Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε σε συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer, για έως και 325 εκατομμύρια εμβόλια ετησίως σε περίπτωση μελλοντικής παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες καλύπτει εμβόλια διαφόρων τύπων και δεν σχετίζεται με τις υφιστάμενες συμφωνίες εμβολίων κατά της COVID-19.

Νέες προσλήψεις στη Pfizer – Οι θέσεις «κλειδιά» για το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ότι η πανδημία COVID έδειξε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές έκτακτες ανάγκες υγείας.

Ετοιμότητα

Η συμφωνία διασφαλίζει ότι οι εταιρείες θα είναι έτοιμες «να ανταποκριθούν σε μια κρίση» διατηρώντας τις εγκαταστάσεις τους ενημερωμένες και παρακολουθώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, «συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης αποθεμάτων όπου χρειάζεται», ανέφερε η Επιτροπή. Εάν κηρυχθεί νέα έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, οι εταιρείες θα «ξεκινήσουν γρήγορα την παραγωγή», ανέφερε.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές της δικαιοσύνης στον τομέα των εμβολίων είπαν ότι η ΕΕ κινδυνεύει να επαναλάβει αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε «εμβόλιο απαρτχάιντ» κατά τη διάρκεια του COVID-19. «Μετά από μια πανδημία στην οποία οι αναπτυσσόμενες χώρες βρέθηκαν να περιμένουν στην ουρά για εμβόλια και θεραπείες, η ΕΕ και οι φαρμακευτικές εταιρείες φαίνεται να σχεδιάζουν να το κάνουν ξανά στην επόμενη κρίση υγείας», δήλωσε ο Mohga Kamal-Yanni, επικεφαλής της Συμμαχίας για τα Εμβόλια του Λαού.

Η Επιτροπή επέλεξε τα εργοστάσια της Pfizer στην Ιρλανδία και το Βέλγιο για να διατηρήσει την ικανότητα παραγωγής εμβολίων mRNA. Επέλεξε τις ισπανικές εταιρείες Reig Jofre και Laboratorios Hipra SA για να διατηρήσουν χωρητικότητα για πρωτεϊνικά εμβόλια και την Bilthoven Biologicals B.V. της Ολλανδίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε τις κυβερνήσεις και τους κατασκευαστές να κρατήσουν έως και το 20% εμβολίων ή θεραπειών για τον παγκόσμιο οργανισμό για διανομή σε φτωχότερες χώρες για να αποφευχθεί η επανάληψη της «καταστροφικής αποτυχίας» κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα