Η Ρωσία δεν βλέπει καμία βάση για την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κι ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες για τη λήξη της συμφωνίας που επέτρεψε στην Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Ρωσία κάνει τα πάντα ώστε όλα τα πλοία που καλύπτονται από τη συμφωνία να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη Μαύρη Θάλασσα πριν αυτή εκπνεύσει στις 17 Ιουλίου.

Ρωσία: Δε βλέπει «θετικές προοπτικές» για ανανέωση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας

Η Ρωσία έχει απειλήσει εδώ και καιρό ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία, διαμαρτυρόμενη ότι οι υποσχέσεις να άρουν τα εμπόδια στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων δεν έχουν εκπληρωθεί.

Συμφώνησε στα μέσα Μαΐου να ανανεώσει τη συμφωνία για δύο μήνες ακόμα, αλλά έκτοτε έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν βλέπει καμία βάση να την παρατείνει ξανά αυτόν τον μήνα.

Αποτυχία να βοηθήσει τις περισσότερο φτωχές χώρες

Στην ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας είχε παραδώσει ουκρανικά σιτηρά σε χώρες «καλοθρεμμένες», αλλά απέτυχε να βοηθήσει εκείνες που το χρειάζονταν περισσότερο στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Οι πέντε φτωχότερες χώρες – η Αιθιοπία, η Υεμένη, το Αφγανιστάν, το Σουδάν και η Σομαλία – είχαν λάβει μόνο το 2,6% των σιτηρών που αποστέλλονταν, ανέφερε. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση σχετικά με τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων είχε «συνεχίσει να επιδεινώνεται».

«Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν λόγοι για περαιτέρω συνέχιση της «Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας», η οποία λήγει στις 17 Ιουλίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία τονίζει ότι δεν έχει δει καμία πρόοδο σε μια σειρά από αιτήματα που έχει υποβάλει, συμπεριλαμβανομένης της επανασύνδεσης της κρατικής αγροτικής τράπεζάς της στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Σε ξεχωριστό σχόλιό της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε «ανεφάρμοστη» μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ειδικής θυγατρικής της τράπεζας που θα μπορούσε να γίνει δεκτή στη SWIFT.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή