Την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αναλαμβάνει από την από σήμερα έως τις 31 Δεκεμβρίου η Ισπανία, σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για τα κράτη-μέλη αλλά για το σύνολο της Ένωσης. Η ισπανική προεδρία έχει καθορίσει τέσσερις προτεραιότητες για το δικό της εξάμηνο.
Σε συμφωνία «άμεσα» για την πράσινη μετάβαση καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter δίνει συγχαρητήρια καθώς και ευχές για μια παραγωγική προεδρία,.
Επίσης, τονίζει πως προσβλέπει σε στενή συνεργασία προς το συμφέρον της Ε.Ε. και των πολιτών της.
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών ευχαριστεί τη Σουηδία για την «επιτυχημένη προεδρία» του Συμβουλίου της Ε.Ε. το α΄ εξάμηνο της χρονιάς.
Επισημαίνεται πως η προεδρία του Συμβουλίου ασκείται εκ περιτροπής από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για ένα εξάμηνο. Κατά το εξάμηνο αυτό, η προεδρία προεδρεύει στις συνεδριάσεις σε όλα τα επίπεδα του Συμβουλίου, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια των εργασιών της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Συμβουλίου.
Οι τέσσερις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας
Οι τέσσερις προτεραιότητες έχουν ως εξής:
Στροφή εκ νέου της Ε.Ε. στη βιομηχανοποίηση και διασφάλιση της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της
Το διεθνές άνοιγμα των τελευταίων επτά δεκαετιών υπήρξε ως επί το πλείστον επωφελές για την Ε.Ε. και της επέτρεψε να επιτύχει επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας που θα ήταν ανέφικτα υπό συνθήκες προστατευτισμού. Ωστόσο, το άνοιγμα αυτό διευκόλυνε επίσης την εξωστρέφεια των βιομηχανιών σε στρατηγικούς τομείς, καθιστώντας έτσι την Ε.Ε. υπερβολικά εξαρτημένη από τρίτες χώρες σε κλάδους όπως η ενέργεια, η υγεία, οι ψηφιακές τεχνολογίες και τα τρόφιμα. Οι γεωπολιτικές, τεχνολογικές και περιβαλλοντικές αλλαγές που συντελούνται σήμερα δίνουν την ευκαιρία να αναστραφεί αυτή η τάση, να προσελκυσθούν νέες εταιρείες και θέσεις εργασίας στο ευρωπαϊκό έδαφος και να μειωθούν τα τρωτά σημεία στο εξωτερικό, αναφέρεται στο κείμενο της Ισπανίας.
«Για να επιτευχθεί αυτό, η ισπανική προεδρία θα εργαστεί σε δύο μέτωπα. Αφενός, θα προωθήσει εκείνους τους φακέλους που ευνοούν την ανάπτυξη στρατηγικών βιομηχανιών και τεχνολογιών στην Ευρώπη, την επέκταση και διαφοροποίηση των εμπορικών της σχέσεων και την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού της, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη Λατινική Αμερική και στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-CELAC. Από την άλλη πλευρά, θα προτείνει μια εμπροσθοβαρή, ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διασφάλιση της οικονομικής ασφάλειας και της παγκόσμιας ηγεσίας της Ε.Ε. έως το 2030, παρέχοντας συνέχεια και βάθος στο έργο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και στον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στις Βερσαλλίες από τα 27 κράτη-μέλη», αναφέρει η ανακοίνωση.
Πρόοδος στην πράσινη μετάβαση και την περιβαλλοντική προσαρμογή
Για τους Ευρωπαίους, ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης δεν αποτελεί μόνο νομική και ηθική υποχρέωση -είναι επίσης μια τεράστια ευκαιρία. Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, «αν την εκτελέσουμε σωστά, η πράσινη μετάβαση θα μας επιτρέψει να μειώσουμε δραστικά την εξάρτησή μας από την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, να μειώσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, να κάνουμε τις εταιρείες μας πιο ανταγωνιστικές και να δημιουργήσουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μόνο αυτή τη δεκαετία.
