Περιδίνηση

Η παραίτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα από την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιταχύνει την υπαρξιακή περιδίνηση του κόμματος. Μέλη και στελέχη του κόμματος βρίσκονται σε κατάσταση σοκ!

Σοκ

Τα πράγματα είναι πιο εύκολα στο παλιό τμήμα του κόμματος, αλλά στην πλευρά της «Προοδευτική Συμμαχίας» – του δεύτερου συνθετικού του του τίτλου – η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Είναι το τμήμα εκείνο που θεωρούσε ως συγκολλητική ουσία με τον ΣΥΡΙΖΑ τον ίδιο τον κ. Τσίπρα… Και εκτός από την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων, είναι και το μεγαλύτερο τμήμα του κόμματος.

Αποχωρήσεις;

Ο κίνδυνος της διαρροής, προς την ιδιώτευση σε πρώτη φάση και εν συνεχεία την προσχώρηση του στο Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ, είναι πλέον ορατός μετά πάσης βεβαιότητος. Κι όλοι προσπαθούν να καταλάβουν αν ο κ. Τσίπρας – ο οποίος αρέσκεται στους τακτικισμούς – διαθέτει κάποιο σχέδιο και στο Ζάππειο ανακοίνωσε το πρώτο του μέρος.

Συνέντευξη τύπου του Σύριζα Προοδευτική Συμαχία μετά την συνεδρίαση του διευρυμένου εκτελεστικού γραφείου του κόμματος, στην Αθήνα, στις 29 Ιουνίου, 2023

«Ιδεόγραμμα»

Και τούτο διότι ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι η αποχώρηση του από την προεδρία του κόμματος ισοδυναμεί όχι απλώς με την απίσχναση, αλλά ακόμη και με την διάλυση. Δεδομένου ότι κανένας από τους – εν δυνάμει – υποψηφίους δεν «εφάπτεται» με το μέγεθος του «ιδεογράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που είναι ο κ. Τσίπρας!

Παρασκήνιο

Ετσι λοιπόν, στελέχη κάθε τάσης επιχειρούσαν – και νομίζω το συνεχίζουν – να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του παραιτηθέντος προέδρου. Στις επόμενες ημέρες θα «βράζει» το παρασκήνιο. Συναντήσεις, συζητήσεις, αντιπαραθέσεις. Και πολλά τσιγάρα – συνηθίζεται σ΄αυτές τις περιπτώσεις στην Αριστερά!

Σενάρια

Εν τω μεταξύ δεν ξέρω αν θα γίνετε σοφότεροι, αλλά εγώ οφείλω να σας ενημερώσω για το τι κυκλοφορεί. Η εγκυρότητα τους θα επιβεβαιωθεί ή θα ακυρωθεί από την «θερμοκρασία» των εξελίξεων.

Πρώτο

Κυκλοφορούν, λοιπόν, τέσσερις εκδοχές. Πρώτο, ο κ. Τσίπρας εννοεί αυτό που είπε, εκλέγεται νέος πρόεδρος, πολύ κατώτερος και των προσδοκιών αλλά και της πολιτικής επιρροής του απελθόντος. Αρχίζουν οι διαρροές ή ακόμη και οι μαζικές αποχωρήσεις. Το κόμμα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Σ΄αυτή την περίπτωση ο απελθών τι πράττει;

Δεύτερο

Δεύτερο, η παραίτηση επιταχύνει τις εξελίξεις, το κόμμα βρίσκεται σε έκρυθμη εσωτερική κατάσταση και τότε ως «παράκλητος» ο κ. Τσίπρας επανέρχεται με πολύ συγκεκριμένους όρους και προθέσεις και προχωρεί στην ανασύνταξη του κόμματος με βάση τις δικές του αντιλήψεις.

Τρίτο

Τρίτο, η παραίτηση μπορεί να εκληφθεί και ως προοίμιο αποχώρησης, εφόσον η κατάσταση παραμένει δύσκολη και ουδείς μπορεί να συνεννοηθεί με ουδένα, αποχωρεί και καλεί «όσους πιστούς να προσέλθουν» σε ένα νέο κόμμα!

Τέταρτο

Τέταρτο, εκλέγεται πρόεδρος κάποιος «προστατευόμενος» του – ας πούμε πχ ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας – ως παράδειγμα το φέρνω…. Τον «προπονεί» ο ίδιος μέχρι να γίνει «ξεπεταρούδι» και τον στηρίζει με το κύρος που διαθέτει.

