Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, κλείνοντας όμως ένα κατά τα άλλα θετικό πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας αγωνίζεται να επανέλθει σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά.

Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσαν άνοδο, με τον Shanghai Composite και τον Shenzhen Component να κερδίζουν 0,8% και 1,1% αντίστοιχα. Τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου μετά βίας ξεπέρασαν το 3%.

Χρυσός: Υποχωρεί σε χαμηλό τριμήνου

Από την άλλη, οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή του Τόκιο, ο οποίος παρέμεινε σε επίπεδα πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας (3,1%) για δεκατρείς συνεχόμενους μήνες.

Ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,14% στις 33.189,04 μονάδες και ο Topix διολίσθησε κατά 0,33% στις 2.288,60 μονάδες. Ο Nikkei όμως σημείωσε κέρδη 27% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημείωσε άνοδο 0,6%. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κέρδισε 0,12% για να ολοκληρώσει τη συνεδρίασή του στις 7.203,3 μονάδες.

Η νομισματική τόνωση της Κίνας πέρυσι δεν ενίσχυσε σχεδόν καθόλου τη ζήτηση δανείων το δεύτερο τρίμηνο -παρά το χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όπως έδειξε ανεξάρτητη έρευνα της China Beige Book. Τα στοιχεία της τριμηνιαίας έρευνας υποδηλώνουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων τον Αύγουστο από την κεντρική τράπεζα της Κίνας μπορεί να είχαν περιορισμένη επίδραση στην τόνωση της ανάπτυξης. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον ο τελευταίος γύρος μειώσεων των επιτοκίων στα μέσα Ιουνίου θα είναι αποτελεσματικός.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στη Νότια Κορέα αυξήθηκε κατά 3,2% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Η παραγωγή στα αυτοκίνητα και τους ημιαγωγούς οδήγησε σε κέρδη για την περίοδο, ενώ οι χρηματοπιστωτικές, ασφαλιστικές και ξενοδοχειακές βιομηχανίες σημείωσαν μείωση. Μια δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων προέβλεπε ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 0,8%, μετά την πτώση 0,6% την προηγούμενη περίοδο.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για την εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας παρέμειναν σε έδαφος συρρίκνωσης για τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του δείκτη υπεύθυνων αγορών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της NBS διαμορφώθηκε στο 49, κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Η μέτρηση του δείκτη PMI τον Μάιο ήταν 48,8, η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές