Καμία χώρα δεν έχει ακόμη επιτύχει πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών — αλλά ορισμένες χώρες κάνουν καλύτερη δουλειά για να κλείσουν το χάσμα μεταξύ των φύλων, σύμφωνα με το CNBC.

Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), το οποίο εκτιμά ότι η παγκόσμια ανισότητα των φύλων θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το 2154.

Αγορά εργασίας: Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες πόλεις στον κόσμο για δουλειά

Τα κριτήρια

Η Παγκόσμια Έκθεση για το χάσμα των φύλων, συγκρίνει τις διαφορές μεταξύ των φύλων των χωρών σε τέσσερις τομείς: οικονομικές ευκαιρίες, μορφωτικό επίπεδο, υγεία και πολιτική ενδυνάμωση.

Η Ισλανδία κατατάχθηκε στην κορυφή της λίστας του WEF για 14η συνεχή χρονιά, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία.

Η λίστα

Αυτές είναι οι 20 καλύτερες χώρες για τις γυναίκες, σύμφωνα με την έκθεση του WEF:

1.Iσλανδία
2.Νορβηγία
3.Φινλανδία
4.Νέα Ζηλανδία
5.Σουηδία
6.Γερμανία
7.Νικαράγουα
8.Ναμίμπια
9.Λιθουανία
10.Βέλγιο
11.Ιρλανδία
12.Ρουάντα
13.Λετονία
14.Κόστα Ρίκα
15.Ηνωμένο Βασίλειο
16.Φιλιππίνες
17.Αλβανία
18.Ισπανία
19.Μολδαβία
20.Νότια Αφρική

Οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κατατάχθηκαν στην 43η θέση ανάμεσα σε 146 χώρες, σε σύγκριση με την 27η το 2022.

Αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το WEF καθόρισε την κατάταξη, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε χώρες όπου οι γυναίκες κατέχουν σημαντικό αριθμό υπουργικών θέσεων ή είναι αρχηγοί κρατών, λέει η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF.

Συνολικά, οι Αμερικανίδες παραμένουν αρκετά πίσω από τις Ευρωπαίες ομολόγους τους όσον αφορά την πολιτική συμμετοχή, λέει η Noreen Farrell, εκτελεστική διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Equal Rights Advocates, επισημαίνοντας οι γυναίκες κατέχουν λιγότερο από το 30% των εδρών του Κογκρέσου.

Οι σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία και η Ισλανδία, υπήρξαν υποδειγματικές σε αυτόν τον τομέα, έχοντας εκλέξει αρκετές γυναίκες αρχηγούς κυβερνήσεων.

Τον τελευταίο χρόνο, η πρόοδος στην επίτευξη της παγκόσμιας ισότητας των φύλων οδηγήθηκε από μια σημαντική κάλυψη του χάσματος στο εκπαιδευτικό επίπεδο, καθώς και στην πολιτική ενδυνάμωση των γυναικών σε πολλές χώρες.

Η Ευρώπη

Η Ευρώπη έχει την υψηλότερη ισότητα των φύλων σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ήπειρο με 76,3%, ξεπερνώντας τη Βόρεια Αμερική, όπου το 75% του χάσματος έχει κλείσει.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η Ευρώπη σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία στην κάλυψη του χάσματος των φύλων από τις ΗΠΑ, σημειώνει η Zahidi. Ένας λόγος είναι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επενδύσει περισσότερα σε υποδομές φροντίδας, προσφέροντας προσιτή παιδική φροντίδα, γονική άδεια μετ’ αποδοχών, καθώς και υγειονομική περίθαλψη.

«Αυτές οι πολιτικές διευκολύνουν τις γυναίκες να συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό και ανακουφίζουν την οικονομική πίεση στις οικογένειες», εξηγεί η Zahidi.

Αν και η πρόσβαση στην αναπαραγωγική φροντίδα δεν ήταν ένας παράγοντας που εξέτασε το WEF στην κατάταξή του, η Zahidi αναγνωρίζει ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022, η οποία ουσιαστικά κατάργησε όλες τις ομοσπονδιακές προστασίες για τις αμβλώσεις, θα μπορούσε να βλάψει την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών, με αποτέλεσμα η χώρα να πέσει περαιτέρω στην κατάταξη.

«Η ισότητα των φύλων δεν είναι ένα θέμα που μπορείς να αντιμετωπίσεις χρόνο με το χρόνο», προσθέτει η Farrell. «Θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για τις γυναίκες στις ΗΠΑ να ξεπεράσουν αυτά τα πολύ εδραιωμένα εμπόδια»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή