Το χαμηλό ρεκόρ στο κόστος δανεισμού σε γιουάν αυξάνει τις πιέσεις στο κινεζικό νόμισμα, το οποίο αποδυναμώνεται έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο δείκτης που μετρά το κόστος χρηματοδότησης γιουάν στην αγορά προθεσμιακών συναλλαγματικών ισοτιμιών υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό αυτήν την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι όλο και πιο κερδοφόρο για τους επενδυτές να δανείζονται κινεζικό νόμισμα και να το χρησιμοποιούν για να αγοράσουν το δολάριο.

Κίνα: Τρίτο σερί συρρίκνωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας

Οι παράγοντες

Αυτό προστίθεται σε μια σειρά παραγόντων που οδηγούν το γιουάν χαμηλότερα, όπως οι αρνητικές οικονομικές προοπτικές της Κίνας και η επιθετική πολιτική της Federal Reserve.

Πίσω από τη διολίσθηση του δείκτη, βρίσκεται η διευρυνόμενη απόκλιση πολιτικής μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Ενώ η Fed επιμένει στη σύσφιγξη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, το Πεκίνο έχει υιοθετήσει μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική για να τονώσει την ανάπτυξη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το γιουάν να οδεύει προς τον τρίτο συνεχόμενο μήνα πτώσης.

Μέτρα στήριξης

Οι κινέζοι φορείς χάραξης πολιτικής το έχουν αντιληφθεί. Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, έθεσαν το επιτόκιο αναφοράς του γιουάν σε υψηλότερο από το αναμενόμενο επίπεδο τέσσερις φορές αυτήν την εβδομάδα.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή της εάν επιθυμεί να περιορίσει την υποτίμηση του νομίσματος. Περιλαμβάνουν τη χαλάρωση της ρευστότητας του ξένου συναλλάγματος και τη μείωση των εκροών κεφαλαίων.

Πριν από οκτώ χρόνια, στον απόηχο μιας υποτίμησης-σοκ, η κεντρική τράπεζα αύξησε απότομα τα επιτόκια δανεισμού.

Ωστόσο, τέτοια ακραία μέτρα είναι λιγότερο πιθανά στις μέρες μας, δεδομένου ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει τονίσει επανειλημμένα ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης