Μια ομάδα μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Amazon και Apple, δήλωσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να υπαχθούν στους κανόνες ψηφιακής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας ορόσημο του μπλοκ, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας τους.

Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης την Meta Platforms, την Google της Alphabet και τη Microsoft. Η Samsung Electronics και η Bytedance, ιδιοκτήτρια του TikTok, ανέφερε ο επίτροπος βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τιερί Μπρετόν, μέσω ανάρτησης στο Twitter.

«Όχι» της Ε.Ε. για πρόταση φορολόγησης των Big Tech για τα δίκτυα 5G

Οι επτά πλατφόρμες είχαν κοινοποιήσει στην ΕΕ ότι πληρούν τα κατώτατα όρια για να χαρακτηριστούν «gatekeeper», έχουν δηλαδή πωλήσεις στο σύνολο της Ένωσης ύψους τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) ή κεφαλαιοποίηση αγοράς 75 δισεκατομμυρίων ευρώ ή περισσότερο.

Οι νέοι κανόνες

Μόλις μία εταιρεία οριστεί ως πλατφόρμα gatekeeper, η Επιτροπή πρέπει να επιβεβαιώσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία που παρέχει κάθε εταιρεία και κατά πόσον η υπηρεσία αυτή θα πρέπει να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των κανόνων.

Για να πληρούν τις προϋποθέσεις, οι εν λόγω υπηρεσίες βασικής πλατφόρμας θα πρέπει να έχουν περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς τελικούς χρήστες και περισσότερους από 10.000 ετήσιους ενεργούς επιχειρηματικούς χρήστες στην Ένωση.

Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις, οι οποίες θα ισχύσουν από τον Μάρτιο του 2024, οι πλατφόρμες θα υπόκεινται σε μια σειρά από κανόνες και απαγορεύσεις. Μεταξύ αυτών, οι ψηφιακές υπηρεσίες θα απαγορεύεται να προεγκαθιστούν ορισμένες εφαρμογές και να προτιμούν τις δικές τους υπηρεσίες.

Επιπλέον, οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς και στον τρόπο με τον οποίο συνδυάζουν τα προσωπικά δεδομένα μεταξύ των υπηρεσιών. Θα πρέπει επίσης να επιτρέπουν συστήματα πληρωμών τρίτων στις πλατφόρμες τους και να επιτρέπουν στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές από εναλλακτικά ηλεκτρονικά καταστήματα στα τηλέφωνά τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή