Η παγκόσμια δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) μειώθηκε κατά 36% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς θα αποκαταστήσει σταδιακά τις συμφωνίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic , η συνολική αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών μειώθηκε στα 732,82 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2023 από 1,14 τρισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς τα υψηλά επιτόκια και η ανησυχία για το όριο του χρέους των ΗΠΑ κράτησαν τους dealmakers στην άκρη.

«Η παγκόσμια αβεβαιότητα είναι αυτό που επηρεάζει περισσότερο τις συγχωνεύσεις και εξαγορές – απλώς κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα», σχολίασε ο Michael Aiello, πρόεδρος του εταιρικού τμήματος της δικηγορικής εταιρείας Weil, Gotshal & Manges LLP.

Ο τριμηνιαίος απολογισμός ήταν υψηλότερος από το πρώτο τρίμηνο του 2023, όταν ανακοινώθηκαν συμφωνίες 601,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντας αφορμές για αισιοδοξία σε όσους υποστηρίζουν ότι έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη στην αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Οι όγκοι συγχωνεύσεων και εξαγορών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 30% στα 318,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι όγκοι σε Ευρώπη και Ασία-Ειρηνικό συρρικνώθηκαν κατά 49% και 24% αντίστοιχα.

Γιατί μπαίνουν στον πάγο τα τραπεζικά deals – Πώς γύρισαν μπούμερανγκ τα επιτόκια

«Οι άνθρωποι τείνουν να κοιτάζουν μόνο το προηγούμενο έτος, αλλά αν κοιτάξετε τη δραστηριότητα σε μια περίοδο 10 ετών ή σε μια περίοδο 20 ετών, βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον συγχωνεύσεων και εξαγορών που δεν είναι καυτό όπως ήταν το 2021, αλλά αυτό δεν σημαίνει μια ετοιμοθάνατη αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών», σχολίασε ο Steve Baronoff, πρόεδρος των παγκόσμιων συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Bank of America (BAC.N) .

Έρχονται νέα deals

«Περισσότερες συμφωνίες αυτή τη στιγμή ξεκινούν περισσότερο διμερώς και λιγότερο ως μέρος μιας ευρείας διαδικασίας. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό που βλέπετε είναι ότι τα μέρη θα αρχίσουν να έχουν συζητήσεις και στη συνέχεια οι τράπεζες από την πλευρά των πωλήσεων θα συνεργαστούν με τους πελάτες τους», δήλωσε στο Reuters, ο John Collins, παγκόσμιος επικεφαλής M&A στη Morgan Stanley.

Ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 14,5% από την αρχή του έτους. Οι μετοχές των εταιρειών που έχουν καθυστερήσει στην ανάκαμψη της αγοράς έχουν γίνει μερικές φορές στόχοι εξαγορών, ειδικά όταν έχουν μεγάλους μετόχους που μπορούν να τις ιδιωτικοποιήσουν, λένε οι dealmakers.

«Κατά τους επόμενους έξι μήνες, θα υπάρξουν πολλές εξαγορές μετοχών και πολλοί ελεγχόμενοι μέτοχοι που θα προτείνουν εξαγορές των θυγατρικών τους που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο», δήλωσε ο Ethan Klingsberg, συνεπικεφαλής του τμήματος M&A των ΗΠΑ στην Freshfields Bruckhaus Deringer LLP.

Οι επενδυτικοί τραπεζίτες και οι δικηγόροι είπαν ότι το πιο απαιτητικό περιβάλλον για εξαγορές με μόχλευση δυσχεραίνει τις εξαγορές για τις εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και συνέβαλε στην ύφεση της δραστηριότητας.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι όγκοι εξαγορών από ιδιωτικά κεφάλαια έχουν υποχωρήσει 59% σε ετήσια βάση στα 196,66 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κανένα mega-deal

Η συνολική αξία των μεγάλων συμφωνιών μειώθηκε περισσότερο από το μισό σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου δεν υπογράφηκε ούτε ένα αποκαλούμενο mega-deal, το οποίο συνήθως αναφέρεται σε συναλλαγές αξίας άνω των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Dwayne Lysaght της JPMorgan Chase, δήλωσε ότι οι μεγάλες συμφωνίες που αφορούν εταιρείες με παρουσία σε πολλές χώρες έχουν γίνει πιο δύσκολες να αποσυρθούν λόγω του αυξημένου ελέγχου από διαφορετικές ομάδες ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο. Οι αντιμονοπωλιακές δικηγόροι εισάγονται στις διαδικασίες συγχωνεύσεων και εξαγορών πολύ νωρίτερα από πριν, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση