Η Kaspersky ανακάλυψε μία νέα εξελιγμένη εκστρατεία επιθέσεων πολλαπλών σταδίων με στόχο cryptowallets στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Η επίθεση περιλαμβάνει το DoubleFinger loader, ένα σύνθετο λογισμικό τύπου crimeware, το οποίο αναπτύσσει το GreetingGhoul stealer κρυπτονομισμάτων και το Remcos Remote Access Trojan (RAT). Η ανάλυση της Kaspersky υπογραμμίζει τις προηγμένες τεχνικές και το υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων των κυβερνοεγκληματιών στο εξελισσόμενο αυτό τοπίο απειλών.

Όπως δείχνει η έρευνα της Kaspersky, το loader πολλαπλών σταδίων DoubleFinger ξεκινά την επίθεσή του όταν το θύμα ανοίγει άθελά του ένα κακόβουλο συνημμένο PIF αρχείο σε ένα email. Έτσι ενεργοποιείται η εκτέλεση του πρώτου σταδίου του loader, ένα τροποποιημένο δυαδικό αρχείο DLL των Windows και, στη συνέχεια, η εκτέλεση ενός κακόβουλου shellcode. Έπειτα, το shellcode κατεβάζει μια εικόνα PNG που περιλαμβάνει ένα ωφέλιμο φορτίο που υποτίθεται ότι θα εκτελεστεί αργότερα στο πλαίσιο της επίθεσης.

Καθαρίστε τα social media και τους κωδικούς πρόσβασης

Συνολικά, το DoubleFinger χρειάζεται πέντε στάδια για να δημιουργήσει μια προγραμματισμένη εργασία που εκτελεί το πρόγραμμα κλοπής GreetingGhoul κάθε μέρα σε μια συγκεκριμένη ώρα. Κατόπιν, πραγματοποιεί λήψη ενός άλλου αρχείου PNG, το αποκρυπτογραφεί και το εκτελεί. Το GreetingGhoul είναι ένα stealer σχεδιασμένο για να κλέβει διαπιστευτήρια που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα και αποτελείται από δύο στοιχεία: το πρώτο χρησιμοποιεί το MS WebView2 για να δημιουργήσει επικαλύψεις στις διεπαφές πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων και το δεύτερο έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει εφαρμογές πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων και να κλέβει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κλειδιά, φράσεις ανάκτησης και ούτω καθεξής.

Εκτός από το GreetingGhoul, η Kaspersky εντόπισε επίσης δείγματα DoubleFinger που έκαναν εγκατάσταση του Remcos RAT. Το Remcos είναι ένα πολύ γνωστό εμπορικό RAT που χρησιμοποιείται συχνά από εγκληματίες του κυβερνοχώρου σε στοχευμένες επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων και οργανισμών. Το πρόγραμμα φόρτωσης πολλαπλών σταδίων, τύπου shellcode με δυνατότητες steganography, η χρήση διεπαφών Windows COM για κρυφή εκτέλεση και η εφαρμογή διεργασιών doppelgänging για έγχυση σε απομακρυσμένες διαδικασίες, υποδηλώνουν ένα καλοφτιαγμένο και πολύπλοκο λογισμικό τύπου crimeware.

Για να διατηρηθούν ασφαλή τα κρύπτο-περιουσιακά στοιχεία, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

  • Αγοράζετε από επίσημες πηγές: Αγοράστε hardware wallets μόνο από επίσημες και αξιόπιστες πηγές, όπως τον ιστότοπο του κατασκευαστή ή εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές. Με τα hardware wallets, δεν πρέπει να συμπληρώνετε ποτέ το seed ανάκτησης στον υπολογιστή. Ένας πωλητής hardware wallet δεν θα το ζητήσει ποτέ.
  • Ελέγξτε για σημάδια παραβίασης: Πριν χρησιμοποιήσετε ένα νέο hardware wallet, επιθεωρήστε το για τυχόν σημάδια παραβίασης, όπως γρατσουνιές, κόλλα ή αταίριαστα εξαρτήματα.
  • Επαληθεύστε το υλικολογισμικό: Επαληθεύετε πάντα ότι το υλικολογισμικό στο hardware wallet είναι νόμιμο και ενημερωμένο. Αυτό μπορεί να γίνει ελέγχοντας τον ιστότοπο του κατασκευαστή για την πιο πρόσφατη έκδοση.
  • Ασφαλίστε το seed phrase: Όταν ρυθμίζετε το hardware wallet σας, φροντίστε να σημειώσετε και να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τo seed phrase.
  • Χρησιμοποιήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης: Εάν το hardware wallet σας επιτρέπει κωδικό πρόσβασης, χρησιμοποιήστε έναν ισχυρό και μοναδικό κωδικό. Αποφύγετε τη χρήση εύκολα προβλέψιμων κωδικών πρόσβασης ή την επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης από άλλους λογαριασμούς.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto