Το γαλλικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο που υποχρεώνει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok, το Snapchat ή το Instagram, να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και να ζητούν γονική συναίνεση για τα παιδιά κάτω των 15 ετών.

Μετά το πράσινο φως που έδωσε ομόφωνα την Τετάρτη η Εθνοσυνέλευση, το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη από τη Γερουσία.

Social media: Τι συμβαίνει και αγοράζουμε πράγματα που δεν θέλουμε

Η ημερομηνία από την οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι κανόνες είναι ακόμη ασαφής και εξαρτάται από τη γνωμοδότηση που θα πρέπει να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με το δίκαιο της ΕΕ.

Στη συνέχεια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έχουν προθεσμία ενός έτους για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους για νέες εγγραφές και δύο χρόνια για τους υφιστάμενους λογαριασμούς, αν οι τεχνικές λεπτομέρειες παραμένουν αντικείμενο διαβούλευσης.

Η «ψηφιακή ενηλικίωση» στα 15 έτη στην οποία αναφέρεται το κείμενο δεν είναι νέα, αφού εισήχθη στη Γαλλία το 2018 σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Όμως το υπάρχον όριο αφορά την ηλικία κάτω από την οποία απαιτείται η γονική συναίνεση για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Στην πράξη δεν εφαρμόζεται και δεν έχει επίδραση στην πρόσβαση των παιδιών.

Θεωρητικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ανοιχτά στη Γαλλία για άτομα κάτω των 13 ετών. Ωστόσο, η πρώτη εγγραφή πραγματοποιείται κατά μέσο όρο περίπου στα 8,5 χρόνια και περισσότερα από τα μισά παιδιά ηλικίας 10-14 ετών έχουν διαδικτυακή παρουσία, σύμφωνα με τη Γαλλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (CNIL).

Σε περίπτωση παραβίασης των νέων όρων τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα υφίστανται κυρώσεις με πρόστιμο έως το και 1% του παγκόσμιου τζίρου τους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι γονείς και κηδεμόνων μπορούν να ζητούν αναστολή λογαριασμού για παιδιά κάτω των 15 ετών.

Απαιτεί επίσης από τα δίκτυα να ενεργοποιούν λειτουργία παρακολούθησης του χρόνου ενασχόλησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης