Οριακά σε έδαφος ανάπτυξης βρέθηκε η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας που προβλημάτισαν για την πορεία της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Κίνα: Με φρενήρεις ρυθμούς οι αγορές φυσικού αερίου

Ο δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) Caixin/S&P Global υποχώρησε στο 50,5 τον Ιούνιο από 50,9 τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα αγγίξει το 50,2 για τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη Παρασκευή έδειξαν ότι ο επίσημος παραγωγικός PMI βιομηχανικής παραγωγής έφτασε στο 49,0 τον Ιούνιο — έναντι 48,8 τον Μάιο.

Τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της Κίνας δεν έχει βρει ακόμη σταθερό βηματισμό, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα όπως η έλλειψη εσωτερικών παραγόντων ανάπτυξης, η ασθενής ζήτηση και οι εξασθενημένες προοπτικές, εκτιμά ο Wang Zhe, ανώτερος οικονομολόγος στην Caixin Insight Group.

«Τα προβλήματα που αντανακλώνται στον PMI βιομηχανίας της Caixin China του Ιουνίου, που κυμαίνονται από μια ολοένα και πιο κακή αγορά εργασίας έως την αυξανόμενη αποπληθωριστική πίεση και τη φθίνουσα αισιοδοξία, οδηγούν επίσης στο ίδιο συμπέρασμα», πρόσθεσε.

Ο δείκτης λαμβάνει στοιχεία από περίπου 650 ιδιωτικούς και δημόσιες βιομηχανίες κρατικούς κατασκευαστές που τείνουν να είναι περισσότερο προσανατολισμένοι στις εξαγωγές και βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές της Κίνας, ενώ ο επίσημος PMI ερευνά 3.200 βιομηχανίες σε ολόκληρη την Κίνα.

Πιεστικά ζητήματα

Οι τιμές των εισροών μειώθηκαν επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό τους από τον Ιανουάριο του 2016, λόγω της ασθενέστερης από το αναμενόμενο ζήτησης και της βελτιωμένης προσφοράς.

Η έρευνα της Caixin διαπίστωσε επίσης ότι η οριακή ανάπτυξη της μεταποίησης τον Ιούνιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των εγχώριων πωλήσεων, καθώς η εξαγωγική δραστηριότητα παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη με την ασθενέστερη οικονομική κατάσταση παγκοσμίως να περιορίζει τις παραγγελίες.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση της πτώσης της απασχόλησης για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, λόγω της μειωμένης αύξησης των πωλήσεων και της αναπροσαρμογής της παραγωγικής ικανότητας των μονάδων.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε αργά την Παρασκευή μετά την τριμηνιαία συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναγνώρισε την ασθενή ζήτηση και την υποτονική ανάπτυξη που ευθύνονται για τη χαμηλότερη και άνιση ανάκαμψη της ανάπτυξης.

Η PBOC επανέλαβε επίσης ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι «ακριβής και ισχυρή».

Ωστόσο, μια ιδιωτική έρευνα που κυκλοφόρησε την Παρασκευή έδειξε ότι τα κίνητρα που έδωσε η Κίνα τον Αύγουστο δεν ενίσχυσαν τη ζήτηση δανείων το δεύτερο τρίμηνο και γεννά ερωτήματα για το κατά πόσο τελικά η μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υποστήριξη πολιτικής

Η κινεζική κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε επίσης να αυξήσει την οικονομική στήριξη προς τις εταιρείες για τη σταθεροποίηση και επέκταση της απασχόλησης. Ανέφερε επίσης ότι θα «αποτρέψει αποφασιστικά» τον κίνδυνο μεγάλων διακυμάνσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας, διατηρώντας παράλληλα τη βασική σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρενμίνμπι σε λογικό επίπεδο.

Το υπουργικό συμβούλιο, είχε δεσμευτεί στα μέσα Ιουνίου να εφαρμόσει «πιο ισχυρά μέτρα» εγκαίρως για να ενισχύσει τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης, να βελτιστοποιήσει την οικονομική δομή και να προωθήσει τη βιώσιμη ανάκαμψη.

Ωστόσο, η βιομηχανία ηλεκτροκίνησης είναι ο μόνος τομέας στον οποίο η κεντρική κινεζική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τα πιο συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης μέχρι στιγμής, κυρίως με τη μορφή επέκτασης των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν τα επόμενα βήματα από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου μέσα στον Ιούλιο, κατά την οποία τα κορυφαία στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος θα επανεξετάσουν την οικονομική απόδοση της χώρας το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή