Αίσιο τέλος είχε το θρίλερ με την εξαφάνιση του ρομποτικού ελικοπτέρου Ingenuity στον Άρη.

Δύο μήνες αφότου έδωσε για τελευταία φορά σημεία ζωής, το ελικοπτεράκι επικοινώνησε τελικά με τον σύντροφό του, το τροχοφόρο ρομπότ Perseverance.

Ήταν η πρώτη επαφή από τις 26 Απριλίου, όταν το Ingenuity σταμάτησε ξαφνικά να επικοινωνεί την ώρα που ολοκλήρωνε την 52η πτήση του στον Κρατήρα Τζέζερο, ανακοίνωσε η NASA.

Το Perseverance ουσιαστικά λειτουργεί ως αναμεταδότης για την επικοινωνία του ελικοπτέρου με τη Γη.

«Η ομάδα του Ingenuity είχε προβλέψει την απώλεια επικοινωνιών λόγω ενός λόφου που βρίσκεται ανάμεσα στο σημείο προσγείωσης και τη θέση του Perseverance» εξηγεί η ανακοίνωση.

To Perseverance μόλις που διακρίνεται αριστερά στο φόντο σε αυτή την αεροφωτογραφία του Ingenuity (NASA/JPL-Caltech)

Το ελικόπτερο χρησιμοποιείται για αναγνωριστικές αποστολές σε σημεία που θα μπορούσε να εξερευνήσει στη συνέχεια το Perseverance, το οποίο πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συλλογή των δειγμάτων που θα μεταφερθούν στη Γη με μελλοντική αποστολή την επόμενη δεκαετία.

Το Ingenuity κάλυψε απόσταση 363 μέτρων στην τελευταία πτήση του τον Απρίλιο και προγραμματίζεται να απογειωθεί και πάλι σε μερικές εβδομάδες.

Τα δύο ρομπότ έφτασαν μαζί στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021 για να εξερευνήσουν τον κρατήρα Τζέζερο, μέσα στον οποίο υπήρχε κάποτε μια λίμνη και το δέλτα ενός μικρού ποταμού.

Ο σχεδιασμός της αποστολής προέβλεπε μόνο πέντε πτήσεις με το Ingenuity, βάρους 1,5 κιλών, όμως το ελικοφόρο ρομπότ ξεπέρασε τις προσδοκίες και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης