο Μητσοτάκη!

Μητσοτάκης: Ο λαός μας έδωσε ισχυρή εντολή – Έχουμε και το σχέδιο και την εμπειρία να το κάνουμε πράξη

Τιμωρία

Ο κ. Τσίπρας τιμωρήθηκε για την απουσία αντιπολίτευσης για περίπου 3,5 χρόνια κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας. Απώλεσε ένα βασικό αξίωμα: παλαιότερα το Πα.Σό.Κ. και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 και μετά αναδείχθηκαν στην κυβέρνηση μετά από το κίνημα – όταν ο δρόμος ήταν γεμάτος. Η αμνησία αυτού του στοιχειώδους αξιώματος οδήγησε σε μία οδυνηρή ήττα. Ες αύριον τα σπουδαία….

«Εκδίκηση»

Όμως το εκλογικό σώμα δεν επιθυμεί παντοδύναμο τον κ. Μητσοτάκη – όπως βεβαίως ο ίδιος επιθυμούσε και σύμφωνα με χαμηλόφωνη ή και στεντορεία τη φωνή, ρητορική είχε αναπτυχθεί από πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των δύο εκλογών. Και τι έκανε γι΄αυτό;

Οκτακομματική

Ανέδειξε οκτακομματική Βουλή, παρά λίγο και εννιακομματική – η στήλη για να ευλογήσει τα γένια της είχε επισημάνει αυτό το ενδεχόμενο σε ανύποπτο χρόνο, πολύ πριν γίνει του συρμού! Οχι με τις καλύτερες επιλογές βεβαίως, αλλά αυτό είναι ένα άλλο – μεγάλο – θέμα. Ετσι στέρησε τα όνειρα των 170 εδρών – μέχρι και 190 διέρρεαν οι δικοί του – και της κοινοβουλευτικής παντοδυναμίας. Του έδωσε όσες ακριβώς είχε στην πρώτη κυβερνητική του θητεία! Και αυτό τον ανάγκασε να κάνει λόγο στις δηλώσεις του, για ευρύτερες συναινέσεις!

Συντηρητικά

Αυτό πάντως που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι και σ΄αυτές τις εκλογές, με σαφέστερο τρόπο, επιβεβαιώθηκε η γενικότερη συντηρητική στροφή, που παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε περίπου δύο εβδομάδες είναι οι εκλογές στην Ισπανία, όπου θα  επιβεβαιωθεί και εκεί η συγκεκριμένη τάση και ο κ. Κόστα, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας σίγουρα δεν νιώθει καλά τελευταία….

«Σπαρτιάτες»

Η είσοδος των «Σπαρτιάτων» στη Βουλή – κι όχι απλώς είσοδος, αλλά η ανάδειξη τους σε πέμπτο κόμμα – επιβεβαιώνει τον πολιτικό ανορθολογισμό των νομοθετικών ρυθμίσεων, που ψήφισαν από κοινού η Νέα Δημοκρατία και το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ.

Ακροδεξιά

Η ακροδεξιά σε όλες τις τις εκδοχές πλησιάζει το 15%, αν υπολογίσουμε και τα εκτός βουλής ακροδεξιά – εθνικιστικά κόμματα! Οπως ακριβώς το είχαμε επισημάνει. Οπως επίσης εγκαίρως σας είχα ενημερώσει για την δυναμική της «Νίκης» του κ. Δημήτρη Νατσιού.

Παραμένει

Τώρα το μεγάλο θέμα που έχει ανοίξει το αποτέλεσμα των εκλογών είναι η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η θέση του προέδρου του κ. Τσίπρα. Κατ΄αρχήν να σημειώσω πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ φέρει το … ιδεόγραμμα του κ. Τσίπρα! «Είναι η ευχή και η κατάρα του» όπως μου έλεγε ένα κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Από παλιά

Πως προέκυψε αυτό; Είναι μία μεγάλη ιστορία, που έχει την αφετηρία της στην εποχή της «πατροκτονίας» του κ. Αλέκου Αλαβάνου – αλλά θα τα πούμε άλλη στιγμή.