«ΠΣ»

Πάντως ένας προσεκτικός «ερευνητής» μου επεσήμανε πως στην ομιλία του προέδρου του κόμματος, μόνο σε δύο περιπτώσεις αναφέρεται το κόμμα ως «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ», σε όλες τις άλλες αναφέρεται ως «ΣΥΡΙΖΑ» «σκέτο». Να έχει άραγε κάποια σημασία η εν λόγω λεπτομέρεια; Θα φανεί;

Απογοήτευση

Πάντως η ανάγνωση της χθεσινής κίνησης του κ. Τσίπρα, εξελήφθη από στελέχη που ανήκουν στην «ΠΣ» ως εξής: Απέτυχα, μαζί μου απέτυχε και το σχέδιο της διεύρυνσης, «δηλαδή εμάς δεν μας σηκώνει το νέο περιβάλλον και οι διαφαινόμενες νέες επιλογές». Ετσι «διάβασαν» τις χθεσινές εξελίξεις, ορισμένα από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, εκ των στελεχών της διεύρυνσης!

Λεπτομέρειες (1)

Και τρεις ακόμη λεπτομέρειες. Ο κ. Τσίπρας στην ανακοίνωση της παραίτησης του, που ήταν έμπλεη με ισχυρό «αριστερό συναίσθημα» χρησιμοποίησε μία παλιά φράση του επίτιμου προέδρου του ΚΚΕ – και μακαρίτη – Χαρίλαου Φλωράκη λέγοντας «Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω».

«1989»

Την συζήτηση με το «μαξιλάρι του» ο παλιός ηγέτης του ΚΚΕ την είχε χρησιμοποιήσει το μακρινό 1989, στην περίοδο της περίφημης «συγκυβέρνησης» με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όταν επρόκειτο να γίνει η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Στον κ. Τσίπρα του την θύμησαν το βράδυ της Κυριακής, ζητώντας του να μην λάβει «εν θερμώ» αποφάσεις!

Λεπτομέρειες (2)

Η δεύτερη λεπτομέρεια της ομιλίας του απελθόντος προέδρου παραφράζει το γνωστό – και μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη – στίχο του Γιάννη Ρίτσου «αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας, δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε «Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει»!

Λεπτομέρειες (3)

Και η τρίτη λεπτομέρεια αφορά την αναφορά ενός στίχου – επίσης μελοποιημένου από τον Θάνο Μικρούτσικο το τραγούδησε με την εξαιρετική της φωνή η Μαρία Δημητριάδη – του τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. Πρόκειται έναν στίχο από τα ποιηματα που έγραψε στη γυναίκα του, όντας φυλακισμένος, και φέρουν τον γενικό τίτλο «Τα ποιήματα των 9 – 10 μμ». Ο στίχος είναι ο εξής: «Και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει»!

Κ. Π. Καβάφης!

Α, και να μην ξεχάσω, όλο το κείμενο της ομιλίας του – το ταξίδι με τους «Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας και τον Αγριο Ποσειδώνα» – διατρέχει η αύρα της «Ιθάκης» του μεγάλου Αλεξανδρινού, του Κωνσταντίνου Καβάφη!

Παρεμπιπτόντως να σας ενημερώσω ότι κυκλοφορεί η πληροφορία πως ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, λόγω του θορύβου που προκλήθηκε από την προχθεσινή αποκάλυψη της στήλης, αναγκάστηκε να στείλει επιστολή με την οποία δηλώνει πως παραιτείται από τα όργανα του κόμματος. Το περιβάλλον του, διαψεύδει. Χωρίς σχόλιο!

————————————————————————————-

Συμβουλές

Στη διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης Τύπου από τους φορείς εκπροσώπησης των εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι πρόεδροι του ΕΣΗΑΠΕ κ. Γιώργος Περιστέρης και της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος ρωτήθηκαν τι θα συμβούλευαν και τι θα έλεγαν στο νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι δύο φορείς δεν έχουν ακόμη συναντηθεί με τον κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και πριν την υποβολή αυτών των ερωτήσεων είχε προηγηθεί η ανάπτυξη των θέσεων τους για τα ζητήματα των αιολικών πάρκων

Ο κ. Γ. Περιστέρης

Πρώτος έδωσε απάντηση ο κ. Γιώργος Περιστέρης: «Θα του ευχόμουν κουράγιο γιατί είναι πάρα πολλά τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει. Θα του συνιστούσα να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα με τους στόχους υλοποίησης και παρακολουθεί κάθε μήνα την πορεία τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Π. Λαδακάκος

Ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος από τη μεριά του, αφού συμφώνησε με τον κ. Περιστέρη είπε: «Να σταματήσουν τα αντιφατικά μηνύματα…»

Ποιος αιφνιδιασμός;

Ανάμεσα στις ερωτήσεις που δέχτηκαν οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ ήταν αν τελικά τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η ελληνική αγορά αιφνιδιάστηκαν από την ενεργειακή κρίση και τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών.

Ο κ. Περιστέρης απάντησε πως «δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός. Από τη στιγμή που την τελευταία δεκαετία οι ανάγκες σε ορυκτά καύσιμα και συγκεκριμένα σε φυσικό αέριο τριπλασιάστηκαν. Όταν για 15 χρόνια κι ενώ δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσει η χώρα φυσική αποθήκη φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας) εντούτοις δεν το κανε», σημείωσε για να καταλήξει: «Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια…»

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories