Το όλο και πιο δυσεύρετο δολάριο οδηγεί τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αργεντινή να αναζητούν σανίδα σωτηρίας στο μέχρι πρόσφατα περιφερειακού ρόλου νόμισμα στο διεθνές εμπόριο, στο γιουάν.
Αργεντινή: Ο πληθωρισμός προβλέπεται να φθάσει το 149% φέτος
Η τάση αυτή υπογραμμίζει αφενός τα τρομερά οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής η οποία, μην μπορώντας να ανταποκριθεί σε κανέναν από τους βασικούς στόχους του ΔΝΤ, δίνει μάχη για περισσότερα μετρητά από το πρόγραμμα βοήθειας των 44 δισ. δολαρίων, αφετέρου τις φιλοδοξίες της Κίνας για το γιουάν και την ενίσχυση του ρόλου της στον παγκόσμιο χάρτη.
Ουρές για γιουάν
Περισσότερες από 500 εταιρείες της Αργεντινής έχουν ζητήσει να πληρώσουν για εισαγωγές σε γιουάν, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών, κατασκευαστών ανταλλακτικών αυτοκινήτων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, καθώς και εταιρείες πετρελαίου και εξόρυξης, σύμφωνα με τα στοιχεία από την τελωνειακή υπηρεσία της χώρας, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.
Από τις αρμόδιες αρχές έχουν εγκριθεί επίσης πληρωμές εισαγωγών σε κινεζικό νόμισμα, αξίας 2,9 δισ. δολαρίων, ενώ τις πρώτες 10 ημέρες του Ιουνίου, οι συναλλαγές γιουάν στην αγορά συναλλάγματος της Αργεντινής ανήλθαν σε περίπου 285 εκατομμύρια δολάρια, διπλάσιο από όσο ολόκληρο τον Μάιο.
Επίσης, το μερίδιο των συναλλαγών γιουάν στην αγορά συναλλάγματος της Αργεντινής έφτασε πρόσφατα σε ημερήσιο ρεκόρ 28%, σε σύγκριση με 5% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία από το Mercado Abierto Electrónico, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της χώρας.
Η Whirlpool, ο αμερικανικός κολοσσός οικιακών συσκευών με έδρα το Μίσιγκαν, που πέρσι επένδυσε 52 εκατ. δολάρια στη μονάδα της στο Μουένος Άιρες, είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που εξετάζουν τώρα τη χρήση του γιουάν εναλλακτικά προς το δολάριο, για να εξασφαλίσει απαραίτητες εισαγωγές για τη γραμμή παραγωγής της.
Ήδη, αργεντίνικες εταιρείες όπως η Mirgor και η Newsan, πλήρωσαν για εισαγωγές αξίας 630 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου χρησιμοποιώντας γιουάν, σύμφωνα με την τελωνειακή υπηρεσία της Αργεντινής.
Άλλες εταιρείες κάνουν ουρές για το γιουάν, καθώς η κεντρική τράπεζα αναγκάζει τις εταιρείες να αναζητήσουν χρηματοδότηση σε δολάρια στο εξωτερικό, διαφορετικά πρέπει να περιμένουν μήνες για να αξιοποιήσουν την τοπική αγορά συναλλάγματος.
Στα τάρταρα το αργεντίνικο πέσο
Το νόμισμα της Αργεντινής έχει χάσει το ήμισυ της αξίας του τους τελευταίους 12 μήνες, τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές την ίδια περίοδο. Τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σε δολάρια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016 και όταν αφαιρείται η γραμμή ανταλλαγής, ο χρυσός και η πολυμερής χρηματοδότηση, τα ρευστά διαθέσιμα της βρίσκονται στην πραγματικότητα σε αρνητικό έδαφος.
«Η κεντρική τράπεζα δεν έχει δολάρια, επομένως χρειάζεται την επείγουσα βοήθεια που προσφέρει η Κίνα», δήλωσε στο Bloomberg ο Marcelo Elizondo, οικονομολόγος στο Μπουένος Άιρες. «Για την Αργεντινή, οι νομισματικοί δεσμοί με την Κίνα είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά για την Κίνα είναι ένα σημείο μόχλευσης για να εκμεταλλευτεί μια γεωπολιτική ευκαιρία», εξήγησε.
Το δολάριο χάνει την υπεροχή του στο παγκόσμιο εμπόριο, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω του κατακερματισμού που προκαλείται από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας. Παράλληλα, η οικονομική απομόνωση της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία άνοιξε εμπορικούς δρόμους χωρίς δολάρια για να αποφευχθούν οι κυρώσεις.
Η Βραζιλία, για παράδειγμα, σκοπεύει, επίσης, να χρησιμοποιήσει περισσότερο γιουάν, μια πολιτική απόφαση του προέδρου Λούλα σε αναζήτηση εναλλακτικών προς το δολάριο λύσεων.
Latest News
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