Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ολλανδίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% φέτος, καθώς ο τουρισμός ενισχύει την ήδη «καυτή» οικονομία του νησιού του Βόρειου Ατλαντικού, σύμφωνα με πρόβλεψη της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Το ΑΕΠ πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 2,5% το επόμενο έτος και 2,4% το 2025, ανέφερε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία της Ισλανδίας στην τελευταία της οικονομική πρόβλεψη.

Οι 20 καλύτερες χώρες για γυναίκες – «Έκπληξη» στην κορυφή

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας, ο οποίος αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 8,75%, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η οικονομία είναι «πολύ καυτή» και είπε ότι δεν μπορούσε να αποκλείσει ότι το επιτόκιο αναφοράς να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό. Ωστόσο, η πρόβλεψη της Παρασκευής είναι κάπως χαμηλότερη από την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας στις 24 Μαΐου για αύξηση του ΑΕΠ 4,8% το 2023.

Όπως επισημαίνεται, οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 8,3% φέτος, λόγω της μεγαλύτερης δραστηριότητας στον τουριστικό τομέα. Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις των μισθών και η υψηλή πληθυσμιακή αύξηση βοηθούν την οικονομία υποστηρίζοντας την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει εκτιναχθεί φέτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πρόκειται να μειωθεί «σταδιακά» στο 8,7% κατά μέσο όρο το 2023, ανέφερε ο οργανισμός. Το επιτόκιο θα μειωθεί στο 4,9% το επόμενο έτος, υποβοηθούμενο από τον χαμηλότερο πληθωρισμό παγκοσμίως και τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Μαγνήτης για τουρίστες

Ο τουρισμός έχει εκτοξευθεί τα τελευταία 20 χρόνια στην Ισλανδία, κάτι που -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- μπορείς κανείς να το δει στον αριθμό των προορισμών που συνδέονται με απευθείας πτήσεις, τον αριθμό των εστιατορίων και των καφέ που έχουν ανοίξει στο Ρέικιαβικ, αλλά και στο ωράριο λειτουργίας τους, που είναι διευρυμένο συγκριτικά με παλαιότερα.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους κατοίκους, οι Ισλανδοί πιστεύουν στον τουρισμό, γιατί έχει τεράστια συμβολή στην οικονομία της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αργεντινή: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,8%, αλλά πλέον γίνεται αισθητή η ύφεση
Διεθνή |

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή που βυθίζεται πλέον στην ύφεση

«Καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, είναι σαν να μη βλέπουμε καμία αλλαγή» λέει εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην Αργεντινή όπου πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ύφεση.