Η ισπανική προεδρία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προωθήσει αυτή τη μετάβαση. Θα προωθήσουμε μια μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της σταθερότητας του συστήματος. Θα εργαστούμε για την επιτάχυνση των νομοθετικών φακέλων που σχετίζονται με το Fit for 55, όπως η δέσμη μέτρων για το φυσικό αέριο και το υδρογόνο και οι κανονισμοί για την ενεργειακή απόδοση. Επιπλέον, θα προωθήσουμε μέτρα για τη μείωση των αποβλήτων και των μικροπλαστικών, τον σχεδιασμό βιώσιμων προϊόντων και την παραγωγή πράσινων καυσίμων. Όλα αυτά, ούτως ώστε η Ε.Ε. να συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής και να το κάνει δημιουργώντας πλούτο και νέες ευκαιρίες σε όλη την επικράτειά της», τονίζεται στο κείμενο.
Προώθηση μεγαλύτερης κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης
Η Ισπανία επισημαίνει ότι στο μέλλον, δεν θα αρκεί η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρώπης. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο παραγόμενος πλούτος θα ωφελεί όλους τους πολίτες και θα βελτιώνει τις ευκαιρίες και το βιοτικό τους επίπεδο. Χρειάζεται μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, αλλά και μια πιο δίκαιη και πιο προσεκτική.
Κατά συνέπεια, η ισπανική προεδρία θα υποστηρίξει την καθιέρωση ελάχιστων και κοινών προτύπων για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη και θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, η οποία κοστίζει στην Ε.Ε. 1,5 μονάδα του ΑΕΠ κάθε χρόνο -δηλαδή όσο ξοδεύει για τη στέγαση και την προστασία του περιβάλλοντος. Συνεχίζοντας, η Μαδρίτη αναφέρει ότι «θα εργαστούμε επίσης για την ορθή αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021/27 και για την κατάλληλη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να ξεπεραστεί η λιτότητα, να αυξηθεί η διαφάνεια και να συνδυαστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με την ορθή χρηματοδότηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Τέλος, θα πιέσουμε για την επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε διάφορους τομείς και για ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά, οι γυναίκες που υφίστανται βία και τα άτομα με αναπηρία».
Ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης
Σε έναν κόσμο αβεβαιότητας και αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, η Ε.Ε. πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Γι’ αυτό τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο στην ολοκλήρωση και να αναπτύσσουν εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν, από κοινού, τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.
«Για τον σκοπό αυτό, η ισπανική προεδρία θα υποστηρίξει τη μεγαλύτερη εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών, την ενοποίηση και βελτίωση των κοινών μέσων, όπως το ταμείο NextGenerationEU, την αποτελεσματικότερη και συντονισμένη διαχείριση των διαδικασιών μετανάστευσης και ασύλου και τη συντονισμένη στήριξη της Ουκρανίας και άλλων γειτονικών κρατών. Θα εργαστούμε επίσης για την ανάπτυξη της κοινής μας ταυτότητας και των κοινών μας αξιών και για την προώθηση μιας νέας φάσης ανάπτυξης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», καταλήγει η ανακοίνωση της Ισπανίας.
Latest News
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο
Τζόρτζ Τσούνης: Φεύγω από την θέση, όχι όμως και από την Ελλάδα
Ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε ότι τα χρόνια της θητείας του ως πρέσβης στην Ελλάδα ήταν «τα καλύτερα τρία χρόνια στη ζωή μου»
Εξίσωση με πολλές μεταβλητές το μέλλον της Συρίας
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της Συρίας που βρίσκεται όπως παραδέχονται διπλωμάτες αντιμέτωπη με το χάος
Τραμπ: «Πρέπει να φύγουν όλοι οι παράνομοι μετανάστες»
Θα υλοποιήσει πράγματι ο Ντόναλντ Τραμπ όλα όσα είχε διακηρύξει στον προεκλογικό αγώνα; Μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Συρία: Σε θέση «πρωτοφανούς αδυναμίας» η Τεχεράνη
«Ο Άξονας της Αντίστασης, όπως τον ξέραμε, δεν υπάρχει πια»
Παραιτήθηκε από σύμβουλος του πρωθυπουργού ο Αλέξης Πατέλης
Τι αναφέρει ο κ. Πατέλης στην ανάρτησή του - Πότε θα ανακοινωθεί ο νέος επικεφαλής
Η Ελλάδα ανταγωνίζεται ισάξια την Ισπανία στα τουριστικά έσοδα [γράφημα]
Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ στην Ελλάδα περίπου το 1/3 του εισερχόμενου τουρισμού για το 2019 και σχεδόν το 1/4 του 2022 και του 2023 είναι οδικές αφίξεις