Αδύνατον

Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χωρίς τον Τσίπρα δεν μπορεί να υπάρξει! Εστω κι αν είναι πολυτραυματίας! Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στις επόμενες ημέρες. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος. Εκ νέου φυσικά. Στοιχηματίζω δεν θα υπάρχει κανένας συνυποψήφιος του….
Ο ίδιος δήλωσε ότι θέτει τον εαυτό του στην κρίση του κόμματος. Οπερ σημαίνει στην αριστερή αργκό… Είμαι εδώ, κι όποιος θέλει με αμφισβητεί.

Οι «10»

Τώρα η «Πλεύση Ελευθερίας» της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου που έγινε – περίπου – το θρίλερ της χθεσινής βραδιάς, ατύχησε για δύο λόγους: πρώτον, «επέστρεψε» τους «δανεικούς» ψήφους του κ. Ηλία Κασιδιάρη στους «Σπαρτιάτες» και δεύτερον, της στοίχισαν οι αλλαγές στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων. Η «τιμωρία των 10» ήταν παρ΄ολίγο να μείνει εκτός Βουλής!
Τώρα η ίδια δηλώνει ότι κάνει για 100 βουλευτές… Θα ζήσουμε όμορφες μέρες στη Βουλή

——————————————————————————————————

ΔΕΗ

Τρία είναι τα ορόσημα που έχει μπροστά της η ΔΕΗ.

Η δημόσια εταιρεία, αυτήν την περίοδο εργάζεται πυρετωδώς για την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου, την ολοκλήρωση της εξαγοράς των assets της Enel στη Ρουμανία και για την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού της σχεδίου.

Γενική Συνέλευση

Σε ό,τι αφορά τη γενική συνέλευση των μετόχων αυτή θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη 29 του μηνός.

Οι πληροφορίες θέλουν, πέραν της έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων κλπ. που θα ζητήσει η διοίκηση από τους μετόχους, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Στάσση να δίνει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πότε η εταιρεία θα επιστρέψει – μετά από πολλά, πολλά χρόνια- στη διανομή των μερισμάτων.

Μαθαίνω πως δεν είναι μακριά αυτή η εποχή…

Ρουμανία

Για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων και των εταιρειών της Enel στη Ρουμανία, πηγές μου αναφέρουν ότι ένα μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής έγινε.

Η DG Comp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) εξέδωσε την απόφαση έγκρισης της εξαγοράς από τη ΔΕΗ.

Αν και η συναλλαγή θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, εντούτοις οι πολιτικές εξελίξεις στη Ρουμανία, μου σημειώνουν οι πληροφοριοδότες μου, θα πάνε λίγο πιο πίσω την ολοκλήρωση της μεταβίβασης. Πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Business Plan

Το επόμενο ορόσημο για τη ΔΕΗ και τη διοίκηση του κ. Στάσση είναι το νέο business plan.

Για την ακρίβεια η εταιρεία προχωρά ήδη στην επικαιροποίηση του. Συμπεριλαμβάνει μέσα τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, όπως η εξαγορά της Enel Ρουμανία, η επένδυση για την κατασκευή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) στην Αλεξανδρούπολη κλπ.

Τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ ανεβαίνουν σημαντικά, μαθαίνω, και ως εκ τούτου η διοίκηση της αυξάνει αντίστοιχα και τις οικονομικές επιδόσεις που θέτει ως στόχο για τα επόμενα χρόνια.

Eurelectric

Και κλείνω με τα νέα από τη ΔΕΗ αναφορικά με την τελευταία εξέλιξη που σας είχα γράψει και είχε να κάνει με την ανάληψη της θέσης του αντιπροέδρου της Eurelectric από τον κ. Στάσση.

Σας είχα επίσης τονίσει και τη σημασία της ανάδειξης της ΔΕΗ στην  «αφρόκρεμα» των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε.

Έμαθα και κάτι άλλο, που δεν μπορώ να μην σας το γράψω, θέλοντας να σας επισημάνω τη διαφορά της ΔΕΗ του σήμερα με εκείνη του 2019. Μου έλεγε, λοιπόν πηγή μου, ότι ήταν τόσο απαξιωμένη η ελληνική εταιρεία στα μάτια των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της, με αποτέλεσμα η νέα διοίκηση της να προσπαθεί τότε το 2019 να κλείσει ραντεβού με την ηγεσία της Eurelectric και η απάντηση που λάμβανε ήταν «ναι μάλιστα περάστε μετά από τρεις μήνες…».

Τώρα η ελληνική εταιρεία βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας της Eurelectric…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories