Η Ρωσία είναι απαισιόδοξη σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανανέωσης της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά καθώς δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στην εφαρμογή των συνοδευτικών συμφωνιών που αφορούν τις ρωσικές εξαγωγές, όπως ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η εφημερίδα Financial Times ανέφερε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει πρόταση βάσει την οποίας η Ρωσική Αγροτική Τράπεζα θα συστήσει θυγατρική για να επανασυνδεθεί με το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό δίκτυο, προκειμένου να δοθεί κίνητρο προς τη Μόσχα για με την παράταση της συμφωνίας.

ΟΗΕ: Μεγάλος ο κίνδυνος για τις φτωχές χώρες εάν ακυρωθεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Η συμφωνία λήγει στις 18 Ιουλίου

Η συμφωνία, βάσει της οποίας η Ρωσία εγγυάται την ασφάλεια των πλοίων μεταφοράς σιτηρών  προς και από τα ουκρανικά λιμάνια που πλέουν σε ύδατα τα οποία ελέγχει η Μόσχα, αναμένεται να λήξει στις 18 Ιουλίου και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες» ότι θα παραταθεί.

Όταν υπεγράφη η συμφωνία τον Ιούλιο του 2022, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ρωσία υπέγραψαν επίσης μνημόνιο κατανόησης δεσμεύοντας τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν την πρόσβαση ρωσικών λιπασμάτων και άλλων προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Προκειμένου να τηρηθεί το μνημόνιο, η Ρωσία υποστηρίζει ότι πρέπει να ικανοποιηθούν πολλοί όροι, συμπεριλαμβανόμενης της επανεισδοχής της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας (Rosselkhozbank) στο διεθνές σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα των FT, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Έως τώρα δεν έχουμε τίποτα να αναφέρουμε στην εφαρμογή του μέρους της συμφωνίας που αφορά τη ρωσική πλευρά».

«Για την ώρα, δηλώνουμε ότι αυτό το μέρος των συμφωνιών ακόμα δεν έχει ικανοποιηθεί. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να λήξει η προθεσμία, αλλά δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή