Σε ελαφρώς θετικά εδάφη κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, τηρώντας όμως στάση αναμονής των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ενώ κλείνουν και αρκετές θέσεις για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίο να κερδίζει 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,23% στις 7.488 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,39% στις 16.009 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,48% στις 7.348 μονάδες.

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, για να αξιολογήσουν αν η περαιτέρω νομισματική σύσφιξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο γενικός πληθωρισμός για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 6,1% για την περιοχή.

Το βλέμμα στον πληθωρισμό

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός και είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη στην αύξηση των τιμών καταναλωτή. “Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό. Αλλά η φύση της πρόκλησης του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ αλλάζει”, δήλωσε η Λαγκάρντ από την εκδήλωση κεντρικών τραπεζών στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Στα μάκρο της ημέρας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου κινήθηκε σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, σημειώνοντας αύξηση 0,1% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Την ίδια ώρα, οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 4,5% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,2%. Η πτώση προήλθε κυρίως από τη μείωση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών παρέμειναν ως επί το πλείστον αμετάβλητες, ενώ τα βιομηχανικά προϊόντα επιταχύνθηκαν ελαφρώς, σημειώνεται στην έκθεση.

Τέλος, οι λιανικές πωλήσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο κατά 3,6% σε πραγματικούς όρους κατά τη διάρκεια του Μαΐου σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Destatis. Οι πωλήσεις επεκτάθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε ονομαστικούς όρους, οι λιανικές πωλήσεις σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 2,8%, ενώ αυξήθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές